Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Hladno vrijeme može izazvati 'zimsku vaginu' i to je jako loša vijest za vaš seksualni život...

Hladno vrijeme može izazvati 'zimsku vaginu' i to je jako loša vijest za vaš seksualni život...
13

Zima dolazi i nosi jezivo upozorenje, suhoća koja nastupa ostavlja posljedice na svim dijelovima tijela, a posebno na intimnim dijelovima pa će tako i vaginu zahvatiti 'suša'

VIDEO

Suha koža, ispucale usne i ruke poznat su prateći fenomen zime i hladnoće, zbog čega često posežemo za kremom za ruke i balzamom za usne. Ali, što s vaginom? Suhoća pogađa i najintimnije dijelove tijela te je Mary Burke, bivša primalja Nacionalne zdravstvene službe u Velikoj Britaniji i viša klinička sestra na London Bridge Plastic Surgery & Aesthetic Clinic, objasnila kako žene mogu patiti od suhoće vagine tijekom zimskih mjeseci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bulda vaginu 01:31

Suhi jesenski i zimski zrak iscrpljuje vlagu iz tijela, ostavljajući kožu dehidriranom i ispucalom, a sinuse isušenima, objašnjava Mary. I dok svi raspravljaju o tim pitanjima, o jednom se pak malo manje otvoreno raspravlja, o našim vaginama koje također pogađa vrijeme 'suše'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrijeme provedeno u klimatiziranim prostorijama ili s uključenim grijanjem tjera nas da živimo u zraku koji nosi vrlo malo vlage, a suhoća koja time nastupa često se može proširiti na svaki centimetar našeg tijela, uključujući naše najprivatnije regije, dodaje Burke. Drugi stručnjaci se ne slažu s Mary pa je tako dr. Jen Gunter demantirala ideje o utjecaju promjene vremena na intimne dijelove dama, potencirajući pak ideju o 'ljetnim vaginama'. Navodi kako suhoća vagine nema nikakve veze s vanjskom temperaturom, već je uzrokovana niskim razinama estrogena i nekim lijekovima.

Proporcije vagine: Što je malo, a što veliko naspram prosjeka
Proporcije vagine: Što je malo, a što veliko naspram prosjeka

Gunter smatra kako vagine funkcioniraju prilično dobro u svim godišnjim dobima, održavajući stalnu temperaturu jer se nalazi unutar našeg tijela, a temperatura ljudskog tijela raste samo s vanjskom temperaturom.

Fotolia

Ako ne ulazimo u raspravu dviju stručnjakinja, suhoća vagine može biti ozbiljno iscrpljujuće stanje koje utječe na žene svih dobi. Može biti vrlo neugodno, a seks može učiniti nepodnošljivo bolnim. Simptomi 'suhoće' uključuju nelagodu, iritaciju ili osjećaj peckanja i nelagode tijekom seksa, odustajanje od odnosa, poteškoće s uzbuđenjem i postizanjem orgazma, blijedi izgled površine vagine, sužavanje rodnice te povećanu potrebu za mokrenjem, kao i infekcije mokraćnog sustava.

Postoji čak pet različitih vrsta vagina: Kakvog izgleda je vaša?
Postoji čak pet različitih vrsta vagina: Kakvog izgleda je vaša?

Iako je ovo vrlo čest problem, najvjerojatnije najviše pogađa žene koje prolaze ili su već doživjele menopauzu. Drugi čimbenici, uključujući određene lijekove, dijabetes, dojenje ili porođaj, također mogu povećati vjerojatnost suhoće rodnice, dok u nekim slučajevima uzrok može biti niska razina ženskog spolnog hormona estrogena. U tom slučaju se preporučuje korištenje lubrikanta ili vaginalne hidratantne kreme kako bi se ublažili simptomi, a također tretmani poput vaginalnog estrogena i hormonske nadomjesne terapije mogu pomoći, prenosi NYPost.

Burke kaže da je moguće smanjiti rizik od suhoće vagine uvođenjem nekoliko ključnih promjena u način života, uključujući i prehranu. Podijelila je devet najboljih savjeta za navedeni problem.

Ove stvari vagina ne podnosi - no žene ih ipak prečesto rade
Ove stvari vagina ne podnosi - no žene ih ipak prečesto rade

1. Jabuka (sok) na dan

Suhoća rodnice može biti posljedica hormonske neravnoteže. Ali ovu neravnotežu možete popraviti pomoću prehrane, dodavanjem hrane koja sadrži fitoestrogene. Fitoestrogeni su spojevi na biljnoj bazi koji oponašaju djelovanje estrogena. Namirnice bogate fitoestrogenima su sok od jabuke, trešnje, sjemenke lana i druga ulja sjemenki.

2. Jedite lisnato povrće

Lisnato povrće smatra se izvrsnim za jačanje cjelokupnog zdravlja, zahvaljujući brojnim hranjivim tvarima i dijetalnim nitratima koje sadrže. Također su dobri u sprječavanju suhoće vagine i povećanju cirkulacije krvi. Bogati su vitaminom E, kalcijem i magnezijem, koji pomažu u promicanju zdravlja mišića, uključujući i vaše intimne mišiće.

3. Lubenica

Uravnotežen vaginalni pH treba biti u rasponu od 3,8 do 4,5. Ako je izvan navedene razine, možda ćete osjetiti nelagodu. Lubenica je odlična za pH harmoniju, sadrži citrulin, koji potiče opuštanje krvnih žila u tijelu kako bi potaknuo dobru cirkulaciju i protok krvi.

4. Kokos

Mnogi stručnjaci smatraju da je odličan za čišćenje toksina iz vašeg tijela i može vam pomoći u borbi protiv vaginalnih infekcija. Kokosova voda sadrži laurinsku kiselinu, koja sprječava štetne bakterije.

Dreamstime

5. Beta karoten

Beta karoten se nalazi u narančastom voću i povrću, poput mrkve i batata. U tijelu se pretvara u vitamin A koji je dugo bio povezan s plodnošću, jer pomaže u održavanju snage u stijenkama maternice. Unos dovoljno beta karotena u vašu prehranu također će vam pomoći poboljšati cjelokupno zdravlje vagine.

Šest stvari koje nisu dobre za vaginu, a žene ih rade svaki dan
Šest stvari koje nisu dobre za vaginu, a žene ih rade svaki dan

6. Manje stresa

Kada su žene pod stresom, njihovo intenzivno stanje može uzrokovati ono što je poznato kao 'mini menopauza', čak i ako žena nije u toj fazi života. To je zato što razina estrogena može pasti, što zauzvrat uzrokuje isušivanje kože. Jedan od načina za borbu protiv ovoga može biti povećanje unosa vitamina C.

Fotolia

7. Vlaga

Zrak zadržava sve manje vode kako postaje topliji. A to znači da čim uključite grijanje, smanjuje se i vlaga u zraku, što može dovesti do isušivanja kože, uključujući i intimno područje. Dobar način da povećate vlagu je pomoću ovlaživača zraka. Jeftinija alternativa ovlaživaču zraka je jednostavna posuda s vodom na radijatoru.

8. Aktivnost

Obavljanje bilo koje vrste tjelesne aktivnosti izvrstan je način za podizanje raspoloženja i uklanjanje stresa. A dokazano je i da pomaže cirkulaciju krvi. Dobro zdravlje vašeg srca povećava protok krvi u rodnicu i često poboljšava vaginalno zdravlje i seksualnu funkciju.

Kako se vagina mijenja nakon poroda, zašto dubina ponekad varira i što to znači za seks
Kako se vagina mijenja nakon poroda, zašto dubina ponekad varira i što to znači za seks

9. Zaboravite kupke 

One su lijepe za uživanje, ali mirisni sapuni i pjenušave kupke mogu iritirati osjetljivo tkivo vaše vagine. Činjenice je da ti losioni, šamponi i kupke zapravo utječu na prirodni pH vagine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana