Namirnice koje sadrže tiramin uzrokuju oko 20 posto svih glavobolja. Kod lakše probave tiramina pomaže hrana koja sadrži sumpor, poput luka, češnjaka i brokule
Hrana kao okidač migrene: Sir, crno vino, kiseli kupus i pivo
Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene. Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog tlaka, a on glavobolju, objašnjava dr. Manny Alvarez za Fox News.
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a studije pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin. Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i probavi su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, češnjaka, prokulica i brokule.
- Vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, osobito ako vam se migrene javljaju često. Tako ćete saznati što izbjegavati - naglašava Alvarez.
Namirnice koje sadrže tiramin
- Fermentirani sirevi
- Crveno vino
- Kvasac
- Crno grožđe
- Pivo
- Čokolada
- Agrumi
- Kiseli kupus
- Soja sos
- Avokado