Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Zaboravljanje gdje ste ostavili ključeve ili nečijeg imena može vam izgledati kao potpuno bezazlena ljudska greška, ali takvi propusti u pamćenju s vremenom se mogu povećati

- Mozak neprestano prolazi kroz neuroplastičnost, što znači da raste i mijenja se tijekom našeg života. Jedan od načina da podržite taj proces i poboljšate memorijsku funkciju je kroz određenu hranu -  kaže neuroznanstvenica i istraživačica neurodegenerativnih bolesti, dr. Kristen Willeumier.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Ona predlaže hranjive sastojke za bolju funkciju mozga i za pamćenje: 

1. Omega-3 masne kiseline

- Omega-3 masne kiseline oblik su polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti. Bogate su eikozapentaenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHA), koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost staničnih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost - objašnjava znanstvenica.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tijekom cijelog životnog vijeka.

- Što je stanična membrana fluidnija, to se učinkovitije izvodi, pridonoseći zdravom raspoloženju i pamćenju. Također je presudna za opstanak, rast i obnavljanje stanica - objašnjava ona.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu. Budući da brojne studije pokazuju da povećane razine DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te rizik od Alzheimerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina nužan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Fotolia

Jedenje masne ribe poput bakalara, lososa, skuše, sardine i pastrve omogućit će vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina. Za one koji su na biljnoj ili veganskoj prehrani, znanstvenica preporučuje morske alge, orahe, bademe, chia sjemenke, sjemenke konoplje i lanene sjemenke.

Znanstvenici: Trik za pamćenje Sherlocka Holmesa doista pali!
Znanstvenici: Trik za pamćenje Sherlocka Holmesa doista pali!

2. Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi s protuupalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno. 

- Borovnice su izvrsne za zaštitu od kroničnih bolesti i zdravlje mozga - tvrdi Kristen.

Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Dvadesetogodišnje istraživanje s Medicinske škole Harvard otkrilo je da su odrasli koji su jeli borovnice i jagode imali najsporiju stopu kognitivnog pada. 

- Mogli bi odgoditi kognitivni pad za čak dvije i pol godine - kaže znanstvenica.

Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje je provedeno na više od 93.000 žena između 25 i 42 godine. Tijekom 18-godišnjeg praćenja otkrili su da su one koje su jele borovnice i jagode tri puta tjedno imale manje šanse za srčani udar.

Fina i zdrava energetska pločica koju možete pripremiti i sami
Fina i zdrava energetska pločica koju možete pripremiti i sami

Trenutno nema lijeka za Alzheimerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umjesto da se bojite neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gdje možete. Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu prehranu, poput borovnica i oraha, jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga, piše Mind Body Green.