Lifestyle

Komentari 3

HGSS upozorio na lavine: Ova pravila slijedite na skijalištima

HGSS upozorio na lavine: Ova pravila slijedite na skijalištima

Nikada ne skijajte sami i obavijestite nekog o svom planu kretanja. Prikladno se obucite i zaštite, a kaciga je obvezna! Sa sobom nosite mobitel, savjetuju u HGSS-u

Nakon učestalih lavinskih nesreća proteklih dana na skijalištima u Austriji, Italiji i Švicarskoj i općenito nesreća na skijalištima koja posjećuju naši državljani, želimo vas upozoriti na osnovna pravila ponašanja za siguran boravak u visokogorskim predjelima i skijalištima, stoji na stranici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) gdje su podijelili detaljne upute i savjete za sigurnost tijekom odlaska na skijanje.

POGLEDAJTE VIDEO - savjeti kako brinuti o skijama:

Savjetuju prije polaska provjeriti vremensku prognozu za područje na koje se putuje.

- Nikada ne skijajte sami i obavijestite nekog o svom planu kretanja. Prikladno se obucite i zaštite, a kaciga je obvezna! Sa sobom nosite mobilni telefon te memorirajte brojeve žurnih službi koje možete pronaći na prospektima pojedinog skijališta - dodali su.

Također, napominju da trebate imati na umu postupke kojima se izlažete riziku i znakove za povećanu opasnost od lavina ukoliko:

A snow-covered bus stands at Santis-Schwaegalp mountain area after an avalanche

- Lokalne informacije o lavinama možete dobiti na oznakama lavinske opasnosti na skali 1-5 na postajama skijaških vučnica, pregledom lavinske prognoze za područje. Napominjemo da su ovo najosnovnije informacije. Za detaljne i točne procjene za konkretna područja potrebne su godine vježbanja, edukacije i iskustva. Najsigurnije je pridržavati se uređenih staza te uputa koje daju lokalna skijališta i nadležne službe - naglašavaju u HGSS-u.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Najčitaniji članci