Obavijesti

Lifestyle

Komentari 96

Goransko-ličke ljepotice: Četiri kolibe u Lici i Gorskom kotaru savršene za zimsko uživanje

Goransko-ličke ljepotice: Četiri kolibe u Lici i Gorskom kotaru savršene za zimsko uživanje

Zatvorite oči i zamislite...vani pada snijeg, a pogled vam bježi na planine i brda obavijeni snijegom. Izdvojili smo četiri idealne drvene kolibe, moderne i odlično opremljene za savršen vikend-bijeg

VIDEO

Za pravi zimski odmor ne trebate 'potegnuti' preko granica Lijepe naše jer sve što trebate za zimski idilu nalazi se u Lici i Gorskom Kotaru. Za to su kao stvorene drvene kućice sa kaminima i nerijetko s vanjskim jacuzzijima.

POGLEDAJTE VIDEO: Provedite slobodno vrijeme u prirodi.

Pokretanje videa...

Zdravlje i priroda 00:49

Zatvorite oči i zamislite...vani pada snijeg, a pogled vam bježi na planine i brda prekrivena snijegom. Izdvojili smo četiri idealne drvene kolibe, u rustikalnom stilu, a opet moderne i odlično opremljene za savršen vikend-bijeg.

Forest Home

Kuća Forest Home nalazi se u srcu Gorskog kotara u mjestu Sunger, a okružena je prekrasnom borovom šumom. Velika je 195 četvornih metara. Ima tri spavaće sobe, dvije kupaonice, wellness prostor sa saunom, tušem i ležaljkama. Tu je dnevni boravak, kuhinja i igraonicu za djecu u potkrovlju. Unutrašnjost kuće je uređena u rustikalnom stilu s dozom modernog. Zidovi su u drvenim oblogama, centralni kamin u kamenu, kreveti su napravljeni od drvenih trupaca, noćni ormarići su od drva, a to sve daje osjećaj topline. Velike staklene stijene gostima daju pregled na divnu prirodu kojom je okružena kuća. Ograde terasa također su staklene.

Posebnu pozornost privlači vanjski jacuzzi s toplom vodom. Tu je i park za djecu s toboganom i ljuljačkama. Postoji i zaseban prostor za roštiljanje koji je natkriven i zimi se može zatvoriti. Obuhvaća veliki blagovaonski stol i stolice, pribor za roštilj i peku. Grijanje je na struju te postoje klima i grijalice u svakoj sobi). Moguće se grijati i na drva uz pomoć kamina koji ispuhuje topli zrak na svaki kat kuće. U wellnessu i kupaonama grijanje je podno.

U okolici gosti mogu uživati na skijalištu Čelimbaša, trekking stazama, a blizu je i Špilja Lokvarka i Lokvarsko jezero, Fužine, Japlenški vrh...

Hrvatske kućice na drvetu: One su idealne za bijeg od stvarnosti
Hrvatske kućice na drvetu: One su idealne za bijeg od stvarnosti

Kuća je predviđena za obitelji, prijatelje, parove, za sve koji požele odmak od svakodnevice i odmor u predivnoj prirodi koja okružuje kuću. Cijene se kreće između 390-430 eura, ovisno o sezoni.

Roza

U srcu Gorskog kotara, u mjestu Kupjak nalazi se i kuća za odmor Roza. Prostire se na 105 četvornih metara, a sastoji se od kuhinje, dvije spavaće sobe, kupaone, zasebnog toaleta, dnevnog boravka i još dvije zone za opuštanje. Sagrađena je od trupaca ariša tako da je odmah vidljiva dominacija drva. Interijerom prevladava hrast, ali zbog raznolikosti u bojama i teksturi drveta, također su korištene daske kestena, oraha i jelovine. U interijeru se isprepliću novi i stari komadi namještaja. Retro sofe i starinske komode odišu vlastitom prošlošću dok svaki detalj novoizrađenog pokućstva priča svoju posebnu priču.

© Ivor Mažar

- Moj suprug je sam izrađivao gotovo sva rasvjetna  tijela, stolac u dnevnom boravku te detalje poput samostojeće vješalice od starih skija i stolića od starih trošnih sanjki. Veći komadi namještaja poput ormara, kuhinjskog stola i stolica su izrađeni u stolarskoj radionici, ali opet po našim nacrtima - kaže vlasnica Maja Sulić iz Rijeke.

U kuhinji i u dnevnom boravku koji dominiraju prizemljem postavljeno je podno grijanje ispod hrastova parketa, ali glavni izvor topline je centralni kamin. Tri velike staklene stijene usmjerene su prema sjeveru. To je najljepše mjesto za opuštanje misli uz umirujuće pucketanje vatrice iz kamina i pogledom na udaljene planinske vrhove. Uz kuću se nalazi velika sjenica za druženje na otvorenom uz veliki kameni vanjski kamin.

Gorski kotar je pun prirodnih atrakcija koja pružaju mogućnost aktivnog odmora od gradskih vreva. Tek koji kilometar od kuće nalazi se Vražji prolaz, jedan od najljepših hrvatskih kanjona i Zeleni vir. U blizini je Ravna gora s obilježenim planinarskim putevima. U blizini su mnoga izletišta, skijališta i sanjkališta.

Kuća je idealna za obitelji, parove i prijatelje, a predviđena je za boravak pet ljudi. Cijena po noćenju iznosi 2000 kn, a uvjet su minimalno dva noćenja.

Vodenica Vrelo

Na imanju Vodenica Vrelo nalaze se dvije drvene kolibe uz potočić i šumu u okviru NP Plitvička jezera te je od glavnog ulaza udaljeno oko 15 kilometara.

Veća koliba sa potkrovljem čini 70 četvornih metara. Sastoji se od dvije spavaće sobe s bračnim krevetima, jednom kupaonicom te kuhinjom s dnevnim boravkom. Namijenjena je za boravak obitelji s djecom te ima uređenu dječju igraonicu, malu knjižnicu s mnoštvo društvenih igara. Vani se nalazi i dječje igralište sa ljuljačkama i toboganom.

Ako tražite idealan smještaj u Zagorju, znamo što će vas oduševiti i što morate posjetiti
Ako tražite idealan smještaj u Zagorju, znamo što će vas oduševiti i što morate posjetiti

Manja koliba idealna je za parove i za romantični vikend bijeg iz grada. Postavljena je na dva stupa koji izlaze iz potoka te je šum vode neizostavna zvučna kulisa. U 25 kvadrata smješten je bračni krevet pod kosim krovom s pogledom na potok koji se račva u više smjerova. Dvije kolibe su međusobno odijeljene potokom, a povezane drvenim mostićem. Potpuno su opremljene i zasebne jedinice, a intima i mir su osigurani. Jedini posjetitelji su ovce koje često dođu pasti travu ili pokoja koka, a zna se uočiti malo lane koje se dođe okrijepiti na potok.

Kolibe su građene tradicijskom tehnikom gradnje karakterističnom za ličke drvene kuće s betonskim temeljima i krovištem pokrivenim drvenom šindrom. U interijeru nema keramike, već dominira hrastov seljački pod posvuda pa i u kupaonici. Sve to ih čini niskoenergetskima te se fantastično griju u zimskim mjesecima uz pomoć peći na drva, a ljeti pružaju ugodnu zaštitu od vrućina. 

Svaka koliba ima pripadajući hottub, drvenu bačvu kakve smo do nedavno viđali samo u finskim ili kanadskim područjima. Idealna je za kupanje u zimskim mjesecima jer se voda pomoću peći na drva zagrije preko 40 stupnjeva te ima efekt saune i kupke u jednom. Pored Plitvičkih jezera, u blizini se nalazi Ranč Dolina Jelena i Baraćeve špilje, izvor rijeke Gacke s mlinicama. U blizini se mogu iznajmiti bicikli, konji s kočijom, quadovi. Cijena ovisi o kolibi i broju osoba, a kreće se od 750 kuna po noćenju za dvoje do 1200 kn za  šest ljudi, te vrijedi kroz cijelu godinu osim za novogodišnja slavlja. 

Divjake Log Home - Kraljica šume

Koliba Divjake Log Home- Kraljica šume nalazi se u samom srcu Gorskog kotara u naselju Hlevci, nedaleko od Ravne gore.

- Kod redizajna prvotnog projekta angažirali smo stručnjaka za Vastu uređenje. Vastu dolazi iz Indije, preteča je Feng Shuija i mnogo starija vedska nauka o uređenju životnog prostora i arhitekture u skladu s prirodom. Najveća pozornost u toj disciplini posvećuje se sjeveroistoku. Ta strana prostora treba biti najotvorenija i najprotočnija, a suprotna strana, jugozapad, najzatvorenija i na njoj trebaju stajati najteže stvari u prostoru. Prozore i ulazna vrata najbolje je imati na sjeveroistoku, sjeveru ili istoku - kažu vlasnici Sandro i Selma Seifert iz Rijeke.

- Mnoge stvari u kolibi su sa sajmišta i buvljaka koje smo odabirali s velikom pažnjom i puno promišljanja. Bitno nam je bilo da se savršeno uklope i nadopunjuju ovu šumsku priču i može se reći da kuća ima dušu jer smo neke odbačene i zaboravljene stvari ponovo vratili u život. Kao što su stari lusteri u kuhinji i iznad blagovaonskog stola, škrinja u kojoj se ponovno čuva posteljina, kutni ormar... - pričaju vlasnici.

Sama građa za kolibu nabavljena je u Sloveniji gdje se svaki trupac osobno birao u Alpama i dogovarao kako će se rušiti. Radi se o drvu smreki kojih je obrađeno oko 100 kubičnih metara, i svaki trupac je ručno guljen i brušen, a pojedini su komadi bili teži od 1000 kilograma.

Koliba se prostire na 100 četvornih metara. Razvedeni krov natkriva tri terase: prvu čini ulazni dio, druga je istočne orijentacije i služi za objedovanje, pored je ljetna kuhinja s vanjskim roštiljem, a treća terasa ima hidromasažni bazen koji je smješten na osunčan jugozapad.

Prizemlje kuće sastoji se od boravka s kaminom na drva, kuhinjom, blagovaonicom i kupaonicom s tuš-kabinom i perilicom rublja. Na katu su dvije spavaće sobe i kupaonica sa samostojećom kadom.  Stepenice za kat su izrađene od sto godina starog hrasta kao i radna ploča kuhinje i šanka, zatim stola i kutne garniture, pa sve do kreveta i kupaonskog namještaja. U prizemlju se nalazi šank ispod kojeg se nalazi vinski frižider. Poseban dojam dnevnog boravka daje jelen iznad kamina koji je  izrađen od drvenih ostataka, a na katu je metalna i ograda sa šumskim motivima.

Tu je i spremište za bicikle, fontana, hotel za kukce, zona za jogu, viseće ležaljke, i livada s mrežom za badminton ili odbojku odakle vodi mala pješačka staza do potočića na kojoj se za snježnih zimskih dana može sanjkati.

- Koliba napravljena od prirodnog, zdravog i ekološki prihvatljivog materijala. Smola koja ostaje u trupcima pozitivno utječe na dišne puteve, a također u takvim kućama nema prašine i nema nakupljanja statičke električne energije pa možemo reći da je ona zaista kuća za odmor od stresnog i ubrzanog života gdje je ljudima potreba za odmorom neophodna - kažu vlasnici te dodaju da  gosti mogu angažirati  nekadašnje hrvatske sudionike Masterchefa Časlava Matijevića ili Srđanu Jevtić koji po želji gostiju mogu pripremiti hranu isključivo od lokalnih proizvođača.

Koliba je namijenjena za maksimalno pet ljudi, a idealna je za obitelji i manje grupe. Cijena varira o sezonskom periodu i dužini boravka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith