Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Helikopter-roditelji guše svoju djecu i čine ih bespomoćnima

Autori studije kažu da se djeca roditelja koji ih kroz odrastanje kontroliraju osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju

Foto: Dreamstime
3 komentara

Nova je studija sa sveučilišta na Floridi otkrila kako pretjerana briga roditelja može imati negativan učinak na djecu i pridonosi osjećaju prevelikog opterećenja kod djece. Znanstvenici su anketirali više od 400 studenata u dobi od 18 do 29 godina kako bi saznali više o njihovom odgoju i kako se se osjećali kao školarci. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Trebali su ocijeniti ponašanje svojih roditelja, s posebnim fokusom na pretjeranu brigu. Zaključili su da je pretjerana briga o djeci, posebno kad je takav i otac, usko povezana s 'izgaranjem' odnosno osjećajem preopterećenosti, a prema jednom od profesora sa Sveučilišta Florida djeca previše brižnih roditelja kasnije razviju negativne osjećaje i prema školovanju poput bespomoćnosti, beznađa i ogorčenosti.

Foto: Dreamstime - 'Izgaranje' je odgovor na stalni stres koji se djeci nameće i koji im troši energiju, smanjuje produktivnost, te zbog njega imaju umanjen osjećaj za vlastita postignuća - rekao je profesor Frank Fincham, inače i direktor 'Obiteljskog Instituta na Floridi.

Dreamstime RODITELJI PRVI DAJU Previše mladih u Hrvatskoj pije - daju im alkohol još kao djeci

On kaže kako se ta djeca kroz odrastanje osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju.'

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

BUKET ILI TEGLICA Kupite si sami cvijeće i bit ćete bolje - otklanja stres i nervozu

Autorica studije Hayley Love rekla je da se ti osjećaji nastavljaju i nakon kraja školovanja, kad djeca roditelja 'koji ih previše kontroliraju' odu od kuće i sami zasnuju obitelji, piše Business Insider.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message