Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Krenule su alergije: Evo koji pripravci će vam ublažiti tegobe

Krenule su alergije: Evo koji pripravci će vam ublažiti tegobe

Zaštitite se od alergena koliko možete. To podrazumijeva zaštitnu masku, sunčane naočale, kremu i sprej s fiziološkom otopinom kako bismo potaknuli ispiranje te izbacivanje alergena, savjetuje liječnik

VIDEO

Svi oni koji znaju da boluju od peludne alergije i otprilike znaju kad im počinju problemi, ili na koje su trave alergični, mogu pogledati u peludnom kalendaru kad mogu očekivati da se pojave simptomi.

- Preporuka je početi piti lijekove barem dva tjedna prije nego što se inače javljaju simptomi, što u većini slučajeva pomaže da se simptomi ne razviju onako snažno kako bi se razvili bez lijekova - savjetuje dr. med. Hrvoje Tiljak, liječnik obiteljske medicine iz zagrebačkog Doma zdravlja Utrina.

POGLEDAJTE VIDEO: Alergija na pelud

Pokretanje videa...

Alergije prirodni ljekovi 01:41

- Ima ljudi koji nisu skloni uzimati tablete preventivno, ili po potrebi sprej za nos ili oči, pa čekaju dok se zaista ne razviju teški simptomi, no onda je puno teže doći do toga da se oni ublaže i da se sezona lakše izdrži. Zato svakako savjetujem da si pomognete lijekovima na vrijeme - dodaje.

storyeditor/2024-03-25/PXL_011219_26987480.jpg

Stvar nije samo u problemima koje proživljavamo sezonski nego u tome da nakon nekoliko sezona koliko se borimo s peludnom alergijom one mogu povećati sklonost za razvoj dubljih alergijskih reakcija, poput astme, pojašnjava sugovornik.

- Zaštitite se od alergena koliko možete. To podrazumijeva zaštitnu masku, sunčane naočale, kremu i sprej s fiziološkom otopinom kako bismo potaknuli ispiranje, a time i izbacivanje alergena - savjetuje liječnik.

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Ako morate izaći, nakon povratka kući presvucite se i stavite odjeću na pranje. Otuširajte se i iščetkajte kosu, a ako je potrebno i operite kosu prije spavanja da biste smanjili udio peludi koja može doći do sluznice očiju i nosa. Češće mijenjajte i perite posteljinu.

Važno je redovito čistiti prašinu u prostoru u kojem živite te paziti da ga ne provjetravate u doba dana kad je koncentracija peludi u zraku visoka. Svakako izbjegavajte sredinu dana. Na selu je najbolje provjetravati između 19 i 24 sata, a u gradu između 6 i 8 sati jer je u to vrijeme koncentracija peludi najniža. Dobro vrijeme za šetnju je i neposredno poslije kiše, no i tad je dobro izbjegavati odlaske u prirodu. Tijekom sezone peludi ne sušite rublje na svježem zraku, osim eventualno na zatvorenom balkonu ili terasi na kojima nema propuha.

Od pomoći iz prirode tu je čaj od koprive, koji djeluje kao antihistaminik, odnosno smanjuje proizvodnju histamina. Kopriva sadrži i mnogo drugih korisnih tvari, među ostalim željezo. Dobro je piti ga s limunom jer vitamin C poboljšava iskoristivost željeza. Uz čaj od koprive, dobar izbor je majčina dušica, koja djeluje imunostimulirajuće, kao i čaj od kamilice, koja djeluje protuupalno.

Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom
Crijevna mikroflora: Kako korisne bakterije transformiraju vaš mikrobiom

I zeleni i crni čaj imaju povoljno djelovanje na imunološki sustav. Tinktura ili supertinktura ehinaceje odličan je izbor za jačanje imuniteta, koja djeluje kao prevencija, prije nego što počnu alergije, ali i nakon što vas iscrpe simptomi, jer će potaknuti oporavak općeg stanja organizma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...