Lifestyle

Komentari 4

Fino, hrskavo i - ljuto? Ako su rotkvice preljute, ogulite ih

Fino, hrskavo i - ljuto? Ako su rotkvice preljute, ogulite ih

Gotovo sva ljutina iz rotkvica koncentrirana je u njihovoj kori, pa ako ne volite ljutu hranu, ili ih planirate poslužiti mališanima, treba ih oguliti. Čuvajte ih očišćene u kuhinjskoj krpi u hladnjaku

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jeste li ikada kušali pečene rotkvice? Okus je fantastičan!

Rotkvice su nezaobilazan sastojak uskrsnog stola - svojom prekrasnom bojom podsjećaju nas na buđenje prirode u proljeće, a hrskavim i svježim okusom odlično se slažu baš uz svaki mesni obrok. No ako niste ljubitelj ljute hrane, već i prvi zalogaj može  pokvariti stvari, jer mogu biti dosta ljute. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kad ih kupujete, ne možete znati kakav imaju okus. No postoji jednostavno rješenje da doskočite ljutini. Gotovo sva ljutina koncentrirana je u njihovoj kori, pa ju je dovoljno - oguliti. Tada su dobar zalogaj i za najmlađe za stolom, klince koji preferiraju blažu hranu, ali i za sve kojima odgovara neutralniji okus.

Kako izabrati dobre rotkvice?

Prilikom kupovanja, gledajte da lišće na rotkvicama bude svježe i zeleno, te da korjenčići izgledaju svježe. Obratite pozornost i na veličinu. Veće rotkvicu mogu biti stare i šuplje. Kako biste provjerili jesu li svježe, pritisnite ih. Ako su mekane, vjerojatno su već stare. 

Kako ih čuvati?

Kad ih kupite, odrežite im lišće jer ono potiče stvaranje vlage, zbog čega se nutritivne vrijednosti rotkvica smanjuju. U hladnjaku mogu stajati 5-7 dana. 

Operite ih četkicom pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu. Preporučuje se omotati ih vlažnim kuhinjskim papirom i staviti u plastičnu vrećicu. Ali nemojte je potpuno zatvoriti. Tako će ostati hidratizirane, hrskave i svježe danima. Inače se puno brže suše nakon što im odrežete lišće. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nepoznata rotkvica: Uklanja osip na licu, žuticu, pa i vitiligo!

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Najčitaniji članci