Osjet okus nije dominantan u odabiru hrane, već pritom i veliku ulogu imaju uši koje 'šapuću' okusnim pupoljcima. Glazba može pojačati određene note, kaže profesor Charles Spence
Glazba utječe na okus hrane pa birajte što slušate dok jedete
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
Prema studiji znanstvenika sa Sveučilišta Oxford, glazba utječe na okus hrane i iz određenih namirnica izvlači ono najbolje. Recimo, zvukovi Beatlesa poboljšavaju okus ribe i krumpirića, a uz izvedbu Luciana Pavarottija kava i čokoladni mousse su finiji, posebno izvedba 'Nessun Dorma'.
Slično djelovanje ima Billie Holiday na puding od bundeve, dok zvukovi španjolske glazbe popraćeni virtuoznom igrom Lionela Messija izvlače najbolje citrusne note iz deserta, ako je sudeći po restoranu u španjolskoj Gironi.
Osim na hranu, glazba pozitivno utječe i na uživanje vina, rekli su znanstvenici. Osobito Mozartove skladbe.
- Osjet okusa nije dominantan u odabiru hrane, već pritom i veliku ulogu imaju uši koje 'šapuću' okusnim pupoljcima. Glazba ne može stvoriti okuse u vašim ustima, ali može pojačati određene note - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Charles Spence.
- Ljudi visoke tonove povezuju s kiselosti, 'bogate' tonove sa slatkim, a duboke sa gorkim, dodao je, a prenosi Daily Mail.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept za domaći kvasac koji se radi pomoću naribane jabuke
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...