Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Faktor 30 štiti od sunca, ali ne smijete se ipak predugo 'pržiti'

Bebe do tri mjeseca nije dobro mazati, a mnogi pedijatri nisu za izlaganje izravnom suncu čak do treće godine. Visina faktora diktira vrijeme sigurnog boravka na suncu

Dreamstime
Foto: Dreamstime
20 komentara

Izlaganje suncu poboljšava cirkulaciju te osjećaj fizičke i mentalne sposobnosti. Potiče stvaranje melanina i jača otpornost kože na ostale vanjske čimbenike. Potiče i nastanak vitamina D3 koji regulira metabolizam kalcija i fosfora. 

To je važno za sprečavanje osteoporoze i rahitisa te njihovo liječenje. Dugotrajno izlaganje suncu ima uočljive negativne učinke, poput crvenila, plikova i ljuštenja kože, ali i nevidljive, kao što su pad imuniteta i teže kožne bolesti. 

Najveća oštećenja kože od sunčanja nastanu tijekom prvih 20 godina života. Koža ima načine za samozaštitu, ali prekomjerna izloženost UV zračenju slabi joj tu funkciju.

VIDI OVO: ZVUK KOJi JE SRUŠIO INTERNET - Laurel ili Yanny?

Veći faktor malo bolje štiti

Foto: Dreamstime

Dvije skupine tvari štite kožu. Pigmenti odbijaju zračenje. To su titanijev dioksid, cinkov oksid, oksidi željeza i silikati, spojevi koji su česti u mnogim kozmetičkim proizvodima.  

Druga vrsta tvari upija sunčevo zračenje i oslabljuje ga. Puno ih je, a moraju biti stabilne i nehlapive, ne smiju iritirati kožu ni bojiti kožu i odjeću. 

POMOZITE SI SAMI Sezonski problemi: Akupresura i voda smiruju dječje alergije

U zadnjih 11 godina upotreba proizvoda s mineralnim pigmentima se udvostručila. Oni nerijetko ostavljaju bijele tragove na koži, ali sprečavaju da zračenje dopre dublje. 

Zaštitni faktor pokazuje koliko dulje smijemo biti na suncu bez pojave crvenila nego bez zaštite. Onaj kome koža pocrveni nakon deset minuta, s preparatom koji ima faktor 15 mogao bi se sunčati 150 minuta. Proizvod sa zaštitnim faktorom 15 apsorbira oko 93 posto UV zraka, a s dvostruko većim faktorom 97 posto. Stručnjaci tvrde da su kreme sa zaštitnim faktorom 30 i većim dovoljne za zaštitu kože, ali treba izbjegavati prekomjerno izlaganje suncu. Ne izlažemo mu se samo na plažama, nego i tijekom šetnje, trčanja, svakodnevnih poslova... 

Preporuka je i da dijete mlađe od šest mjeseci ne smijemo izlagati suncu, a do prve godine izravnom suncu. Mnogi pedijatri ne preporučuju izlaganje izravnom suncu do treće godine. Zbog osjetljivosti bebine kože nikako se ne može preporučiti mazanje kremama sa zaštitnim faktorima prije trećeg mjeseca, kako bi se spriječile moguće iritacije. Nakon tri mjeseca preporučuje se koristiti ove proizvode. 

NA VRIJEME ZUBARU Čuvajte im zubiće: Karijes se stvara i zbog dijeljenja keksa

Kreme nisu svemoguće

Prema preporuci Američke neprofitne organizacije Environmental working group (EWG), važno je držati se nekoliko preporuka: planirati boravak na suncu, pratiti prognozu za UV indeks, nositi zaštitu u obliku odjeće i zaštitu za oči.

Na glavu se preporučuje staviti kapu ili šešir s obodom, a treba se držati sjenovitih mjesta. Kreme sa zaštitnim faktorom su pak dodatna mjera zaštite. 

Preporučljivo je za djecu koristiti dječje proizvode jer su u pravilu blaži i sadrže manje tvari, stoga su pogodniji za nježniju dječju kožu. Naravno da dječje proizvode mogu koristiti i odrasli. No najbolja zaštita od sunca, bez obzira na sve mogućnosti koje nam pružaju moderna znanost i kozmetologija, jest preventiva. 

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message