Lifestyle

Komentari 2

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Hrana za mozak i pamćenje: Birajte borovnice, jagode i ribu

Zaboravljanje gdje ste ostavili ključeve ili nečijeg imena može vam izgledati kao potpuno bezazlena ljudska greška, ali takvi propusti u pamćenju s vremenom se mogu povećati

- Mozak neprestano prolazi kroz neuroplastičnost, što znači da raste i mijenja se tijekom našeg života. Jedan od načina da podržite taj proces i poboljšate memorijsku funkciju je kroz određenu hranu -  kaže neuroznanstvenica i istraživačica neurodegenerativnih bolesti, dr. Kristen Willeumier.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ona predlaže hranjive sastojke za bolju funkciju mozga i za pamćenje: 

1. Omega-3 masne kiseline

- Omega-3 masne kiseline oblik su polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti. Bogate su eikozapentaenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHA), koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost staničnih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost - objašnjava znanstvenica.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tijekom cijelog životnog vijeka.

- Što je stanična membrana fluidnija, to se učinkovitije izvodi, pridonoseći zdravom raspoloženju i pamćenju. Također je presudna za opstanak, rast i obnavljanje stanica - objašnjava ona.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu. Budući da brojne studije pokazuju da povećane razine DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te rizik od Alzheimerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina nužan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Jedenje masne ribe poput bakalara, lososa, skuše, sardine i pastrve omogućit će vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina. Za one koji su na biljnoj ili veganskoj prehrani, znanstvenica preporučuje morske alge, orahe, bademe, chia sjemenke, sjemenke konoplje i lanene sjemenke.

2. Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi s protuupalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno. 

- Borovnice su izvrsne za zaštitu od kroničnih bolesti i zdravlje mozga - tvrdi Kristen.

Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav. Razmatraju se i kao molekule s potencijalnim pozitivnim učinkom na prevenciju kroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Dvadesetogodišnje istraživanje s Medicinske škole Harvard otkrilo je da su odrasli koji su jeli borovnice i jagode imali najsporiju stopu kognitivnog pada. 

- Mogli bi odgoditi kognitivni pad za čak dvije i pol godine - kaže znanstvenica.

Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje je provedeno na više od 93.000 žena između 25 i 42 godine. Tijekom 18-godišnjeg praćenja otkrili su da su one koje su jele borovnice i jagode tri puta tjedno imale manje šanse za srčani udar.

Trenutno nema lijeka za Alzheimerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umjesto da se bojite neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gdje možete. Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu prehranu, poput borovnica i oraha, jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci