Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Gastroadvent Split - Zapaljena 2. adventska svijeća uz češnjak

'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti

Foto: Pixsell/Matija Habljak
0 komentara

Ovogodišnji Gastroadvent, splitska manifestacija koja okuplja novinare na paljenjima adventskih svijeća u došašću, drugi put u prosincu, okupila je u nedjelju predstavnike TV postaja uz obilje tematskih jela u Zori biloj, restoranu dvoje supružnika – Sandre i Dane Tahirović na splitskim Bačvicama.

Manifestacija je to kojom se slavi domaća autohtona gastronomija u novom ruhu, kao i pomalo zaboravljene namirnice posljednjih osam godina po zamislima splitske nutricionistkinje Olje Martinić.

Gastroevent Split - češnjak i sumpor | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U boljim splitskim restoranima tijekom četiri predbožićne nedjelje spremaju se namirnice s određenom temom, a ove godine u znaku češnjaka, vode i sumpora čime obiluju splitski termalni izvori koji bili su poznati i starim Rimljanima s početka milenija.

Stoga, na stolovima splitskog restorana Zora bila našlo se niz jela uvezanih s češnjakom poput arancina crnog rižota na pjeni na telećem jusu, beer, kao i tuna tatar, gof sendvič punjen dugo kuhanom junetinom, te polpete od blitve na kremi od sedam puta kuhanog češnjaka kao i panna cotta od feta sira s češnjakom, pečenom paprikom i tapenadom.

Na događanju bili su, osim brojnih domaćih novinara, Ziesel Günther, koji je prije 32 godine inicirao pokretanje međunarodne koprodukcije Alpe Dunav Jadran s HRT-om te predstavnici turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

JUŠNE TAJNE Kremasta juha od sira i piva bolje prija iz raženog kruha

'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, a koji potječu od bioaktivnih organskih jedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu.

Gastroevent Split - češnjak i sumpor | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Od starih vremena najbolja podloga su im za uzgoj tla blizu izvora termalnih voda sa sumporom.

Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka od kojih najpoznatija su da stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično, a unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu. Imaju antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore. Sumporni spojevi, posebno allicin u češnjaku, štite i od stresa i djeluju antioksidativno.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Split: U sklopu Gastroadventa upaljena je druga adventska svijeća 09.12.2018., Split - U restoranu Zora zapaljena je 2. adventska svijeca u sklopu manifestacije Gastroadvent. Svijece su uz goste upalili predstavnici TV medija, a za bogatu ponudu pobrinui se kuharski par Dana i Sandra Tahirovic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message