Gosti se često jako iznenade nakon što im poslije večere pokažemo što su zaista jeli. Većina ih ne razlikuje teletinu od tune, tvrdi glavni kuhar Edouard de Broglie
Jedinstveno iskustvo: Večera u mraku, a konobari su slijepci
Od sljedećeg tjedna posjetitelji newyorškog restorana Dans Le Noir moći će uživati u neidentificiranim jelima u potpunom mraku, a posluživat će ih slijepi i slabovidni konobari.
Tijekom večere gosti će sjediti nasuprot svog partnera, ali pored potpunog stranca - za potpuni doživljaj intrigantnosti. Neobičan obrok u još neobičnijoj atmosferi izazov je za svakog čovjeka te način da se pokaže koliku ulogu vid ima u percepciji jela. Pri ulazu u restoran gosti ostavljaju svoje mobitele, satove i sve gadgete koji bi mogli osvijetliti prostor.
- Nakon večere gostima pokažemo meni i slike onog što su jeli, a oni jednostavno ne mogu vjerovati. Iako možda mogu razlikovati mrkvu od graška, redovito se zabune oko teletine i tune te crnog i bijelog vina - ističe glavni kuhar Edouard de Broglie.
Ovo je jedinstvena poslovna prilika za sve slijepe i slabovidne osobe. Odlično surađujemo s udrugama za slijepe, dodaje.
Uz to, gosti se na ulazu u restoran odriču prava na tužbu u slučaju izlijevanja umaka i raznih mrlja što je lako moguće zbog slijepog osoblja. Lanac restorana Dans Le Noir otvoren je prije osam godina u Parizu, a proširio se na Barcelonu, Sankt Petersburg i London, a od sljedećeg tjedna i New York. Hrana u nekoliko slijeda prosječno košta od 240 do 440 kuna.