Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića

VIDEO

Kod 90 posto glavobolja uzrok su napetost i stres, promjene vremena i tlaka zraka ili predugo sjedenje za računalom u istom položaju. Često prolaze i bez lijekova, nakon što sebi priuštimo dovoljno odmora i sna, ističe neurologinja, akademkinja Vida Demarin, u svojoj knjizi "Pobijedimo migrenu i druge glavobolje".

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Glavobolja 00:39

Jedan od primjera je glavobolja povezana sa stresom, koja se manifestira kao da je glava stisnuta nekim obručem. S druge strane, ako osjećate bol sa stražnje strane gave, u blizini vrata, vjerojatno je riječ o glavobolji zbog promjena u vratnoj kralježnici i dugog sjedenja u istom položaju. Umijte se, protegnite, izađite na svježi zrak i odmorite se da se um i tijelo opuste. Može koristiti i lagana masaža vrata prstima, kojom ćete pokrenuti cirkulaciju.

Hrana koju treba izbjegavati ako vas često muče migrene
Hrana koju treba izbjegavati ako vas često muče migrene

Tupa bol po sredini čela koja se pojačava pokretanjem glave ili naprezanjem vjerojatno je povezana s upalom sinusa. Prate je začepljen nos i poteškoće s disanjem. A ako se glavobolja očituje kao bol kod sljepoočnica, to može biti povezano s poremećajem čeljusnog zgloba.

Migrena se obično javlja kao bol u jednoj polovici glave i može biti vrlo neugodna te trajati i do 72 sata. Javlja se kao pulsirajući bol umjerenog do jakog intenziteta, što mogu pratiti mučnina te preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon prvih simptoma te mirovati.

Dreamstime

- Ako sumnjate na migrenu, trebate javiti se liječniku i obaviti testove kako bi se procijenilo postoji li u pozadini neka neurološka bolest koju treba liječiti - upozorava akademkinja Demarin.

Migrenu mogu pokrenuti različiti "okidači". To mogu biti spojevi u nekim vrstama hrane, poput tiramina, kojeg ima u jogurtu, kiselome mlijeku, sirevima s plemenitom plijesni i crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima. "Okidači" mogu biti i preskakanje doručka, prehladne i pretople namirnice te napici, kao i prejaki mirisi te jako svjetlo, ali i emocionalni stres. To mogu biti i pušenje, premalo ili previše sna te fizička iscrpljenost i pretjerano tjelesno vježbanje.

- I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića i ona koja sadrže puno kofeina - savjetuje akademkinja.

Kako preživjeti južinu: Klonite se fizičkih napora, pijte više tekućine, ne zaboravite lijekove
Kako preživjeti južinu: Klonite se fizičkih napora, pijte više tekućine, ne zaboravite lijekove

Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju

Birajte namirnice koje sadrže određene vitamine i minerale. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja.

Dva velika jaja sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina. Top namirnice za ublažavanje migrena i glavobolja su brokula i cvjetača, kao i rukola, kupus, prokulice i cvjetača, koje mogu smanjiti utjecaj na smanjenje kroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da reducira pojavu migrene, te magnezijem.

Istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niže razine magnezija pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Crveno meso bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2.

Boli glava od južine? Evo što jesti kako bi ublažili simptome
Boli glava od južine? Evo što jesti kako bi ublažili simptome

Lubenice su pune vode te sadrže i mnogo minerala koji ublažavaju napadaje migrene. Ne preskačite obroke te jedite složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao
od 16. do 22. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao

Od 18.6. Ribe će intenzivno izlaziti i družiti se s prijateljima te u takvom ozračju sresti zanimljivu osobu. Nadomak su flertu koji će se brzo pretvoriti u zavođenje, strast i ljubav
Stavite ovu biljku na balkon ili terasu i riješit ćete se dosadnih komaraca. Još i predivno miriše
ZA MIRNE LJETNE VEČERI

Stavite ovu biljku na balkon ili terasu i riješit ćete se dosadnih komaraca. Još i predivno miriše

Tamjanika nije zahtjevna, voli sunce i predivno miriše. Pa ćete, osim što ste otjerali komarce, imati i fin miris oko sebe koji podsjeća na tamjan. Može se kombinirati i s petunijama