Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Fantastičan začin zahvaljujući kojem ubijate želju za slatkim

Fantastičan začin zahvaljujući kojem ubijate želju za slatkim

Cimet ima protuupalna svojstva pa pomaže u borbi protiv infekcija, smiruje kašalj i osjećaj mučnine te loš zadah. Ali treba pripaziti - postoji više vrsta ovog začina, a najbolji je cejlonski

VIDEO

Iako njegov miris i okus neodoljivo podsjeća na božićne blagdane, slasne kolače ili kuhano vino, cimet u sebi krije mnoge blagodati za zdravlje. 

Osim što se koristi u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripe, hipertenzije i dijabetesa, pokazao je i pozitivan učinak kod liječenja raka. Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Uz to, miris cimeta stimulira rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu. Povećava i dotok kisika u mozak. Dobiva se od unutarnje kore grmolikog drveta iz porodice lovora, a čudotvornim prirodnim lijekom naziva ga se još od doba starih Egipćana. 

10 moćnih začina s najvišom koncentracijom antioksidansa
10 moćnih začina s najvišom koncentracijom antioksidansa

Pun antioksidansa

Postoji nekoliko vrsti cimeta, no najljekovitiji je onaj cejlonski (Cinnamomum verum). U trgovinama najčešće nalazimo kineski cimet (Cinnamomum cassia), koji nije toliko ljekovit. Cimet je pun antioksidansa nužnih našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju, pa tako usporava starenje i štiti od mnogih bolesti.

Ima protuupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija te smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne žile. U tom slučaju preporučuje se pojesti žličicu cimeta svaki dan natašte. Može ga se pomiješati s medom ili popiti s toplom vodom.

Dreamstime

Regulira metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za transport šećera iz krvi u stanice. Snižava i razinu šećera u krvi jer djeluje na stanice tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u stanice, ali djeluje sporije nego inzulin. Cimet tako pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Čaj od cimeta je jedan od najučinkovitijih načina da regulirate razinu šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte žličicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite je i popijte.

Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera
Kurkuma: Usporava daljnji rast tumora i razvoj Alzheimera

Kao pomoć kod probave možete umutiti pola žličice cimeta u vodi, čaju ili ga čak uzeti u kapsulama nakon težih obroka. Cimet podiže razinu energije. Dodajte prstohvat u jutarnju kavu, pahuljice, smoothie, čaj, juhu ili ga pospite po tostu namazanom s medom. Isto tako, istraživanjima je dokazano da štiti od raka, smanjujući bujanje tumorskih stanica tako da ometa rast krvnih žila u tumorima koji se bez njih ne mogu širiti normalnom brzinom. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, za što je zaslužna njegova glavna sastavnica, cinamaldehid. Ublažava i kašalj. 

Nema više zadaha

Pomiješajte 1/4 žličice cimeta i žličicu meda. Uzmite tri puta dnevno. Kašalj bi se trebao ublažiti u razdoblju od dva dana. Cimet štiti i od karijesa te smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku. Iscijedite dva limuna, dodajte 1 žlicu cimeta, 1 prašak za pecivo i dvije žlice meda.

Thinkstock

Dodajte 2,5 dl prokuhane vode. Promiješajte, pustite da se hladi i koristite kao vodicu za usta. Iako pomaže u rješavanju mučnine kod trudnica, one bi trebale, kažu fitoterapeuti, paziti na unos cimeta jer bi mogao izazvati trudove.

Kineski i cejlonski cimet - razlika

Okus cejlonskog cimeta je blaži od kasija cimeta, zbog manje količine cinamaldehida u sastavu, što ga čini sigurnijim za korištenje. Kasija cimet se većinom pronalazi na policama trgovina i jeftiniji je od pravog cimeta, ali 90 posto njegovih ulja dolazi od cinamaldehida, što ga čini korisnim u pripravi kolača, no ne i u pripremi prirodnih lijekova.

Za razliku od cejlonskog, nastaje u drvetu Cinnamomum cassia, koje raste na području Kine. Cejlonski se cimet pak smatra “pravim cimetom” jer dolazi s unutarnje strane kore drveta Cinnamomum verum, koje raste na Šri Lanki i nekim dijelovima Indije. 

Za primjenu cimeta u ljekovite svrhe fiteterapeuti preporučuju cejlonski cimet. Iako se oba oblika smatraju zdravim, potrebno je znati ih razlikovati ako ih koristite kao lijek. Miris i okus većinom dolazi od tvari cinamaldehida, koja je zaslužna za brojne zdravstvene dobrobiti ovoga začina, no - treba paziti na doziranje jer previše ove tvari može biti štetno. 

Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...
Tajne đumbira: Rješava bol u želucu, snižava temperaturu...

Kako i kad upotrijebiti ljekoviti začin?

Prehlada i gripa

Cimet je i prirodni lijek protiv zimskih bolesti. Dodajte pola žličice cimeta u šalicu čaja s medom i limunom ili u sirup od bazge pa pijte jednom dnevno. 

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da je cimet bolji izbor za ubrzavanje metabolizma od čilija jer ima prihvatljiviji okus te ga se može unositi 1-2 žličice na dan. Također, djeluje tako da podiže toplinu tijela. 

Tinktura

510311890

Cimet možete dodati i tinkturi kako biste pojačali apsorpciju bilja i poboljšali okus. Iznenađujuće, cimet poboljšava i okus ribljeg ulja, što je korisno ako ga dajete djeci. 

Infekcije zuba

Ovaj začin može ublažiti infekcije zuba. Pomiješajte malo cimeta i meda pa nanesite direktno na zub koji vas boli. Držite oko 10-ak minuta i isperite ili jednostavno progutajte.

Za bolji san

Zagrijte mlijeko i uklonite ga s vatre prije nego što počne ključati. Dodajte štapić cimeta, poklopite i pustite da stoji 10 minuta. Popijte barem sat vremena prije spavanja.

Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze
Uz kadulju pobijedite viroze, upale i simptome menopauze
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća