Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Hoteli su nudili prve burgere u Zagrebu, onda je stigao Hamby

Burgeri se se pojavili u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu - hotelima. Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj

Foto: Dreamstime
8 komentara

Danas se slavi međunarodni dan hamburgera. Tko je i kada napravio prvi hamburger u svijetu nije točno poznato. Povijest navodi nekoliko različitih priča. Kako god bilo, hamburger je brzo postao popularan. U Zagrebu se danas nalaze brojni fast foodovi s burgerima i danas su jedan od najpopularnijih ugostiteljskih biznisa u Hrvatskoj. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prvi burgeri pojavili su se u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu, u hotelima. Diana Bar u Intercontinentalu, ondašnjem hotelu s pet zvjezdica, na svom meniju je nudio hamburger. Ti su hamburgeri bili tvrdi i neukusni, ali su bili popularni.

Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj. Otvorila su ga 1986. godine braća Maržić i mnogi se još sjećaju prepoznatljivog loga kojeg je dizajnirao arhitekt Zdenko Gržina. Jako brzo je postao popularan. Koliko je bio uspješan govori i to da su vlasnici otvorili i drugi lokal na boljoj lokaciji, u prizemlju Nebodera na Trgu bana Jelačića.

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Onda je došao McDonald’s koji je ukrao popularnost Hambyju koji se kasnije i zatvorio. Prvi McDonald's u Hrvatskoj otvoren je 1996. godine u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Kada se otvorio, ljudi su satima čekali u redu da dobiju svoje jelo. Zagrebački su se hamburgeri opet izolirali u hotele gdje su postali sastavni dio menija. Posebno su se isticali burgeri u Esplanadi koji su bili punjeni sirom koji se topio u ustima. 

Foto: Facebook/PIXSELL/Reuters

Burgeri su ponovno, među Zagrepčanima, postali popularni kada je Marin Medak otvorio RougeMarin. RougeMarin je pekao vjerojatno najbolji hamburger u gradu, ali njihovi burgeri također spadaju u žanr restoranskih hamburgera. Ozbiljne namjere RougeMarina publika je prepoznala i po tomu što kečap nije dolazio iz trgovine, nego su radili domaći.

U Papasu, na Tuškancu, nastali su prvi zagrebački street food burgeri, mali, normalni hamburgeri. Otprilike u isto vrijeme kad i Papas, u Tkalčićevoj se otvorio Rocket Burger. U Preradovićevoj, 2014. godine otvoren je i Burgeraj koji je doveo tipične njujorške burgere. Zatim se otvorio i Submarine koji se proširio i izvan Hrvatske. U Submarineu možete pronaći i burgere od kozica, kao i razne forme barbecuea. 

Come hungry, leave happy 👌 #farmtotable #local #organic

Posted by Submarine Burger on Saturday, May 18, 2019

Hamburger danas možete pojesti na barem stotinu lokacija u metropoli. Prošle godine ponovno je otvoren i kultni Hamby u Vlaškoj 68, s proširenom ponudom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message