Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Zaboravljanje gdje ste ostavili ključeve ili nečijeg imena može vam izgledati kao potpuno bezazlena ljudska greška, ali takvi propusti u pamćenju s vremenom se mogu povećati

VIDEO

- Mozak neprestano prolazi kroz neuroplastičnost, što znači da raste i mijenja se tijekom našeg života. Jedan od načina da podržite taj proces i poboljšate memorijsku funkciju je kroz određenu hranu -  kaže neuroznanstvenica i istraživačica neurodegenerativnih bolesti, dr. Kristen Willeumier.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zaboravljene namirnice 01:45

Ona predlaže hranjive sastojke za bolju funkciju mozga i za pamćenje: 

1. Omega-3 masne kiseline

- Omega-3 masne kiseline oblik su polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti. Bogate su eikozapentaenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHA), koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost staničnih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost - objašnjava znanstvenica.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tijekom cijelog životnog vijeka.

- Što je stanična membrana fluidnija, to se učinkovitije izvodi, pridonoseći zdravom raspoloženju i pamćenju. Također je presudna za opstanak, rast i obnavljanje stanica - objašnjava ona.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu. Budući da brojne studije pokazuju da povećane razine DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te rizik od Alzheimerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina nužan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Fotolia

Jedenje masne ribe poput bakalara, lososa, skuše, sardine i pastrve omogućit će vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina. Za one koji su na biljnoj ili veganskoj prehrani, znanstvenica preporučuje morske alge, orahe, bademe, chia sjemenke, sjemenke konoplje i lanene sjemenke.

Znanstvenici: Trik za pamćenje Sherlocka Holmesa doista pali!
Znanstvenici: Trik za pamćenje Sherlocka Holmesa doista pali!

2. Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi s protuupalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno. 

- Borovnice su izvrsne za zaštitu od kroničnih bolesti i zdravlje mozga - tvrdi Kristen.

Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Dvadesetogodišnje istraživanje s Medicinske škole Harvard otkrilo je da su odrasli koji su jeli borovnice i jagode imali najsporiju stopu kognitivnog pada. 

- Mogli bi odgoditi kognitivni pad za čak dvije i pol godine - kaže znanstvenica.

Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje je provedeno na više od 93.000 žena između 25 i 42 godine. Tijekom 18-godišnjeg praćenja otkrili su da su one koje su jele borovnice i jagode tri puta tjedno imale manje šanse za srčani udar.

Fina i zdrava energetska pločica koju možete pripremiti i sami
Fina i zdrava energetska pločica koju možete pripremiti i sami

Trenutno nema lijeka za Alzheimerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umjesto da se bojite neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gdje možete. Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu prehranu, poput borovnica i oraha, jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga, piše Mind Body Green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje