Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Guinnessova rekorderka Nele Sehrt: Tajna plesa oko šipke

Guinnessova rekorderka Nele Sehrt: Tajna plesa oko šipke
10

Pole dance me privukao jer razvija mišićnu snagu i gracioznost pokreta. Uživam vježbajući, kaže Nele Sehrt rekorderka u ‘naopakom’ penjanju oko šipke

VIDEO

Mnogi netočno pretpostavljaju da je pole dance striptiz koji se izvodi u noćnim klubovima. Oni koji se susretnu njim ostanu u šoku i pitaju se kako je to moguće izvesti. U tome i je njegova čar, tvrdi Nele Sehrt (37), psihologinja i instruktorica plesa oko šipke.

Njemačka plesna pedagoginja i Guinnessova rekorderka u “naopakom” penjanju oko šipke prošlog je vikenda bila u žiriju natjecanja u plesu oko šipke European Pole Show Art Championship U Zagrebu.

Obožavam adrenalin koji mi pruža te osjećaj kad se popnem i vrtim oko šipke, Marija Viktorija Barać 

- Od 1997. bavim se pole danceom, a izabrala sam ga jer nije klasičan sport. Ne ponavljam iste stvari 100 puta. Kod klasičnog sporta kažu da moraš 800 puta ponoviti vježbu da bi postigao savršenstvo - ističe vlasnica nekoliko plesnih centara Aerial u Hamburgu. Nikad je, kaže, nije bilo strah od ozljede i pada sa šipke. Nezgode su rijetke ako se trenira pod stručnim vodstvom. 

- Kod početnika su mogući hematomi, najčešće na nogama, a poslije postoji doza rizika od opasnijih povreda zbog padova. Potrebno je osigurati mjesto strunjačama i imati asistenciju pri izvođenju težih elemenata. Protiv proklizavanja koriste se rukavice s otvorenim prstima čija je površina od vinila ili se na dlanove i ostale dijelove tijela nanosi tekući magnezij - pojasnila je Sehrt. 

Mnogo je znatiželjnih polaznika, kaže, koji si postavljaju kao cilj nemoguće poput kompleksnih elementa poput “total body flag” i “špage” koji se na rotacijskoj šipci uvježbavaju nekoliko mjeseci ili dulje.

- Nikad ne treniram da bih izvela neku akrobaciju. Ako ne ide, ne forsiram tijelo na to. Treniram tako da postignem fleksibilnost i streching (istezanje). Puno djevojaka odustane već nakon prvoga probnog treninga ili kroz mjesec dana - ističe. Ples oko šipke privukao ju je jer razvija mišićnu snagu te što osobi pruža fluidnost i gracioznost pokreta zbog plesnog elementa koji posjeduje.

- Prijašnje iskustvo bilo kakvog oblika vježbanja ili plesa olakšava i ubrzava napredak, ali nije nužno - kaže Sehrt, koja je prije pole dancea poučavala jazz dance, a onda i cherdance i lap dance. Pole dance je, tvrdi, kao oblik vježbanja zabavan, ali i kompleksan, težak jer se tijekom treniranja neprestano uče nove figure i pokreti, koji s vremenom postaju sve teži i opasniji pa predstavljaju pravi izazov. U Njemačkoj je ovaj sport vrlo popularan, a drago joj je što se i kod nas sve više žena i muškaraca bave njime. Mnogi ga brkaju s treningom S-faktora. Zašto?

- Kod S-faktora je veća fokusiranost na povećanje samopouzdanja žena i kod tih treninga ima više ‘zavodničkih’ elemenata, a pole dance je više sportska disciplina u kojoj se treniraju snaga i izdržljivost - pojašnjava. 

Dodaje kako je pole dance nastao kao kombinacija erotskog plesa oko šipke te kineske šipke iz cirkusa na kojoj se izvode akrobacije i druge vratolomije.

- Uživam vježbajući pole dance i zbog njega sam zadovoljnija svojim tijelom - otkriva. 

Treba biti kreativan

U plesnim improvizacijama izvlače se na površinu različiti slojevi nečije osobnosti. 

Rade svi mišići

Uz pole dance se potiče aktivnost razgibavanja koja potiče gipkost svakog dijela tijela.

Kako se vježba 

Svaki sat sastoji se od tri dijela: vježbe na podu, oko šipke te ples. Na svakom satu uče se novi elementi. 

Vježbanjem ćete osvijestiti svoju seksualnu stranu

Njemačka seksologinja Nele Sehrt (37) godinama pomaže parovima i pojedincima da osvijeste svoju seksualnost te stvore zdraviji spolni odnos. 

Tu komponentu Sehrt je pronašla i u plesu oko šipke kojeg preporučuje i svojim klijentima jer vježbajući osvještavaju seksualnu stranu i osjećaju se ugodnije u svom tijelu. Parovi joj najčešće dolaze zbog ljubavnih afera.  

- Seksualnost nakon nekoliko godina braka više ne funkcionira većinom zbog navike i manjka strasti do koje najčešće dolazi zbog stresne svakodnevice. No javljaju mi se i ljudi s problemima poput erektilne disfunkcije koja sve više pogađa muškarce u 20-ima koji još nisu stupili u spolni odnos - pojašnjava terapeutkinja. 

Podjednako joj na seksualnu terapiju i po savjete dolaze muškarci i žene.

- Žene dolaze jer ne mogu postići orgazam ili ga žele osjetiti drukčije. Jako velik postotak žena ne može postići orgazam s muškarcem, ali ga bez problema postižu masturbacijom. Čak 33 posto žena mora masturbirati da bi doživjele vrhunac - tvrdi. Starosna dob njezinih pacijenata su većinom srednjovječni muškarci i oni u 20-ima koji nisu stupili u spolne odnose te žene od 30 godina nadalje.

- Najvažnije je da poznajete svoje tijelo i osvijestite što volite, a što ne. To možete postići uživanjem u plesu oko šipke, no puno važniji je razgovor. Većina parova nikad ne razgovara o seksu, a bitno je da znamo kako masturbiramo, kakvu maštariju koristimo. Partneri moraju znati što vole i ne smiju se sramiti razgovarati o tome - ističe sugovornica. 

Dodaje kako je razina stresa manja i bolje ga podnose osobe koje su često angažirane u seksu za razliku od onih koje apstiniraju. 

- Seks pomaže da se osjećaju bolje te da osnaže samopouzdanje -  kaže Sehrt.

Smanjuje bol i skida kilograme

Seks pomaže kod artritisa, glavobolja, pms-a i pomaže pri mršavljenju, podsjeća Sehrt.

Odvažite se reći "ne"

Bolje je ne imati nikakav nego seks u kojem nećemo uživati i koji ćemo samo “odraditi”.

Mišići zdjelice

Radeći Kegelove vježbe, žene mogu smanjiti rizik od inkontinencije, poručuje Sehrt. 

Prednost pole dancea

Klasičnu vježbu pretvara u zabavnu fizičku aktivnost. Sastoji se od različitih elemenata koji uključuju pokrete na podu, okretaje, figure penjanja i vrlo gracioznih pokreta.

Plesom oko šipke do božanstvene figure

U roku od dvije godine možeš napraviti čuda oko šipke. Samo trebaš biti uporan, tvrdi Ingrid Jerak, instruktorica plesa i fitnessa oko šipke. 

Vježbam godinu dana i ne mislim prestati jer me drži ljubav prema tom sportu, Tajana ne propušta niti jedan trening

Ples oko šipke ili pole dance otkrila je prije sedam godina kad je kupila šipku i sama krenula u avanturu, a poslije je u Velikoj Britaniji upisala i završila školu za instruktore, govori organizatorica europskog prvenstva u plesu oko šipke čiji je grad domaćin prvi put bio Zagreb. Sport je u kratko vrijeme zaludio Hrvatice. Njime se razvijaju mišićna snaga, fleksibilnost i gracioznost, a jedanput kad svladate elemente, navući ćete se, upozoravaju vježbačice.

- Zadovoljna sam svojim tijelom i elegancijom pokreta. Dobar mi je osjećaj biti ‘ja’ nakon treninga - govori uz smijeh Tajana Grdić Granić (30), majka četverogodišnjih blizanaca. U svijetu se tim sportom najčešće bave plesači i gimnastičari, i to upravo zbog onoga što trening pruža. 

- Ovaj sport djeluje na cijelo tijelo. Elementi koje radimo prva tri mjeseca posebno jačaju ruke i ramena kako biste razvili snagu. Poslije rade mišići nogu, trbušnjaci i leđa - objašnjava Ingrid.

Iako je trening naporan, na njemu nikad nije dosadno.

- Čar plesa oko šipke je što se uvijek izmišljaju novi elementi i tomu nema kraja, a vježbati ga mogu svi bez obzira na godine - govori Jerak te dodaje kako lanjska pobjednica Greta Pontarelli ima 63 godine, a ples oko šipke počela je trenirati prije samo nekoliko godina. 

- Vježbanjem oko šipke mršavite i razvijate lijepe vretenaste mišiće. Tijelo vam je zategnutije, a i bolje se osjećate kad napravite nešto što niste mislili da ćete ikad moći - kaže instruktorica.   

Kakva gravitacija?

Elementi koji se izvode u rotaciji dižu vas od poda i imat ćete osjećaj kao da letite.

Superman 

U ovom relativno zahtjevnom elementu rade mišići cijelog tijela, objašnjava instruktorica. 

Seksi osjećaj

Vježbanjem oko šipke osjećat ćete se snažno, ali istodobno i seksi. Puno elemenata zahtijeva koordinaciju i ravnotežu, no uz dobrog instruktora to ćete brzo i uspješno svladati.

Snaga i fleksibilnost 

Nakon što se popela na šipku, Tajana je sjela i prekrižila desnu preko lijeve noge te se spustila naglavačke. Čvrsto se držeći za šipku, ispružila se u stoj. Zatim se savinula u element “paketić”. Potom se opet ispružila i lijevim stopalom “zakačila” za šipku, a desnu nogu je ispružila u luk i strijelu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije