Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Gotovo u tren: Red kreme, red voća za slasne deserte u čaši

Gotovo u tren: Red kreme, red voća za slasne deserte u čaši
1

Za nezaboravne slastice ne morate uključivati pećnicu, već iskoristite sir, čokoladu ili puding za kremu, a za bazu kekse, biskvit... Poigrajte se sastojcima koje imate

VIDEO

Kremšnite, tiramisu, cheesecake ili omiljena torta neka posluže kao inspiracija za deserte koji se poslužuju u čaši ili staklenkama. Pripremaju se jednostavnije nego klasični deserti, a ne morate toliko paziti na “umjetnički dojam”, pucanje glazure ili nepravilni biskvit. 

Kao podloga mogu poslužiti keksi, mljeveni orašasti plodovi, puslice ili granola. Odlične su i piškote koje natopite likerom od višanja, kavom ili rumom. Nadopunite ih omiljenom kremom, voćem, kompotom ili čokoladom.  Deserti u čaši jednostavno su i brzo rješenje kad vas ulovi želja za slatkim, a u samo 15 minuta možete napraviti, na primjer, neodoljiv čokoladni mousse. 

Čokoladu otopite na pari pa je ohladite. Izmutite jaja i šećer te dodajte otopljenu čokoladu pa kakao u prahu. Miksajte dok ne dobijete glatku kremu, a u posebnoj zdjeli izmiksajte šlag. Postupno ga dodajte u kremu od čokolade i polako umiješajte. Žlicom stavite u čašice i dekorirajte prema želji. Upotrijebite mrvljene kekse, smrznuto voće ili čak listiće metvice. 

Ljupki su deserti u čašicama najbolji odabir ljeti jer se ne moraju peći, pa tako u ovom obliku možete napraviti i cheesecake. Na dno stavite izmrvljene kekse s malo otopljena maslaca, preko kremu od krem-sira pomiješanog s malo vanilije, a preliti možete umakom od ispasiranih malina ili čokoladom. 

Kako bi deserti izgledali što zanimljivije, možete napuniti i staklenke, a kako se mogu zatvoriti, idealne su i kao dar te slatki predah za roštiljanje, odlazak u prirodu ili na plažu. Punite ih pudinzima, voćem, mousseom, karameliziranim voćem... Za ljupke deserte iskoristite i sladolede, ostatke muffina ili biskvita kao podlogu te šlag koji obojite jestivim bojama ili pospite čokoladnim mrvicama.

Thinkstock

Voćni tris s čokoladnim keksima

Sastojci: 

4 žumanjka, 4 žlice šećera, 2 nektarine, 4 žlice neslanoga kremastog sira, 250 g malina, 100 g šećera u prahu, listić želatine, 150 g čokoladnih keksa, listići metvice za ukrašavanje

Priprema: 

Nektarine ogulite i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Protisnite kroz sito kašu i sok ocijedite u čašu. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom u svijetlu smjesu. Kuhajte na pari, stalno miješajući metlicom uz dodavanje malo ocijeđena soka od breskve. Kremu kuhajte dok se ne zgusne. Maknite je s vatre i, kad se ohladi, dodajte sir te pire od breskve. Miksajte dok krema ne postane pjenasta. 

Izmiksajte maline sa šećerom i ostavite ih sa strane. Želatinu namočite, otopite i polako u nju dodajte smjesu od malina i šećera. Kekse izmrvite. Pripremite desertne čaše pa u njih rasporedite u slojevima obje kreme, kekse te ukrasite listićima metvice.

Thinkstock

Krema sa sirom i borovnicama

Sastojci: 

300 g kremastog svježeg sira, 50 g kiselog vrhnja, 2 lista želatine, 2 bjelanjka, 120 g šećera; krema od limuna: 125 ml mlijeka, 2 žumanjka, 100 g šećera, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 2 listića želatine, 3 dl slatkog vrhnja, 165 ml limunova soka, 100 g borovnica za ukrašavanje

Priprema: 

Izmiksajte sir s vrhnjem. Istucite snijeg od bjelanjaka do 2/3 čvrstoće. Kuhajte šećer i 2 i 1/2 dl vode dok ne dobijete sirup. Dodajte namočenu želatinu. Ulijevajte smjesu u snijeg. Miksajte dok se ne ohladi pa dodajte smjesu od sira i vrhnja. Posudu s debljim dnom navlažite vodom. Stavite mlijeko i vaniliju te zakuhajte. 

Pjenjačom umutite žumanjke i šećer. Dodajte miješajući trećinu mlijeka, a zatim ostatak. Miješajte kremu na laganoj vatri drvenom kuhačom oko pet minuta. Maknite je s vatre. Namočite želatinu pa je rastopite u kremi. Kad se malo ohladi, dodajte limunov sok. 

Pustite neka se lagano učvrsti, a zatim dodajte tučeno vrhnje. Izlijte u čaše bijelu kremu od sira, zatim preko nje red kreme od limuna te opet do vrha čaše bijelu kremu. Stavite u hladnjak da se kreme stisnu. Ukrasite desert borovnicama.

Thinkstock

Osvježenje od malina i piškota

Sastojci: 

170 g malina i dodatne za ukras, 170 g crvenih ribizla, 170 ml vode, 90 g šećera, 140 ml soka od brusnice, 2 bjelanjka

Priprema: 

Očistite ribizl i stavite u lonac s debljim dnom s malinama. Dodajte malo vode i pirjajte na umjerenoj vatri, oko deset minuta, dok voće ne omekša. Protisnite ga kroz cjedilo u zdjelu kako biste dobili pire. Stavite šećer i ostatak vode u čisti lonac. 

Lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite neka zavrije, a zatim kuhajte uz povremeno miješanje oko deset minuta dok ne dobijete sirup. Maknite ga s vatre, pustite da se ohladi, umiješajte voćni pire i sok od brusnica u sirup. 

Rabite li aparat za sladoled, umiješajte smjesu u aparatu prema uputama. Kad se smjesa počne zamrzavati, izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim dodajte smjesi i temeljito promiješajte. Poslužite sorbet s malinama i piškotama.

Thinkstock

Desert s rižom, čokoladom i tučenim vrhnjem

Sastojci: 

180 g riže, 6 dl mlijeka, 80 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca, 60 g šećera, 4 žlice slatkog vrhnja, prstohvat cimeta, 2 dl vrhnja za šlag, kompot od višanja, žličica likera višnjevca

Priprema: 

Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Maknite s vatre. Dodajte vrhnje i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta. 

Rižu rasporedite po čašama i stavite u hladnjak. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje