Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Granita, kraljica ledenih voćnih kristala za prave sladokusce

Granita, kraljica ledenih voćnih kristala za prave sladokusce
4

Za pripremu ove osvježavajuće slastice potrebni su voda, različite arome, poput soka od naranče ili limuna, i šećer, a po želji se može zasladiti bademima

VIDEO

Talijanska ledena slastica granita nastala je na vrućoj Siciliji, a slavni kritičar hrane Jeffrey Steingarten tvrdi da njezina tekstura varira od grada do grada pa se tako na zapadnoj obali i u Palermu radi zrnata, a na istočnoj strani otoka glatka, slična sorbetu. Ta razlika u teksturi kristala zavisi o tehnici zamrzavanja, a priprema je prilično jednostavna.

Potrebni su samo voda, različite arome, poput soka od naranče te šećer. Među tradicionalnim sicilijanskim sastojcima su i sok od limuna, jasmin, sok od mandarine, bademi, kava, metvica, te divlje jagode i kupine. U gradu Cataniji duga je tradicija pripreme granite s čokoladom i bademima, a u Messini se najčešće spravlja od kave. Ljeti se često poslužuje uz brioše kao osvježavajući doručak. Osim kao voćni desert, sladokusci na nepcima vole osjetiti i ledene kristale s okusom pjenušca.

Kako biste pripremili granitu od jagoda i brusnica, treba vam 500 g sitno narezanih jagoda, 85 g šećera u prahu, 240 ml soka od brusnica te jagode i maline za ukras. Narezane pošećerene jagode ostavite da odstoje 30 minuta pa ih izmiksajte u glatki pire. Odvojite 150 ml pirea jer će vam trebati za umak. Ostatak pirea pomiješajte sa sokom od brusnica, izlijte sve u metalnu pliticu i zamrznite na 30 minuta. Zamrznuti voćni pire vilicom sastružite oko rubova i pogurajte ga prema nezamrznutoj sredini pa vratite u zamrzivač na još 20 minuta. Ponovite postupak još nekoliko puta dok ne dobijete mješavinu koja se sastoji od mekih ledenih kristala. Prelijte voćnim umakom i poslužite.

Osvježavajuća granita od malina i limuna

Sastojci: 115 g šećera, 300 ml vode, 500 g malina, limun

Priprema: Kuhajte šećer i vodu dok se šećer ne rastopi, stavite u hladnjak da se ohladi. Štapnim mikserom sameljite maline te ih propasirajte kroz fino sito. Pire od malina pomiješajte s dobro ohlađenim sirupom pa smjesu ulijte u plastičnu posudu, dovoljno veliku da masa ne bude deblja od 2.5 cm. Dodajte nekoliko kapi limuna, poklopite i stavite u zamrzivač. Kad se počne zamrzavati, vilicom izgrebite smjesu i vratite u zamrzivač. Grebanje vilicom trebalo bi ponavljati svakih pola sata dok ne dobijete ledene kristale.

Kristali kave i šlag za vruće dane

Sastojci: 250 ml jače kave, 200 g šećera, 500 ml vode, 400 ml vrhnja za šlag

Priprema: Skuhajte kavu, ostavite da se ohladi pa procijedite. Rastopite šećer u mlakoj vodi, dodajte kavu i zamrznite. Poslužite u čaši tako da stavite malo granite, malo šlaga, malo granite i završite sa šlagom.

Čokoladna granita s trešnjama: 

Sastojci: 500 ml mineralne vode, 125 g šećera, 100 g čokolade za kuhanje, 20 g kakaa, 400 g lubenice, 80 g trešanja, malo maraskina.

Priprema: Čokoladu prelijte mineralnom vodom te dodajte šećer i kakao. Kuhajte 10 minuta neprestano miješajući. Ostavite da se ohladi, izlijte u posudu i čuvajte u zamrzivaču četiri sata. Svakih 15-20 minuta miješajte vilicom tako da dobijete kremastu granitu. Lubenice narežite na kriške, prelijte maraskinom i ostavite da stoji 30 minuta. Trešnje i granitu raspodijelite u zdjelice te dodajte kriške lubenice.

Granita od naranče i grejpa

Sastojci: 600 ml vode, 80 g šećera, 2 vanilin šećera, 200 ml narančina soka, 100 ml soka od grejpa, kokosovo brašno.

Priprema: U kipuću vodu dodajte šećer i vanilin šećer. Kuhajte desetak minuta i ohladite. Dodajte ocijeđeni sok od naranče i grejpa. Izlijte u posudu i stavite u zamrzivač 3 do 4 sata. Vilicom stružite površinu smjese kako biste dobili sitne zaleđene kristale. Granite posute kokosovim brašnom poslužite u čašama. 

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije