Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Hercegovački Viking: Prodajem sjekire od Austrije do Kanade

Hercegovački Viking: Prodajem sjekire od Austrije do Kanade
1

Stipe Pleić nadimak je zaradio zbog unikatnih sjekira i mačeva koje sam izrađuje. Ukrašava ih simbolima koje crpi od Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Stipe često koristi i hrvatske motive

VIDEO

Najdraži kupac mi je hrvatski košarkaš Dario Šarić, kojega sam slučajno sreo u jednom kafiću u Tomislavgradu, kaže Stipe Pleić (55). Zamolio ga je da se fotografiraju, a i htio mu je darovati svoju sjekiru.

POGLEDAJTE VIDEO: Hercegovački Viking izrađuje mačeve i sjekire

Pokretanje videa...

01:19

- Šarić je to odbio govoreći da je želi kupiti. Poslije sam jednu malu ‘žensku’ sjekiru darovao djevojci koja je bila s njim u društvu - govori nam Stipe zvani Flick.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže kako su njegove sjekire i mačevi poznati i na drugim kontinentima diljem svijeta.

- Jedna sjekira se nalazi u Afganistanu, nekoliko ih je u Kanadi, a jedna je i u Austriji - kaže Stipe.

Dodaje kako ga neki ljudi zbog izrade sjekira znaju i kao “hercegovačkog Vikinga” iz sela Stipanjić pokraj Tomislavgrada. Nadimak je, kaže, dobio od jednog novinara iz Slavonije prije dvije godine.

- Neki me zovu i ‘Duvanjski Viking’ ili samo ‘Viking’ - dodaje Stipe.

Inspiraciju za izradu sjekira pronašao je u popularnoj seriji “Vikinzi”.

- Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi zbog svojih avantura, ali i kao ratnici. Gledajući seriju postao sam još više radoznao. Počeo sam se zanimati za njihovu kulturu i način života.

Također mi se jako svidio izgled sjekire koja se pojavljivala u seriji i odlučio sam je izraditi. Tako je prije tri godine krenula moja priča ‘hercegovačkog Vikinga’ - objašnjava nam Stipe, kojemu je velika želja posjetiti južnu Skandinaviju, zemlju Vikinga.

Kreativnost je prepoznao u srednjoj školi, a od djetinjstva je već pokazivao sklonost crtanju, ali i rezbarenju.

Proces izrade nije jednostavan

Izrada predmeta od drveta, rezbarenje i crtanje me opušta i uveseljava. U tome pronalazim zadovoljstvo. Kad crtam, zaboravim na vrijeme i prostor, kaže ovaj Hercegovac, koji je po zanimanju knjigovođa, a radi kao vozač.

Osim sjekira, izrađuje i vikinške mačeve, noževe te štitove. Također i lukove i strijele, jatagane i mačete, kao i razne igračke od drveta.

- Svi moji radovi su ručno rađeni i ne postoje dva ista komada. Svaka sjekira je unikat i posebna je po nečemu, svaka ima svoju priču - kaže i dodaje kako mu za izradu jedne sjekire trebaju između dva i pet dana, a za složenije modele ponekad i više od pet dana. Pri izradi prolazi kroz nekoliko faza.

Za ljubimce izrađuje cvjetne krune: Izgledaju veličanstveno
Za ljubimce izrađuje cvjetne krune: Izgledaju veličanstveno

- Prva faza je oblikovanje sječiva, a to radim kutnom brusilicom. Zatim slijedi faza izrade drške i ukrašavanje. Drške izrađujem od parene bukovine, a ukrašavanje radim tehnikom pirografije i rezbarenjem. Treća faza je spajanje sječiva i drške. Onda slijedi lakiranje, što radim lanenim uljem, i na kraju dolaze ukrasi od kože - ispričao je “hercegovački Viking”, koji za izradu svojih rukotvorina kupuje drvo u Posušju.

Motive za ukrašavanje crpi iz simbola Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Često koristi i hrvatske simbole.

- Najdraži su mi simboli koji se nalaze na tetovažama Hrvatica iz Bosne i Hercegovine - priznaje Stipe, koji je za svoje ručne radove uredio vikinšku kuću, koju je završio zahvaljujući izolaciji zbog pandemije.

Snalažljiva baka: Invalid je pa izrađuje rampe od Lego kockica
Snalažljiva baka: Invalid je pa izrađuje rampe od Lego kockica

Želi otvoriti izložbu

- Vikinška kuća mi služi kao izložbeni prostor i poligon za bacanje sjekira. To je zapravo stara kamena kuća u kojoj sam se rodio. Unutra je sve uređeno u vikinškom stilu. Tu su maketa vikinškog broda, tron, stol i dva golema postera glavnih likova iz serije - govori Stipe, koji svoje radove, osim u vikinškoj kući, predstavlja i na raznim izložbama i sajmovima širom zemlje.

- Sajmove obožavam. Često me pozivaju na smotre starih zanata i rukotvorina, na što se vrlo rado odazivam. Posebno su mi dragi Sajam gospodarstva Mostar i Božićni sajam u hotelu Tomislav u Tomislavgradu - otkriva.

Cijena sjekira kreće se od 50 do 150 eura, ali neke ovaj “Viking” čuva samo za sebe.

- Najdraža mi je prva sjekira koju sam izradio. Ona zauzima posebno mjesto u mojem ateljeu. Imam još neke sjekire za koje sam posebno vezan i ljubomorno ih čuvam - priznaje i dodaje kako ima još puno planova u budućnosti.

'Kožne' torbice izrađuju se od ostataka manga, ali i od jabuka
'Kožne' torbice izrađuju se od ostataka manga, ali i od jabuka

- Planiram napraviti samostalnu izložbu u vikinškoj kući, a imam i želju osnovati klub bacača sjekira po uzoru na Axe Throwing u Zagrebu - zaključio je ovaj “hercegovački Viking”.

Pokretanje videa...

00:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara