Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hipertenzija: Visoki krvni tlak često se otkriva kasno

Hipertenzija: Visoki krvni tlak često se otkriva kasno
1

Redovito mjerenje tlaka kod kuće pomaže da se na vrijeme prepozna visoki krvni tlak i smanji rizik od opasnih oboljenja kao što je moždani udar

VIDEO

Jutarnji krvni tlak ključan je za predviđanje rizika od infarkta i moždanog udara, tvrde znanstvenici. Naime, dokazano je da je visoki krvni tlak (hipertenzija) jedan od glavnih čimbenika rizika spomenutih bolesti. Redovito mjerenje tlaka kod kuće pomaže da se na vrijeme prepozna visoki krvni tlak i smanji rizik od opasnih oboljenja. Zato je Svjetski dan hipertenzije, koji se obilježava 17. svibnja, ove godine posvećen kućnom mjerenju tlaka, čime se želi upozoriti na opasnosti. Osim prepoznavanja simptoma (glavobolja, umor, mučnine, pretjerano znojenje), koji se javljaju tek s prvim komplikacijama, bolest se može otkriti redovitim mjerenjem.Tako se može utvrditi kako stil života djeluje na bolest i djelovati u skladu s tim. Mjerenje traje nekoliko minuta, a bitno ga je obavljati ujutro i navečer. Podatke treba pokazati doktoru i dogovarati terapiju.

>>> Način života i prehrana uvelike utječu na krvni tlak. Pušenje, alkohol, masna i slana hrana te slaba fizička aktivnost dovode do visokog tlaka, a time i po život opasnih posljedica. Potrebno je u jelovnik unijeti više voća, povrća i žitarica te ribe barem dva puta na tjedan. Redovito vježbanje i kretanje, pa makar to bila samo šetnja, reguliraju težinu i krvni tlak.

>>> Ako i niste u rizičnoj skupini pušača ili fizički neaktivnih, ne možete znati da niste u opasnosti ako redovito ne kontrolirate krvni tlak.

>>> Kućni tlakomjer kupite uz konzultacije o najkvalitetnijim markama. Pripazite na veličinu manžete koja ide oko ruke.

>>> Potrebno je ispravno sjediti. Ruka na kojoj se mjeri tlak treba biti naslonjena na stol u visini srca, a slobodno je povisite jastukom. Noge trebaju biti na podu.

>>> Redovito bilježite mjerenja i pratite promjene. Često povišen tlak traži obavezan posjet doktoru. Nipošto ne započinjite terapiju lijekovima na svoju ruku.

>>> Prije mjerenja tlaka preporučuje se izbjegavati veće obroke dva sata te pušenje i kavu sat vremena. Pet minuta prije potpuno se opustite, bez ometanja ili gledanja televizije.

>>> Mjerenje će biti točnije pristupite li mu opušteni i mirni, nikako pod stresom ili bolesni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru