Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

Od lani su zimske gume skuplje 15%, evo koje su najpovoljnije

Od lani su zimske gume skuplje 15%, evo koje su najpovoljnije
11

SEZONSKI TROŠAK HAK navodi da su gume kod nas poskupjele u prosjeku 15 posto, zbog poskupljenja sirovina i električne energije. No nađe se i jeftinijih...

VIDEO

Zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta obavezna je od 15. studenoga. Na autima to mogu biti četiri zimske gume M+S ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila četiri milimetra i lancima za snijeg pripravnima za postavljanje na prednje kotače.

POGLEDAJTE VIDEO: Obavezna zimska oprema

Pokretanje videa...

Od 15. studenoga obavezna zimska oprema VIDEO

Vulkanizeri objašnjavaju da su gume jedan od najvažnijih dijelova vozila jer 'posreduju' između automobila i ceste, stoga su presudne za sigurnost i o njima treba voditi računa svake sezone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad je temperatura niža od sedam stupnjeva Celzijevih, ljetne gume gube elastičnost i loše "drže" podlogu. Zato po hladnom auto teže stane s ljetnim gumama, pa možda osiguranje neće platiti odštetu.

Zimske gume Dunlop, Goodyear i Michelin pokazale su se najboljima na testiranju koje su i ove godine radili europski autoklubovi među kojima je i naš HAK. Svaki put testiraju po dvije dimenzije guma, a ovog puta su to zimske gume dimenzija 195/65 R15, koje su na brojnim obiteljskim kompaktima, te one dimenzija 225/50 R17, koje su uglavnom na manjim limuzinama.

Preporučuje se 11 modela

Hrvatski autoklub objavio je rezultate testiranja, a prenosimo one za manju dimenziju 195/65 R15 i koeficijenta brzine T, kakve su na VW Golfu, Opel Astri, Ford Focusu, Honda Civic, Hyundai i30, KIA Ceed, Peugeot 308, Renault Meganeu, SEAT Leonu, Škoda Octaviji, Toyota Auris i Corolia te Citroenu C3 i C4. Ta dimenzija zimskih guma je i najprodavanija.

Vozači, oprezno u prometu! Od ponedjeljka vam prijete kazne
Vozači, oprezno u prometu!  Od ponedjeljka vam prijete kazne

Ni jedan od 16 testiranih modela nije dobio maksimalnu ocjenu, ali su u manjoj dimenziji četiri ocijenjena vrlo preporučljivima, Dunlop Winter Response 2, Goodyear UltraGrip 9+, Michelin Alpin 6 i Vredestein Wintrac koje su testni tim stručnjaka oduševile u svim ključnim elementima. Preporučuju jedanaest modela guma. Gotovo dvije trećine testiranih modela guma nije pokazalo nikakve nedostatke na suhom i mokrom, što su zapravo najvažniji kriteriji kod donošenja ukupne ocjene. Na snijegu su samo dvije gume ostale bez oznake vrlo preporučljivo, dok su na ledu i po potrošnji goriva sve gume dobile ocjenu vrlo preporučljiva, a ispitivali su ih na VW Golfu VII.

Nešto slabije ocijene gume su dobile jedino na testu trajnosti gdje su mjerili koliko će se brzo pohabati. Prosječni rezultat svih 16 modela bio je 27.300 kilometara što baš nije puno. Najizdržljivije su bile Michelin Alpin 6 s prijeđenih 34.400 kilometara, a najlošije Maxxis Premitra Snow WP6 koje su prešle samo 21.800 kilometara.

Odlične na snijegu i ledu

Od ostalih modela guma, tek nijansu lošije od najbolje četvorke bile su BFGoodrich g-Force Winter 2 i Continental WinterContact TS 860, a top pozicije su ispustili zbog samo jednog, i to malog nedostatka. BFGoodrichu je bila malo lošija na mokroj cesti, a Continental na suhom. No BFGoodrich je bila odlična na suhoj, a Continental na mokroj cesti i obje su bile odlične na snijegu i ledu. Četiri gume koje su se po ocjenama smjestile u sredini tablice, imale su manje nedostatke, a lošiju ocjenu dobile su zbog slabije trajnosti.

Još u srpnju Hrvatski autoklub pisao je o poskupljenju cijena guma na globalnoj razini, a uzrok je svakako skuplja sirovina, prirodna guma, te poskupljenje električne energije. Navode da su kod nas gume poskupjele u prosjeku 15 posto.

Trenutno je najisplativiji onaj model automobila koji možete odmah kupiti i odvesti kući
Trenutno je najisplativiji onaj model automobila koji možete odmah kupiti i odvesti kući

Sava je u srednjem rangu

Usporedili smo cijene guma iz prošlog studenog sa sadašnjima za jednake vrste i dimenzije. Lani u našem tekstu smo naveli cijene šest proizvođača guma dimenzija 205/55 R16 T i najviše su poskupjele Bridgestone Blizzak. Lani su koštale 605 kuna, a sad je isti model 95 kuna skuplji. Michelin su skuplje 23 kune, Continental sedam kuna Goodyear 29. No Dunlop su sad 50 kuna jeftinije nego lani. Od 16 modela guma koje su testirali europski autoklubovi, kod nas smo našli cijene za njih devet. Najskuplje su Continental, 528 kuna, a od onih koje se preporučuju najjeftinije su Nokian, 407 kuna i tek malo skuplje Maxxis, 414 kune. Kumho su najjeftinije, 395 kuna, a još jeftinije su Sava Eskimo, 370 kuna. No Savu ove godine nisu testirali, a prijašnjih godina je bila u sredini prema rezultatima pa su se mnogi za nju odlučivali jer ima i vrlo povoljnu i pristupačnu cijenu.

Tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa pa Hrvatski autoklub poziva vozače na besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled u Hrvatskoj od 22. do 27. studenog.

HAK savjetuje što treba provjeriti prije zime:

1. Prekontrolirati gustoću rashladne tekućine i njenu otpornost na niske temperature

2. Tekućinu za pranje stakla treba zamijeniti zimskom verzijom

3. Posebice kod starijih vozila, poželjno je prekontrolirati ima li u spremniku nakupina vode nastale kondenzacijom da bi se izbjeglo zaleđivanje sustava goriva

4. Zamijeniti filtere za gorivo jer u njima može biti nakupina vode, neovisno o vrsti goriva koja se koriste.

5. Provjeriti ispravnost grijaćih svjećica kod dizelaša odnosno svjećica kod benzinaca

6. Kod benzinskih motora može biti problema s visokonaponskim kablovima zbog vlage pa je potrebno kablove zaštiti sredstvom za sprječavanje vlage

7. Ispitati ispravnost akumulatora. Akumulatori su jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora pogotovo u prvom naletu niskih temperatura

8. Provjeriti rade li sve žaruljice i nadopuniti rezervne u kompletu

Ovogodišnje cijene guma onih dimenzija i modela koje su bile na testu. 195/65 R15 91T

Dunlop Winter Response 2 451 kuna

Goodyear UltraGrip 9+ 453 kune

Michelin Alpin 6 493 kune

Vredestein Wintrac 460 kuna

Continental WinterContact TS 860 528 kuna

Bridgestone Blizzak LM005 487 kuna

Maxxis Premitra Snow WP6 414 kuna

Nokian WR Snowproof 407 kuna

Kumho WinterCraft WP51 395 kuna

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...