Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Značenje couturea: Odjeća se mora raditi ručno za klijente

Značenje couturea: Odjeća se mora raditi ručno za klijente
11

Da bi mogli dobiti naziv haute couture, dizajneri ili modne kuće trebaju klijentima nuditi šivanje po mjeri, privatne probe te se pridržavati francuskih standarda

VIDEO

Haute couture francuski je izraz za visoku modu , a označava šivanje po mjeri za klijenta i ručni rad od početka do završetka kreacije . Pritom se koriste izuzetno kvalitetne i često unikatne tkanine, a rezultat je jedinstvena ručno rađena odjeća. Svoje korijene visoka moda vuče iz 19. stoljeća kada su se Parižanke iz visokog društva željele svojim modnim izričajem istaknuti među elitom i zahtijevale su posebne toalete, piše The Telegraph .

Stroga pravila za visoku modu

Modna kuća može svoju liniju odjeće nazvati haute couturom samo ako se strogo pridržava pravila Francuskog ministarstva industrije i francuskog modnog udruženja Federation Francaise de la Couture. Dizajneri ili modna kuća trebaju svojim klijentima nuditi šivanje po mjeri i pružiti mogućnost privatnih probi. Također, trebaju imati radionicu u Parizu s najmanje 20 zaposlenika i predstaviti dvije kolekcije na godinu . Kolekcije se predstavljaju u siječnju i srpnju, a na rasporedu su dnevna i večernja odjeća.

Pariz - jedini dom visoke mode

Kolekcije se uvijek prikazuju u prijestolnici visoke mode, u Parizu. Vodeća imena su Christian Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab i Jean Paul Gaultier , dok se modni dvojac Viktor & Rolf smatra dopisničkim članom Tjedna visoke mode u Parizu. Zuhair Murad i Herve Leroux su izabrani za gostujuće članove. Yves Saint Laurent više nije član ovog prestižnog društva jer je 2002. godine prestao raditi kolekcije visoke mode.

Ovogodišnji Tjedan visoke mode počeo je 6. srpnja, a završava 11. srpnja.

Pogledajte posljednju couture reviju Zuhaira Murada:

VIDEO

Izrađuju je "male ruke" 2200 krojačica

Haute couture liniju izrađuje udruženje od 2200 krojačica "Les petite mains" što u prijevodu znači "male ruke". One najčešće cijeli svoj radni vijek posvete samo jednoj modnoj kući ili dizajneru. Osim njih modne kuće koriste najpriznatije suradnike pa je tako za perje zadužena francuska modna kuća Lemarie, Causse za rukavice i Massaro za cipele.

Cijene prelaze stotine tisuća kuna

Kolekcija visoke mode skuplje su od drugih kolekcije najviše zbog toga što na pojedinim kreacijama radi više od 20 krojačica i nerijetko potroše više od 700 sati rada. Cijene dnevne odjeće počinju od 76.600 kuna, dok cijene večernjih toaleta koštaju i po nekoliko stotina tisuća kuna. Vrijednost dodatno dižu rijetke tkanine i ručno izrađeni ukrasi.

Bogata i rijetka klijentela

Kupci više nisu samo iz Pariza već najveći poklonici haute couturea stižu iz Rusije, Kine i s Bliskog Istoka. Procjenjuje se da ima oko 2000 klijentica diljem svijeta.

S godinama se broj dizajnera smanjio

Izradom haute couture kolekcija modna kuće ne zarađuju puno, štoviše većina njih čak i gubi novac. S obzirom na samo 2000 klijentica diljem svijeta, ne čudi što se broj modnih kuća koje izrađuju ove linije u 60 godina drastično smanjio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'