Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Hrvat smislio toalet koji može otkriti imate li korona virus

Hrvat smislio toalet koji može otkriti imate li korona virus
1

Prije 10 godina hrvatski znanstvenik u Nizozemskoj, prof. Damir Brđanović, smislio je smart mobilni toalet. Njegov izum MEDiLOO® danas bi mogao naći primjenu i kad je riječ o COVID–19 bolesti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 'Najprije smo imali 3 simptoma korone, a sad cijeli katalog njih'

Azijska banka za razvoj i fondacija Gates su prije pet godina na Filipinima financirale prvu nemedicinsku verziju toaleta koja je trebala pomoći ljudima u siromašnim zemljama slabih higijenskih mogućnosti. Sljedeću generaciju toaleta smo testirali u Keniji i to je već bio napredni protip. Napravili smo ukupno tri takva toaleta od kojih su dva u Keniji, a jedan smo ostavili ovdje u Nizozemskoj. Upravo taj u Nizozemskoj sad pretvaramo u MEDiLOO® toalet – pojašnjava Damir Brđanović (57), profesor sanitarnog inženjerstva na tehničkom sveučilištu u Delftu u Nizozemskoj i IHE Delft Institutu za vode.

POGLEDAJTE VIDEO: Autobusni prijevoznici prosvjedovali protiv epidemioloških mjera

Pokretanje videa...

01:12

Bavi se inovacijama u edukaciji, tehnološkim inovacijama i investicijama u razvoj institucija koje se bave vodama.  U Nizozemskoj živi više od 30 godina, a njegovu inovaciju MEDiLOO® ili medicinski toalet trenutačno razvija J&J konzorcij u suradnji sa renomiranim sveučilištima u Nizozemskoj.

– Ideja je prvobitno bila da uz pomoć toaleta možemo identificirati niz uglavnom tropskih bakterijskih bolesti koje nastaju u vlažnim uvjetima i pri visokim temperaturama. Odnedavno smo počeli promišljati možemo li pored bakterijski izazvanih bolesti sadašnjim funkcionalnostima dodati i virusne bolesti poput COVID -19 i ustanovili smo da uz sitne dodatke možemo napraviti i te modifikacije – pojašnjava prof. Brđanović govoreći kako funkcija toaleta nikako ne može zamijeniti liječnika jer ne propisuje terapiju niti donosi konačan sud, ali može postaviti sumnju na postojanje određenih zdravstvenih tegoba.

Prirodne 'bombice' za čišćenje zahoda lako je i brzo napraviti
Prirodne 'bombice' za čišćenje zahoda lako je i brzo napraviti

Rad toaleta ovisi o nizu senzora koji očitavaju podatke o tijelu korisnika i na taj način izvlače moguće simptome, a analizom i kombinacijom svih podataka može sugerirati o kojoj je bolesti riječ. Metode su neinvazivne i korisnik toaleta ne mora ništa posebno napraviti niti je svjestan u kojem se trenutku uzima koji parametar.

– Konkretno to znači da već prilikom prilaska toaletu čovjek ulazi u područje senzora gdje mu, kao u zračnoj luci, uređaji mjere tjelesnu temperaturu, skeniraju rožnicu, mjere visinu i slične podatke. Kako biste ušli u toalet, morate rukom uhvatiti kvaku ili neki drugi oblik rukohvata na kojoj sljedeći niz senzora može očitati identitet, broj ili neki drugi podatak koji se dobije iz otiska prstiju kao i analizirati znoj i kožu na prstima. Ulaskom u toalet dolazimo do treće faze gdje imamo senzore u školjci, dasci, u zidovima ispred, iznad, oko i pored vas. Senzori u podu mjere vašu tjelesnu težinu, oni ispred vas će analizirati vaš dah, dok oni u školjci dolaze u izravni kontakt s fekalijama i urinom te analiziraju njihov sastav. Mjeri se tlak, puls, pa čak i šećer u krvi  – objašnjava prof. Brđanović dodajući kako se svi ovi parametri mogu prilagoditi naručitelju i njegovim potrebama, pa tako toalet ne mora sadržavati sve nego samo neke senzore.

Nije pametno nositi mobitel u zahod, jer uzalud ste prali ruke
Nije pametno nositi mobitel u zahod, jer uzalud ste prali ruke

Ugrađeni softver analizira podatke koje su prikupili senzori, povezuje simptome i vodi do preddijagnoze eventualne bolesti, a zatim tu informaciju šalje naručitelju u skladu s očuvanjem zaštite osobnih podataka. Nalazi se dobivaju odmah.

-  To znači da ako imate primjerice proljev, povišenu temperaturu, znojite se i anemični ste, vaš toalet može posumnjati da imate malariju i softver vas o tome može obavijestiti SMS-om ili e-mailom te vam preporučiti odlazak liječniku koji će sumnju odbaciti ili potvrditi. Naime, informacije softvera idu u sigurni oblak (cloud), tamo se procesiraju u softveru i onda se vraćaju raznim aplikacijama na  mobilni telefon ili laptop, tablet ili stolno računalo. Korisnik tih podataka može biti jedan, dakle građanin ili vlasnik toaleta, a može biti i netko iz sustava kao što je ministarstvo, stožer, vojska i slično – govori izumitelj.

Rade pametni zahod: Iz urina osjeti imate li rak ili dijabetes
Rade pametni zahod: Iz urina osjeti imate li rak ili dijabetes

Podaci mogu biti tajni ili ne, mogu biti pojedinačni po korisniku ili grupni. Senzori mogu otkriti više od 15 bolesti poput kolere, malarije, tuberkuloze i sličnih.

– Mogućnosti su neograničene. Koristimo tehnologiju koju rabe NASA i Europska svemirska agencija, ali smo je prilagodili našim potrebama. To znači da možemo staviti hiperspektralne kamere koje će doprijeti tik ispod kože i u krvnim žilama izmjeriti hemoglobin, glukozu i  pregršt drugih  parametara bez uzimanja uzoraka krvi – nastavlja prof. Brđanović dodajući kako proizvod ovisi o željama i platežnoj moći naručitelja. Primjenu toaleta koji bi mogao upozoriti na eventualno širenje epidemije vidi u gradovima, vojsci, zračnim lukama, izbjegličkim kampovima, pa čak i u školama, hotelima, brodovima itd.

Smislili su zahod na kojem ne možete sjediti više od 5 minuta
Smislili su zahod na kojem ne možete sjediti više od 5 minuta

Iako je mobilan, toalet je prilagodljiv i može se postaviti i kao fiksni u kućanstvu. Kod mobilnog je prednost u tome što odvojeno prikuplja urin, fekalije i vodu od pranja i čišćenja toaleta te ruku, a zatim razdvaja te materijale omogućujući njihovu daljnju obradu i reciklažu pretvarajući ih u biogorivo, gnojivo ili čistu vodu.

– Dodatno, materijal koji je potencijalno opasan jer sadrži štetne bakterije i viruse na taj način ne puštamo u okoliš ili u sustav odvodnje nego zbrinjavamo na siguran način. Što se cijene tiče, ona ovisi o konfiguraciji i samo je nebo granica, no osnovna vrijednost s analizom na jednu ili dvije bolesti te nekoliko osnovnih parametara bila bi oko dvije tisuće eura – kazao je on pojašnjavajući kako je njegov izum u ovom trenutku u eksperimentalnoj fazi i on s timom koji radi na razvoju uređaja očekuje interes investitora koji bi financirali dovršetak projekta.

– Kako bismo dobili proizvod koji je testiran i pouzdan, treba nam investicija do dva milijun eura kroz godinu dana. No mogućnosti koje takav jedan uređaj nudi su neograničene. Zamislite samo da ste mogli posumnjati na niz bolesti ranije i otići liječniku te provjeriti zdravlje, umjesto da ste stigli u bolnicu u kritičnom stanju kad je već bilo možda već kasno – zaključio je prof. Brđanović.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Život se vraća u 'normalu' ali strahovi od zaraze mogu jačati

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

01:19
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru