Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Gorka istina o čokoladi: Koriste djecu kao radno roblje za izradu najpopularnijih slastica svijeta?

Gorka istina o čokoladi: Koriste djecu kao radno roblje za izradu najpopularnijih slastica svijeta?

Na rad ih zbog siromaštva sile njihovi roditelji - a oni ne žele ni vidjeti čokoladu s lješnjacima koliko im se zgadila dok cijeli svijet uživa u plodovima njihovog mukotrpnog rada

Gotovo tri četvrtine svih lješnjaka u svijetu potječu iz Turske, najvećeg svjetskog proizvođača tih orašastih plodova. Najveći kupac tih lješnjaka je slavna kompanija Ferrero, koja proizvodi neke od omiljenih svjetskih slatkiša poput čokoladica Mon Chéri, Raffaelo, Kinder, a među ostalim i nezaobilaznu Nutellu. 

No, orašaste plodove beru uglavnom migranti, među kojima su i djeca, koji rade duge smjene za veoma mali novac. Što Ferrero radi da osigura da njegovi proizvodi ne ovise o dječjem radu? "Kad netko kaže lješnjak, ja pomislim na jad, naporan rad i sirotinju koja to mora raditi", kaže Mehmet Kelekci dok na svojim leđima vuče 35 kilograma svježe ubranih lješnjaka.

Oko njega, visoko u turskom planinskom području, obitelj kurdskih migranata polako se kreće među lješnjacima. Otac koristi drveni štap kako bi protresao grane, a njegova žena i djeca čuče kako bi pokupili lješnjake s poda. 

Rade djeca od 10 godina "To je užasno iscrpljujući rad, minimalno 10 sati na dan, na obroncima tako strmim da se lako gubi korak. Dvoje berača, Mustafa i Mohammed, tamo rade ilegalno. Imaju tek 10 i 12 godina, što je znatno ispod zakonskog minimuma za rad u Turskoj, piše BBC. 

To je tipična scena koja se može vidjeti u kolovozu, kad se lješnjaci prevoze duž Crnog Mora u Turskoj.  Većina radnika je sirotinja s juga Turske, a uglavnom se radi o Kurdima.

Teško izrabljivanje

Službena zarada im je 95 lira (15 eura) na dan, a kada se to preračuna u zaradu po satu, onda to čini manje od minimalne plaće od 2020 lira na mjesec - za radni tjedan od minimalno 45 sati. 

No, ova obitelj će dobiti još i manje - maksimalno 10 eura na dan, a možda čak i 8 - nakon što plate proviziju posredniku koji im je pronašao posao i prijevoz do njihovog grada Sanliurfa. 

"Protivimo se dječjem radu. Tjeraju djecu da rade kao strojevi i pri tome misle da što je više djece bit će veći profit", kaže Kazim Yaman, suvlasnik plantaže. Dodao je kako to većina ostalih farmera prihvaća i stoga nemaju druge opcije već platiti djeci jer ih njihovi roditelji tjeraju da rade.

"Pokušavam ne zaposliti dijete, no onda roditelji kažu kako ni oni neće raditi, majke i očevi inzistiraju, kako bi više zaradili. Ovaj lanac mora biti prekinut", ističe Yaman.

Prihodi od oglašavanja TikTok-a temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?
Prihodi od oglašavanja TikTok-a  temelje se na osobnim podacima korisnika i djece?

No, kako to izvesti?

Turska ima oko 400 tisuća plantaža lješnjaka u obiteljskom vlasništvu, a većina je, poput Kazimove, velika tek par hektara. Brojni uzgajivači nemaju pojma gdje završavaju njihovi lješnjaci. Na kraju kompleksnog lanca nalaze se međunarodni i turski konditorski brendovi, uključujući najpoznatiji Ferrero, koji otkupljuje oko trećine turskog usjeva. 

Na njihovoj web stranici, iako sami ne uzgajaju ni ne prodaju orašaste plodove, piše kako je "određivanje porijekla ključno za osiguravanje standarda kvalitete proizvodnje i proizvoda".

U rijetkom intervju, jedan od članova menadžmenta kompanije, Bamsi Akin,generalni menadžer za Ferrero Hazelnut Company u Turskoj rekao je da ne žele "imati posla s bilo kojim proizvodom koji je stečen na ilegalan način".

- Mi ispunjavamo našu ulogu u poboljšanju društvenih praksi sa obukama. Ali je pitanje da li je sustav potpuno čist. Mislim da vam to nitko ne zna reći u ovom trenutku - kaže Akin.

"Ne želim ni vidjeti čokoladu s lješnjakom"

Kada je upitan o trgovcima i posrednicima u prodaji koji kažu da ih Ferrero ne pita o izvoru lješnjaka, Akin je rekao da "mi uopće ne postavljamo pitanja već imamo alate kojima možemo utvrditi odakle nešto potječe."

- Prije nego što je sezona počela, mi smo razgovarali s trgovcima i dali im do znanja koji su naši zahtjevi vezani za određene društvene prakse. Ferrero ima imena posrednika i može objaviti listu - objasnio je za BBC.

Život u domu: Moji roditelji nisu dali da me netko posvoji. To su im dozvolili sudovi i zakon
Život u domu: Moji roditelji nisu dali da me netko posvoji. To su im dozvolili sudovi i zakon