Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sezonski problemi: Akupresura i voda smiruju dječje alergije

Sezonski problemi: Akupresura i voda smiruju dječje alergije

Samo minuta stiskanja prave točke na tijelu, nekoliko puta na dan, može ublažiti probleme izazvane alergijama. Ne postoji lijek koji će izliječiti alergiju, a status alergije može se mijenjati s godinama

VIDEO

Dolazak proljeća i razdoblja cvatnje bilja noćna je mora za sve koji pate od alergija. Česte su peludne alergije koje počinju već u veljači cvjetanjem lijeske. Najčešći uzročnici, uz lijesku, su breza, bagrem, lipa, čempres i borovi. Trave cvatu od travnja do srpnja, a simptome alergije najčešće uzrokuju mirisavka, vlasnjača, zob, repak, raž i žitarice. 

Hrana protiv alergija: skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...
Hrana protiv alergija: skuša, češnjak, limun, jogurt, kivi...

- Simptomi alergija i prehlade su vrlo slični. Ono što odlikuje alergije je sezonska pojava simptoma, curenja nosa, suzenja očiju, kihanja, kašljanja, teškog disanja, napada bronhoopstrukcije, kožnih promjena... Kad se to ponovi više sezona, sa sigurnošću i bez testova možemo zaključiti da je riječ o alergiji - pojašnjava dr. med. spec. ped. Giovana Armano.

Liječenje alergija je dugotrajno jer je riječ o kroničnoj bolesti. Roditelji bi trebali, dodaje dr. Armano, unaprijed početi s davanjem antihistaminika, prije pojave simptoma.

- Preporuka je i da, ako mogu, izbjegavaju područja na kojima cvatu biljke na koje je dijete alergično. Klasična terapija su kapi za oči, za nos, antihistaminicu i bronhodilatatori - pojašnjava dr. Armano.

Također, važno je naglasiti da ne postoji lijek koji će izliječiti alergiju, a status alergije može se mijenjati s godinama, stoga se i terapija treba prilagoditi. Na pitanje može li hiposenzibilizacija riješiti problem peludnih alergija, dr. Armano kaže kako se ona kod djece predškolske dobi rijetko provodi.

U vrijeme alergija bolje je ne nositi leće, oči umirite kapima
U vrijeme alergija bolje je ne nositi leće, oči umirite kapima

- Dječje alergije se s vremenom mogu mijenjati, a hiposenzibilizacija se obično provodi kad je pozitivan jedan alergen. Izuzetno, ako je to indicirano uz obradu alergologa, može se provesti i u drugim slučajevima - kaže dr. Armano.

Ono što može pomoći u borbi s alergijama su refleksoterapija, akupresura, kao i homeopatija. Kako pojašnjava Tatjana Rutonić, koja je spojila iskustvo sportskog trenera i shiatsu terapeuta, pet je akupresurnih točaka protiv alergija.

- Akupresura se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini i uravnotežuje disbalanse u tijelu. Postoji 12 glavnih energetskih tokova u organizmu, povezanih s 12 organa. Kad se te točke pritisnu, meridijani se ‘resetiraju’. Što se tiče dječjih alergija, akupresura se radi od minutu do minutu i pol nekoliko puta na dan. Roditeljima pokažem kako da to rade i kod kuće - kaže Rutonić.

Uz sve navedeno, treba voditi brigu o još nekoliko stvari - prije spavanja, tijekom cijele sezone, djeca koja pate od peludnih alergija trebala bi se tuširati svake večeri kako bi uklonila sitni pelud s kože i kose. Važno je i da operu lice i ruke svaki put kad uđu u kuću. Roditelji bi trebali provjeravati količinu peludi u zraku i ograničiti boravak djeteta vani kad je razina jako visoka te ne otvarati prozore.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je najmanje pola milijuna alergičara, a sve je više djece i mladih.

Akupresurne točke protiv alergija

Debelo crijevo - nalazi se na nadlaktici, vanjskom gornjem vrhu lakatnog pregiba. Kad se savije lakat, pojavit će se brazda u pregibu. Točka je na vrhu brazde.

Trostruki grijač - točka se nalazi na gornjoj strani podlaktice, između palčane i lakatne kosti, dva i pol prsta od zgloba.

Najveći vodič kroz alergije - i trikovi kako ublažiti simptome
Najveći vodič kroz alergije - i trikovi kako ublažiti simptome

Debelo crijevo - Još jedna točka debelog crijeva nalazi se na vrhu brežuljka između palca i kažiprsta, na kraju brazde koja se tu pojavi.

Prednji medijalni kanal - nalazi se dva prsta vodoravno položena ispod pupka. Ova je točka također poznata kao središte tjelesne energije. 

Jetra - Akupresurna točka za jetru nalazi se na vrhu stopala, tri prsta od mjesta na kojemu se spajaju nožni palac i drugi prst prema skočnom zglobu.

Vidi još i ovo: Pravila ponašanja za stolom kako to čine sudionici Ljubav je na selu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru