Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Gospođicu šarlotu krasi voće, sočne piškote ili čokolada...

Gospođicu šarlotu krasi voće, sočne piškote ili čokolada...
2

Kultna poslastica od sočnih piškota ili biskvitne rolade očarava voćnom ili čokoladnom kremom koja se ukrašava bobičastim voćem, marelicama ili šlagom

VIDEO

Ljetna šarlota

Sastojci: Krema: 3 dl mlijeka, 3 žumanjka, 85 g šećera, 4 listića želatine (8 g), 3 dl slatkog tučenog vrhnja, 2 cl trešnjevače;
Nadjev: 100 g kupovnog biskvita, 2 žlice javorova sirupa, 250 g svježeg voća narezanog na kockice, 3-4 marelice, 10-12 piškota za oblaganje

Priprema: Za kremu neka mlijeko zavrije. Ostavite želatinu da se namače u hladnoj vodi. Tucite šećer i žumanjak dok ne dobijete bijelu smjesu. Smjesu šećera i žumanjka prelijte vrućim mlijekom te pomiješajte. Vratite na laganu vatru i kuhajte miješajući drvenom kuhačom. Kad krema počne ključati, maknite je s vatre. Dodajte iscijeđenu želatinu. Rastopite je miješajući. Sve procijedite. 

Ostavite neka se hladi u posudi s hladnom vodom u koju ste stavili kocku leda. U ohlađenu kremu, dok se još nije učvrstila, dodajte slatko tučeno vrhnje i trešnjevaču. Na dno kalupa promjera 22 cm stavite pergamentni papir. Prekrijte slojem kreme, dodajte komadiće biskvita koje ste natopili javorovim sirupom ili medom pa dodajte komadiće svježeg voća. Prelijte drugim slojem kreme te opet biskvitom i voćem. Završite slojem kreme. Ostavite na hladnom dva sata. Stavite kremu na pladanj za posluživanje, obložite piškotama i ukrasite ploškama marelica.

Šarlota s kremom od vanilije

Sastojci: 300 g piškota, 3 dl mlijeka, mahuna vanilije, 5 žumanjaka, 80 g šećera, 4 listića želatine, 1,5 dl vrhnja, 0,5 dl maraschina, šalica nasjeckanog ušećerenog voća umočenog u maraschino i ocijeđenog, tučeno vrhnje za ukrašavanje, 1/2-1 šalice malina za ukrašavanje 

Priprema: Zakuhajte mlijeko s vanilijom. Umutite žumanjke sa šećerom i postupno ulijte kipuće mlijeko. Stavite na laganu vatru i miješajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre pa dodajte namočenu želatinu. Miješajte dok se želatina ne rastopi, a krema ne ohladi. Natopite ušećereno voće u maraschino, ocijedite i dodajte u kremu. Umiješajte istučeno vrhnje i maraschino. Obložite kalup piškotama. 

Naoštrite ih oštrim nožem na jednom dijelu tako da se mogu poredati na dno jedna do druge u obliku rozete. Obložite kalup i sa strane piškotama. Ulijte kremu i držite je u hladnjaku nekoliko sati kako bi se dobro stisnula. Prije posluživanja maknite kalup, omotajte šarlotu satenskom vrpcom i pospite malinama.

Ružičasta šarlota

Sastojci: biskvitna podloga: 3 jaja, 60 g šećera, 60 g brašna, vanilin šećer, žličica praška za pecivo, 150 g piškota;
Pjena od malina:
2,5 dl soka od malina, 100 g šećera, 3,5 lista želatine, žlica limunova soka, 2,5 dl slatkog tučenog vrhnja, maline za ukras, šećer u prahu za ukras 

Priprema: Pjenasto istucite jaja i šećer, dodajte vanilin šećer i brašno pomiješano s praškom za pecivo. U okruglom kalupu pecite desetak minuta na 170°C tanku podlogu za biskvit. Kad se biskvit ohladi, obložite kalup piškotama natopljenim mlijekom. Zagrijte polovicu soka od malina na 65°C, maknite s vatre i u sok dodajte želatinu. Dodajte šećer i ostatak voćnog soka te limunov sok. Neka se ohladi. 

Kad se smjesa zgusnula, polako dodajte slatko tučeno vrhnje. Nadjenite biskvit. Stavite u hladnjak na dva sata, a prije posluživanja maknite kalup, pospite piškote šećerom u prahu i ukrasite šarlotu malinama. Kremu od malina možete preliti i voćnim želeom. Pomiješajte 50 g želea od maline s 50 g vode i stavite u posudu da se rastopi. Dodajte list želatine namočen u hladnu vodu i ocijeđen. Dobro rastopljeni žele izlijte po kremi i neka se ohladi.

Šarlota s čokoladom

Sastojci: krema: 170 G čokolade za kuhanje, 2 žlice gustina, 250 ml mlijeka, 150 g maslaca,
biskvit: 175 ml mlijeka, vanilin šećer, 300 g piškota
preljev od vanilije: 4 žumanjka, 4 žlice šećera, 5 dl mlijeka, mahuna vanilije, preljev od maline 

Priprema: Za kremu izlomite čokoladu, a gustin pomiješajte s pet žlica mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zavrije, maknite s vatre i umiješajte gustin. Uz stalno miješanje neka zakuha. Maknite s vatre i dodajte čokoladu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Maslac dobro izmiksajte i dodajte ohlađenu kremu. Pravokutnu vatrostalnu posudu cijelu premažite maslacem. U mlijeko stavite vanilin šećer pa ga zagrijte. 

Polovinu piškota umočite u mlijeko i stavite na dno posude. Preko toga premažite pola kreme. Ostatak piškota ponovno umočite u mlijeko, stavite preko kreme i premažite ostatkom kreme. Kolač ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne. Pomoću vilice prošarajte kolač. U posudu s debljim dnom stavite žumanjke, šećer, mlijeko i vaniliju. Lagano istucite. Zatim miješajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Miješajte kremu još malo da se ohladi te poslužite uz kolač. Dodajte i malo preljeva od maline. 

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga uz 24sata svake subote za samo 1,99 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije