Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Evo zašto nitko nije 'ukrotio' velikog bijelog morskog psa

Evo zašto nitko nije 'ukrotio' velikog bijelog morskog psa
1

Riječ je o morskim životinjama koje proždiru samo živu hranu i stalno plivaju prema naprijed, pri čemu im treba ogromno prostranstvo, koje im ni jedan akvarij na svijetu ne može pružiti

VIDEO

Ako ste se kad zapitali zašto velike bijele morske pse nikad ne vidite u akvarijima, to nije zbog njihove veličine, jer i veće 'ribe' bile su uspješno smještene u akvarijima. Jedan od posljednjih pokušaja zatvaranja velikog bijelog morskog psa u zatočeništvo dogodio se lani, u akvariju Okinawa Churaumi, u Japanu. Umro je u roku od samo tri dana. 

Prije toga bilo je na desetke pokušaja da se te morske životinje izlože javnosti koji su završili jednako loše.  Prvi poznati pokušaj bio je u akvarijima na Pacifiku, gdje je trebao biti turistička atrakcija davnih 1950-ih godina. No veliki bijeli morski pas kojega su tamo zatvorili preživio je manje od jednog dana.

POGLEDAJTE VIDEO: 

SeaWorld je objavio dosta snimaka pokušaja da 'udome' velike bijele morske pse tijekom 1970-ih, 80-ih, pa i 90-ih godina, no svi pokušaji završili bi tako da je morski pas umro, ili su ga morali pustiti natrag u divljinu nakon samo nekoliko tjedana. Zapravo, jedino 2004. godine, Akvariju u zaljevu Monterey, uspjelo je zadržati velikog bijelog morskog psa duže od 16 dana. Štoviše, ostali su zdravi nekoliko mjeseci, no to je doslovno bila iznimka.

Oni jednostavno ne podnose zatočeništvo. Postoji nekoliko teorija o tome zašto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jesse Bruyn (@jessebruyn.underwater)

Smatra se da je veliki problem u prehrani - oni su glavni grabežljivci i u divljini proždiru isključivo živi plijen. U javnom akvariju to nije jednostavno organizirati, a nije baš ni za javno prikazivanje. Zbog toga su bijele psine koje su bile u zatočeništvu često odbijale jesti dovoljne količine hrane.

Panika i vrištanje na plaži: U plićak stigla velika bijela psina!
Panika i vrištanje na plaži: U plićak stigla velika bijela psina!

Osim toga, oni su jedna od 'nesretnih' vodenih životinja koje neprestano moraju plivati prema ​​naprijed, kako bi im voda prelazila preko škrga, da bi dobili dovoljno kisika. Budući da ova vrsta često može narasti i do 6 metara duljine, trebalo bi imati jako veliki akvarij da bi imala dovoljno prostora za plivanje koji joj je potreban.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ocean Traveler 🌊 Dive In ⬇️ (@feelworldtravel)

Štoviše, ovi morski psi u divljini prelaze doslovno ogromne udaljenosti. Istraživači su ženku poznatu kao Nicole pratili iz Afrike do Australije i natrag, na putovanju dugom preko 20.000 kilometara, koje je prošla u samo - devet mjeseci.

Ukratko, ne postoji akvarij koji bi bio dovoljno prostran da u njemu mogu funkcionirati. 

Ide za hranom: Velika bijela psina u Jadranu prati jata tuna
Ide za hranom: Velika bijela psina u Jadranu prati jata tuna

Još jedna teorija sugerira da bi umjetno okruženje staklenog spremnika moglo zbuniti nevjerojatno oštru elektrorecepciju ovih morskih pasa. Ta osjetilna percepcija omogućava im da otkriju suptilne pokrete i promjene u morskom okolišu. S druge strane, u akvariju bi ih lako mogle zbuniti ogromne količine podražaja, od staklenih zidova do elektroničke opreme koja ih okružuje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Patio Saturday (@patiosaturday)

U svemu tome ne treba zanemariti ni činjenicu da je proteklih nekoliko godina došlo do velikog pomaka u percepciji javnosti  o velikim morskim životinjama u zatočeništvu, zahvaljujući vrlo uspješno dokumentarcu 'Blackfish', koji je razotkrio postupke SeaWorlda prema zarobljenim orkama, piše portal IFLScience

Velika bijela psina snimljena u Jadranu: Nema ih puno, ali...
Velika bijela psina snimljena u Jadranu: Nema ih puno, ali...

Sa sigurnošću se može reći da danas sjajna izložba velikih bijelih psina u zatočeništvu ne bi privukla mase znatiželjnika, već prije onih koji bi se takvom mučenju tih životinja usprotivili. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa