Lifestyle

Komentari 1

Glamur ruske carice: Fabergé kreacije otkrivaju svu raskoš na velikoj londonskoj izložbi

Glamur ruske carice: Fabergé kreacije otkrivaju svu raskoš na velikoj londonskoj izložbi

Peter Carl Fabergé bio je zlatar ruske carice Aleksandre Fjodorovne te je potpisao niz ukrasa, nakita, predmeta i detalja koji danas predstavljaju bogato naslijeđe s umjetničkim predznakom

Londonski muzej 'Victoria & Albert' otvara vrata nove prestižne izložbe 'Fabergé u Londonu: Od romanse do revolucije'. U središtu priče su ne samo jaja, kutije i ukrasi, već i modni dodaci koji i danas imaju umjetničku vrijednost. Kroz radove obrađen je i život samog draguljara.

Zlatar Peter Carl Fabergé bio je na usluzi obitelji posljednjeg vladara Ruskog Carstva, Nikole II.

Njegova supruga Aleksandra Fjodorovna voljela je prestižne i skupe ukrase te je od zlatara često naručivala predmete koje je koristila u svakodnevnom životu.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakit inspiriran zagrebačkim Hendrix mostom potpisuje Adriano Nokaj

Jaja su bila uskršnja, no ostali predmeti stizali su tijekom čitave godine, po potrebi i narudžbi.

Istovremeno, autor je postao hit i u Velikoj Britaniji. Naime, Fabergéov izložbeni prostor u Londonu otvoren je 1903. godine te ostao jedini njegov dućan izvan Rusije. Bogataši toga doba hrlili su u dućan kako bi se opskrbili prekrasnim detaljima za dom.

Izložba u muzeju V&A ilustrira kako je edvardijansko društvo utjecalo na radove koje je Fabergé proizveo u Sankt Peterburgu, a koje je obožavalo i visoko britansko društvo.

Ovaj umjetnik bio je popularan ne samo kao dizajner, već i onaj kome se obraćaju za poklone - od njega su uoči važnih blagdana carica i pripadnice visokog ruskog i britanskog društva naručivale poklone, piše Vogue.

Najčitaniji članci