Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Havaji: Zemlja sreće, dobrog plesa, kave i beskrajnih plaža

Havaji: Zemlja sreće, dobrog plesa, kave i beskrajnih plaža
5

Povoljna klima, kilometarske plaže, surfanje, ekološki uzgojena hrana, vulkanski otoci te prirodne ljepote, samo su neke stvari koje nudi najsretnija zemlja svijeta

VIDEO

Havaji su najsretnija zemlja za život, otkriva studija američkog istraživačkog centra Gallup. Ovu najmlađu američku državu koju čini 137 otoka i otočića, ljudi redovito stavljaju na popis zemalja koje treba posjetiti. Ističe se osam najvećih otoka: Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lana‘i, Kaho‘olawe, Maui i Havaji. Ovaj posljednji, Havaji, se često naziva Veliki otok kako bi se izbjegli nesporazumi jer dijeli ime s cijelim arhipelagom. 

Svi otoci su vulkanskog porijekla. Vulkan Mauna Kea uzdiže sa 4201 metar iznad mora, a dno mu leži čak 5000 m ispod morske razine, što znači da je ukupno preko 9000 m visok. Ako uzmemo u obzir njegovu visinu od dna mora do najviše točke, to je najviši vrh na svijetu. Malo niži Mauna Loa je po svom obujmu najmasivniji vulkan na Zemlji. Njegova težina je toliko velika da dokazano deformira pacifičku ploču. Vrlo atraktivan je i aktivni vulkan Kilauea na Velikom otoku, koji je česta meta mnogih turista. Povezanost među otocima je sjajna, a na raspolaganju su vam razgledavanja brzim brodovima ili turističkim avionima. 

Na otoku Oahu nalazi se glavni grad američke države Havaji Honolulu s milijun stanovnika. Zanimljivo je da su Havajci stigli s Tahitija prije više tisuća godina, a danas je to miješana nacija zbog doseljavanja raznih drugih nacija. 

Havajski jezik ima 12 slova, od čega je 5 samoglasnika, a čita se kao što se piše. Havajska kultura može se upoznati kroz razne priredbe, a jedna od najpopularnijih je tzv. Hula ples, plesna priredba prelijepih havajskih djevojaka u njihovim narodnim nošnjama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada posjetiti Havaje?

Bilo koje doba godine je dobro vrijeme za posjetiti Havaje, ali ljeto je, od travnja do studenog, najtoplije. Prosječna temperatura iznosi oko 40 stupnjeva Celzijevih, dok je zimi, između prosinca i ožujka temperatura niža za osam celzijevaca. Zbog vjetra pasata vrijeme je ugodno tijekom cijele godine. 

Inače se ne preporučuje ostanak manji od 5 dana, s obzirom na daljinu, vremensku razliku i period potreban da se naviknete na drugu klimu. Cijene su najniže između travnja i lipnja. 

SVE ŠTO TREBA VIDJETI

Waikiki plaža

Nedaleko glavnog grada Honolulua, što u prijevodu znači zaštićeni grad, smjestio se grad Waikiki i njegove predivne plaže duge više od 3000 kilometra. Obavezna zanimacija je surfanje koje su izmislili sami domoroci te vožnja kajacima.  

Nacionalno memorijalno groblje Pacifika

Memorijalni centar Arizona američka je vojna baza na Pacifiku, nekoliko kilometara zapadno od Honolulua, u kojoj je dio pretvoren u muzej, kao spomen na tisuće mornara koji su poginuli 7. prosinca 1941. godine uslijed japanskog napada na Pearl Harbour.  

Palača Lolani

Lolani palača je službena rezidencija havajske monarhije izgrađena 1882. godine. Bila je dom kralja Kalakaua i kraljice Liliuokalani. Danas je obnovljena i otvorena za javnost. 

Botanički vrt Foster

Najstariji botanički vrt na Havajima posjeduje impresivnu zbirku tropskih stabala. Neke od biljaka posadio je davne 1850. godine australski botaničar William Hillebrand. 

Dijamantna glava

Dijamantna glava je ime vulkana koji ima oblik tunine leđne peraje. Ime je dobio po kalcitu u stijeni kojeg su u 19. stoljeću britanski mornari zamijenili za dijamante. 

Kapiolani park

Najstariji javni park na Havajima otvoren je 1877. godine, nakon što su otkazane konjske utrke zbog muljevita tla. Područje je nakon toga isušeno i pretvoreno u park, u kojemu je danas zoološki vrt, ali i tereni za košarku, tenis i kriket. 

Hrana

Stanovnici Havaja posebno su ponosni na voće i povrće koje raste na samom otočju, a ne tretira se nikakvim pesticidima. Manapua, krušne rolice, jela od piletine, kobasica i pržene svinjetine začinjene curryjem tradicionalna su jela. Havajsku kavu svakako treba probati, a proizvodi je svaki otočić u arhipelagu nerijetko u nju dodajući kokos, čokoladu i makadamiju.

Hula ples - simbol havajske kulture

Hula je jedinstveni havajski ples koji uz pomoć pjesme čuva i održava priče, tradiciju i kulturu Havaja. Postoje mnoge vrste i stilovi hula plesa. Hula auana (moderna hula) se pleše na zapadu pod utjecajem glazbe i ima moderniji stil. To je ujedno i najpoznatiji tip hule za posjetitelje. Hula kahiko (antički hula) se pleše uz dramatične napjeve te pratnju udaraljke u tradicionalnim narodnim nošnjama.

Medeni mjesec

Posebno mjesto u njihovom turizmu ima medeni mjesec i vjenčanja. Razvijena je cijela industrija koja omogućuje da vaš najsretniji dan prođe bez problema. Hoteli vam nude pomoć u planiranju na daljinu, tako da sve možete obaviti iz udobnosti svog naslonjača. Pobrinut će se čak i za bračnu dozvolu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru