Lifestyle

Komentari 3

Hodanjem do zdravlja: Nova akcija subotom kojom se potiče građane na povećanu aktivnost

Hodanjem do zdravlja: Nova akcija subotom kojom se potiče građane na povećanu aktivnost

U sklopu projekta 'Živjeti zdravo' u većim gradovima u Hrvatskoj odvija se akcija 'Hodanjem do zdravlja', uz stručno vodstvo kineziologa, potpuno besplatno za sve, pa vrijedi iskoristiti priliku

U organizaciji županijskih Zavoda za javno zdravstvo i izvedbi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' (NZJZ),  svake subote u mjesecu građani se mogu pridružiti akcijama 'Hodanjem do zdravlja', što je za njih potpuno besplatno i uz malo dobre volje ne zahtijeva nikakve posebne pripreme.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo nekoliko prednosti svakodnevnog hodanja

Riječ je o šetnjama koje se odvijaju u sklopu Nacionalnog programa promicanja zdravlja 'Živjeti zdravo', koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda i trajat će do 2022. godine. Program se provodi u većim gradovima, a glavni je cilj promovirati hodanje kao jednostavnu i nezahtjevnu aktivnost koja je dostupna svima, ističu u pozivu građanima u NZJZ.   

- Hodanje je aktivnost koja ne zahtijeva posebna sredstva niti pripremu i možete ga uključiti u svakodnevni raspored čak i ako vam inače nedostaje vremena za bavljenje tjelesnom aktivnošću, tako što ćete dio obaveza u gradu obaviti bez automobila - ističe se. 

Iz Zagrebačkog zavoda za javno zdravstvo ističu kako će se akcije u travnju održati 10., 17. i 24. travnja, s početkom u 10.00 sati, a s hodanjem se kreće na južnoj strani Savskog nasipa, kod Mosta slobode. Hodanje subotom odvija se uz stručno vodstvo profesorice kineziologije Dragane Tišma, što je dobra prilika da naučite kako hodati da biste optimalno rasporedili energiju te steknete naviku hodanja u prirodi.

Ilustracije hodanja i šetnje

Osim što doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, redovno hodanje pomaže da se održi zdravlje zglobova i mišića, a posebno održavanju zdrave tjelesne težine, čime se bitno smanjuje rizik od niza niza bolesti, posebno dijabetesa tip 2, te upalnih bolesti zglobova. 

Sve informacije o rasporedu besplatnog hodanja u drugim gradovima možete pronaći na internetskim stranicama županijskih zavoda za javno zdravstvo, ili na stranici projekta www.zivjetizdravo.eu.          

Najčitaniji članci