Lifestyle

Komentari 3

Evo zašto je ženama uvijek puno hladnije nego muškarcima

Evo zašto je ženama uvijek puno hladnije nego muškarcima

Ako ste žena ili ste se našli u hladnijoj klimi sa ženskom osobom, znate da će se u većini slučajeva prije požaliti na hladnoću nego muškarac. Takva podjela nije specifična samo za ljude, već i životinje

Znanstvenici s Tel Avivskog sveučilišta proučavali su zašto žene i muškarci različito osjećaju temperaturu, a odgovor je isti kao i za slične temperaturne senzacije kod životinja, piše The Sun.

- Ta razlika u toplinskom osjetu nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko topline, nego upravo suprotno - rekao je Dr. Eran Levin pa objasnio:

POGLEDAJTE VIDEO:

- S evolucijske točke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svatko mogao uživati ​​u miru odvojeni, te kako bi se izbjegli sukobi.

- Naše je istraživanje pokazao da taj fenomen nije svojstven samo ljudima - već i u mnogim vrstama ptica i sisavaca, ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a u određenim trenucima te preferencije uzrokuju segregaciju između dva spola.

Naime, mnogi ženski sisavci često će se skupiti kako bi im bilo toplije i biti u fizičkom kontaktu, dok će skupina mužjaka većinom biti fizički odvojena. Tako naprimjer ženke šišmiša najčešće obitavaju skupljene u kutu, dok su mužjaci rašireni na povjetarcu.

Young beautiful girl with a cute smile in vintage scarf and mitt

U mnogim vrstama ženke preferiraju sunce, dok su muškarci u sjeni, kao i što ženke više vole provoditi vrijeme u nizinama a muškarci na planinama.

U istraživanju objavljenom u časopisu Global Ecology and Biogeography, objašnjeno je također da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje natjecanje oko prirodnih resursa i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti potomke.

 

 

Najčitaniji članci