Lifestyle

Komentari 0
DR. IVANA MANOLA:

'Gubitak kose se povezuje sa dugotrajnom upotrebom preparata za zaštitu od sunca'

Treba pripaziti i na manjak vitamina D, napominje dr. Manola. Kaže da je, obzirom na stil života, rad u zatvorenom prostoru i smanjeno izlaganje suncu, za očekivati da su vrijednosti tog vitamina na nižim razinama

Jedna od briga potrošača zadnjih godina je povezanost primjene sredstava za zaštitu od sunca sa sniženim vrijednostima vitamina D u krvi što može nastati kao rezultat smanjenog djelovanja UVB zraka na kožu uslijed primjene fotozaštite. Dvije nedavno objavljene studije iznijele su rezultate primjene sredstava za zaštitu od sunca i snižene vrijednosti vitamina D pokazavši da razumna uporaba preparata za zaštitu od sunca neće ugroziti status vitamina D kod zdravih ljudi, rekla nam je Ivana Manola, dr.med. specijalist dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO Kako ublažiti opekline od sunca:

- No, ukoliko se fotoprotekcijsko ponašanje, uključujući korištenje preparata s visokim SPF-om kombinira zajedno sa zaštitnom odjećom i potpunim izbjegavanjem sunca, velika je vjerojatnost da će doći do značajnog ugrožavanja statusa vitamina D u krvi. Obzirom na stil života, rad u zatvorenim prostorima i smanjeno izlaganje suncu, za očekivati je niže vrijednosti D vitamina, pa ih je uputno povremeno kontrolirati - dodala je.

Kaže kako se nedostatak ovog važnog vitamina lako može nadomjestiti oralnim pripravcima.

Nekima kosa ispada zbog preparata za sunčanje

Spomenula je još jedan veliki problem današnjice, a to je ispadanje vlasi zbog dugotrajne upotrebe preparata za zaštitu od sunčevih zraka. To se događa češće ženama.

- Bitno za napomenuti je da se dugotrajna primjena preparata za zaštitu od sunca u posljednje vrijeme sve češće povezuje sa bolesti vlasišta praćenom gubitkom kose u prednjem dijelu poznatu kao frontalna fibrozirajuća alopecija (FFA), a koja se javlja uglavnom kod žena koje dugi niz godina primjenjuju fotoprotektivne preparate na koži lica u blizini linije kose - napomenula je dr. Manola.

Savjetuje ljudima, koji svakodnevno nanose preparate za zaštitu od sunca, da svakako izbjegavaju stavljati ih uz rub vlasišta i obrva.

Dermatologinja kaže da neki dodaci prehrani mogu pomoći u boljoj zaštiti od opasnih sunčevih zraka, smanjiti rizik od stvaranja izraslina na koži uzrokovanih suncem te ublažiti nastanak crvenila. 

- Prehrambene namirnice i dodaci prehrani mogu sadržavati jedan ili više aktivnih tvari koje promiču zaštitu kože od sunca pomoću različitih mehanizama i na taj način mogu biti nadopuna klasične fotoprotekcije. Primjerice, oralni unos nikotinamida sprječava foto-imunosupresiju i razvoj aktiničnih keratoza i planocelularnog karcinoma kože. S druge strane, oralni unos karotenoida ili ekstrakta paprati Južne Amerike (Polypodium leucotomos) može smanjiti nastanak crvenila izazvanog UVB zrakama - pojasnila nam je dr. Manola.

- Sistemska fotozaštita može se postići i lijekovima. Afamelanotid je prvi u klasi sintetičkih analoga hormona koji stimuliraju melanocite. Preporučuje se kod osoba sa nasljednim porfirijama poput eritropoetske protoporfirije i X vezane protoporfirije koje karakterizira iznimna fotoosjetljivost. Afamelanotid oponaša prirodni hormon dovodi do povećanja pigmentacije kože i smanjenja fotoosjetljivosti - dodala je. 

Utjecaj preparata za zaštitu od sunca na okoliš

Osvrnula se i na utjecaj preparata za zaštitu od sunca na okoliš. Kaže da posljednjih godina raste zabrinutost javnosti na učinke UV filtera na morski okoliš, posebice na koraljne grebene.

- Činjenica je da određeni organski UV filteri mogu štetiti koraljnim grebenima, ali treba uzeti u obzir i osjetljivost koraljnih grebena na porast temperature mora uslijed globalnog zatopljenja, na ostatke deterdženata i druga onečišćenja. Osim koraljnih grebena ekološka zabrinutost je usmjerena i na akumulaciju slabo razgradivih UV filtera koji su pronađeni u ribama i, potencijalno, mogu biti uključeni u hranidbeni lanac. S tim u vezi ulažu se dodatni napori oko proizvodnje ekološki prihvatljivih i manje štetnih UV filtera - zaključila je ova dermatologinja.

Najčitaniji članci