Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Fine i slatke muke: Strpljenje je glavni sastojak svake slastice

Fine i slatke muke: Strpljenje je glavni sastojak svake slastice
2

Kolači i torte koje Petra Jelenić nudi u novootvorenoj slastičarnici Mak na konac totalno su drukčiji od drugih. Donosimo recept za kremu s finim trešnjama

VIDEO

Kod mene je malo došlo do zasićenja. Iskreno, mislila sam da uopće više neću raditi ovaj posao - prisjeća se Petra Jelenić (36) kako se u jednom trenutku osjećala nakon 19 godina slastičarske karijere. Međutim, i na sreću svih zagriženih slatkoljubaca, srela je šefa kuhinje Dinu Galvana. Danas su susjedi i poslovni partneri u zagrebačkoj Dukljaninovoj ulici gdje svatko na svojoj strani, stvara kulinarsku čaroliju. U njezinu Maku na koncu još vlada pomalo hektična atmosfera - u kuhinji se svako malo pojavljuje neki novi kolač, a majstori još nenajavljeno ulaze kako bi samo nešto “zašarafili”. 

I sve je atipično slastičarski - u malom, ali skladnom interijeru s potpisom Marka Piljeka nema sjedenja uz kremšnitu i čašu vode, a nema ni kremšnita; kolači i torte napravljeni od najkvalitetnijih namirnica većinom su Petrina autorska djela, a oni koji nisu apsolutno savršeni po svim organoleptičkim kriterijima (izgled, boja, miris, tekstura, okus) pa i više od toga, neće naći svoje “mjesto pod suncem vitrine”. 

- Otvorili smo 4. svibnja i još se ufuravamo, nije još sve napravljeno. Kasnili smo s otvaranjem šest mjeseci i više nismo mogli čekati - govori mlada slastičarka čiji je Mak na konac u trenutku razgovora punom parom radio tek nešto više od dva tjedna.

Petra je pekla zanat i skupljala iskustvo u mnogim zagrebačkim hotelima (Sheraton, Esplanada, Dubrovnik Palace), u Dubaiju je oko dvije godine širila kulinarske vidike, svratila je do današnjeg susjeda Vinceka i prihvatila izazov savudrijskog hotela Kempinski Adriatic da bi, kako sama kaže, nekoliko godina i svaštarila. Pod time sigurno podrazumijeva i gostovanje u Masterchefu gdje je mnogim kandidatima zagorčavala život. A kandidate za vlastiti projekt tražila je putem Facebooka.

- Stavila sam oglas da tražim nekoga tko želi raditi u slastičarnici, da mi nije važno ni iskustvo, ni škola, nego samo volja. Razgovarala sam sa svakom curom, i to je to - govori Petra koja je na kraju odabrala tri vesele i vrijedne pomoćnice bez previše iskustva za koje kaže da ‘upijaju kao spužve’. A u međuvremenu pridružila im se još jedna zagrižena ljubiteljica slatkog. 

Ime slastičarnice Mak na konac, nastalo je klasičnim brainstormingom.

- Mak je moja najdraža namirnica. A torta od maka postala je nekakav naš zaštitni znak. To je nešto što dugo radim, još od Sheratona... To je stari recep koji sam naslijedila i djelomično doradila s drugim receptom koji sam dobila od jednog šefa kuhinje u Sheratonu i gdje god sam radila tu tortu, koja je specifična jer ne vole baš svi mak, to im se jako svidjelo - priča Petra te nastavlja:

- Kad smo tražili ime za slastičarnicu, netko je rekao: ‘Kaj ti uvijek tjeraš taj svoj mak na konac?’ I tako je ispalo. Makar nas je jedan susjed jezikoslovac pitao je li znamo da je to kvaliteta nekoga tko tjera nešto u svom smjeru, ali u konačnici da je to besmislen posao. A s obzirom na to da svaki dan moramo ispočetka i da tome nema kraja, barem ne još neko vrijeme, onda to i ima smisla - kroz smijeh zaključuje. Kako se u Maku na koncu kolači i torte pripremaju od danas do sutra, a naš je posjet uslijedio nakon neradne nedjelje, Petra je stalno opravdavala polupunu vitrinu.

- Susjedi su se ljutili što ne radimo nedjeljom. Da nikoga ne uvrijedim, želim da se moje cure nedjeljom odmaraju. Da imamo konzumaciju u prostoru, možda bi situacija bila drukčija. 

U svojoj kuhinji pokušava oživjeti neke zaboravljene, često nepraktične tehnike i prigrliti neke u kulinarstvu neuobičajene metode.

- Čokoladu prskam kompresorom. Primjerice, ovaj crème brûlèe, koji to, zapravo, nije - govori Petra i upire prstom na “punjene čokoladne lopte” - On se ne može drukčije napraviti. Kad izlijem kremu od crème brûlèea, napola je zamrznem u šokeru (aparat za ekstremno brzo hlađenje i zamrzavanje slastica) i poprskam čokoladom. Kako je krema hladna, čokolada se odmah stišće i onda u biti drži taj nježan kolač na okupu. 

Kad smo je pitali gdje pronalazi inspiraciju za nove stvari, jednostavno je rekla: “Mene je vudrilo!” Bretonke (Petrina inačica pite od jabuka), Irena (napravljen za prijateljicu Irenu od bijele čokolade i đumbira) i CB (vanilin krema od mlijeka i slatkog vrhnja punjena kremom od čokolade i mrvicama od keksa) samo su neke od slastica koje možete kušati samo u Maku na koncu. Velikoj ljubiteljici slastičarskih klasika, posebno Schwarzwald torte diže se kosa na glavi kad na njoj vidi kuhanu kremu i dva prsta biljnog šlaga. Jer kao prvo, to nije Shwarzwald torta, i kao drugo, stvari se kaže Petra ne rade drukčije, samo da bi bile drukčije. - Uvijek pokušavam kolač napraviti na malo svježiji način, mijenjati recepturu da bi se poboljšao, raditi maksimalno sezonski i sve što je moguće nabavljati kod nas.

Zasad radi “ziherice”, međutim najavljuje i nešto pomaknutije recepture, a kao velika obožavateljica francuskog slastičarstva, u budućnosti će peći najpoznatije francuske slastice na hrvatski način i obratno, a bit će tu i kolača za dijabetičare pa čak i vegane.

- Samo treba imati strpljenja i ne odustajati od prve - ističe Petra, a vi se pripremite za prvu porciju noviteta u Maku na koncu - najfinije croissante, danishe i brioche. Mmmm, jedva čekamo!

Krema od mascarponea s trešnjama i kroštulama

Kroštule

Sastojci: 300 g glatkog brašna, 30 g šećera, 60 g maslaca, 2 jaja, 2 žlice bijelog ruma, žličica praška za pecivo, srž mahune vanilije

Priprema: 1. Prosijati brašno s praškom za pecivo. Umiješati šećer. Dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto kao za rezance. Omotati folijom i staviti u hladnjaku sat vremena. Odmoreno tijesto tanko izvaljati, oblikovati oblike po želji i peći u pećnici na 180° C do zlatnožute boje.

Pečene trešnje

Sastojci: 500 g trešanja, Šećer, vanilija, cimet, sok limuna prema želji

Priprema: 1. Trešnje očistiti od koštica, staviti u vatrostalnu zdjelu. Pošećeriti prema želji, dodati cimet u prahu, vaniliju i malo limunova soka. Pokriti aluminijskom folijom i peći u pećnici na 180° C oko dva sata. Ohladiti.

Krema od mascarponea s mentom

Sastojci: 250 g mascarpone sira, 150 g jogurta, 4 žlice limunova soka, 3 listića želatine, 500 ml slatkog vrhnja, 70 šećera, 3 žličice sjeckane mente

Priprema: 1. Želatinu namočiti u hladnu vodu. 400 ml slatkog vrhnja istući u šlag. Mascarpone pomiješati s jogurtom i limunovim sokom u glatku smjesu. 100 ml slatkog vrhnja zakuhati, dodati omekšalu i ocijeđenu želatinu te umiješati u mascarpone. Na kraju umiješati šlag i mentu.

Složiti kremu u čaše - red kreme, red trešanja. Poslužiti s pečenim kroštulama.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda
MANJAK OSJEĆAJA

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda

Znakovi poznati po manjku emocija u ključnim trenucima imaju posebne karakteristike koje oblikuju njihov specifičan način ponašanja zbog čega se drugima mogu činiti hladni

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena
MOŽE BITI OPASNO

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena

S obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za danas poslijepodne važno je znati što izbjegavati dok vani grmi. Nije dobro stajati kraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina...
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje