Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gdje staviti sobne biljke kako bi napredovale i zdravo prezimile

Gdje staviti sobne biljke kako bi napredovale i zdravo prezimile

Došlo je vrijeme da se sve biljke iz toplijih klima premjeste u zatvoreni prostor. Odabir mjesta na kojem će biljke prezimit će odlučiti o tome hoće li na proljeće biti zdrava i hoće li se uopće održati

VIDEO

Na sjevernoj hemisferi došlo je vrijeme da svoje kolekcije zelenila pripremimo za zimu koja je pred nama. Prvi dio posla: pronalaženje svakoj biljci mjesto gdje može napredovati tijekom hladnih zimskih dana.

POGLEDAJTE VIDEO: Šuma na neboderima privlači nepoželjne stanare

Pokretanje videa...

Kina VIDEO

Biljke ne bi trebali stavljati na mjesta na kojima može doći do propuha, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potječu iz tropskih krajeva i najbolje uspijevaju na blagim temperaturama (između 18°C i 23°C) i umjerenu razinu vlage (oko 50 posto).

Postoji bezbroj mjesta na kojima ove sezone možete staviti svoje biljke. Evo nekoliko opcija koje treba razmotriti:

1. Objesite ih na strop

Viseće sobne biljke privlače poglede i stvaraju prekrasne slojeve zelenila. Ovo mjesto je jako dobro ako imate kućne ljubimce koji vole kopati.

Ako bušenje rupa ne dolazi u obzir u vašem domu, biljke možete staviti na police ormara ili visoke ormariće za sličan učinak. 

2. Grupirajte ih pored prozora

Većina biljaka zimi miruje, ali to što vaše biljke ne rastu ne znači da im ne treba svjetlo. Važno je biljkama pružiti odgovarajuć pristup svjetlosti i suncu tijekom svih sezona, pa tako i tijekom zime. 

U ovo doba najbolje mjesto je u blizini prozora, ali ne na samom prozoru zbog hladnoće. S druge strane, također biste mogli primijetiti da biljke nisu tako bujne kao što su bile - to je znak da se biljke odmaknu od prozora kako bi se spriječila oštećenja na listovima. 

U svakom slučaju, grupiranje biljaka sa sličnim potrebama za svjetlošću zajedno može stvoriti osjećaj bujnog zelenila i olakšati vam zalijevanje. 

Blagodati držanja biljaka u kući
Blagodati držanja biljaka u kući

3. Napravite kokedamu

Japanske kokedame, funky kuglice od mahovine prekrivene zelenilom, mogu se objesiti ili staviti na stol kao ukras. Gotov proizvod ne bi trebao biti savršen, jer je bit Kokedame u prihvaćanju wabi-sabija, odnosno ljepote u nesavršenosti prirode.

4. Izložite biljke

Manje, snažnije biljke poput sukulenta mogu napredovati kada se stave jedna pored druge u veliku zdjelu, lonac ili posudu. Feng shui majstor Dana Claudat voli staviti skup sukulenata na središnji dio blagovaonskog stola jer smatra da prenose obilje energije u okolinu.

Još jedna zabavna ideja za izlaganje ekologice Summer Rayne Oakesa je postavljanje sukulenata u prenamijenjene posude za čaj koje potom slaže uz prozor.

5. Premjestite ih u kupaonicu

Za biljke koje žude za vlagom i teško prolaze tijekom suhih zimskih dana, vaša kupaonica zapravo može biti sjajno mjesto - sve dok ima malo prirodnog svjetla. Možete ih postaviti na pod ili pult ili postati kreativni i pokušati postaviti zelenu oazu.

Ljekovite biljke koje potiču san: Budit ćete se prepuni energije
Ljekovite biljke koje potiču san: Budit ćete se prepuni energije

Dok različite vrste sobnih biljaka imaju svoje potrebe, većina njih će patiti kada se stave na izvor topline ili prozor na propuhu, piše MBG. Obavezno premjestite svoje biljke prije zime i smanjite zalijevanje, pazite na insekte, smanjite gnojidbu i održavajte zdravu razinu vlažnosti tijekom cijele zime kako bi im bilo ugodno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku