Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Rade pametni zahod: Iz urina osjeti imate li rak ili dijabetes

Stručnjaci iz Europske svemirske agencije i MIT-a traže partnere koji bi proizvodili novi zahod. Osim rane detekcije bolesti, javni zahodi s ovim senzorima mogli bi pratiti širenje određenih bolesti

Foto: Pixabay
5 komentara

Kupaonica je za mnoge od nas zadnji kutak privatnosti, ali uskoro bi se i to moglo promijeniti jer bi novi pametni zahod mogao pratiti svaki naš pokret kako bi otkrio rane znakove bolesti poput dijabetesa ili raka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Znanstvenici s MIT-a i Europske svemirske agencije razvili su 'FitLoo', iznimno naprednu zahodsku školjku koja će preko svojih senzora moći analizirati razinu glukoze, ali i dodatne proteine. Promjene u tim tvarima mogle bi nam poslužiti kao rana detekcija bolesti. 

Podaci sa senzora mogli bi nam stizati na mobitel, kako bi u svakom trenutku mogli pratiti svoje zdravlje ili bi ih mogli slati liječniku kako bi mogao pratiti stanje svojih pacijenata. 

Doulaye Kone sits on the toilet at the winning prototype, a system designed by researchers from California Institute of Technology (exhibit 30) at the Reinvent the Toilet Fair in Seattle on August 12, 2012. Their model is a solar-powered toilet that gener "NAPREDAK U SANITACIJI" Superzahod: ‘Kakicu’ dijeli na gnojivo i vodik, ne treba vodu

Inače, FitLoo se temelji na tehnologiji koju koriste i astronauti kako bi pratili svoje zdravlje na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Astronauti u orbiti koristili su sustav koji je prikupljao urin svakog od člana posade kako bi ga mogli testirati, piše Daily Mail.

Stručnjaci su komentirali kako bi ovaj sustav daje sjajnu priliku da sami kontroliramo svoje zdravlje, jer trenutno mnogi idu liječniku samo kad su bolesni. Navodi se kako ne slušamo svoja tijela dovoljno, a da ovakav zahod sluša svaki put kad ga koristimo. 

- Ogromnu količinu informacija jednostavno ispiremo svaki put nakon korištenja zahoda - rekao je Michael Lindenmayer iz organizacije Toilet Board Coalition. 

U zemljama poput Japana rašireni su pametni zahodi koji su fokusirani na higijenu i veću udobnost, a neke tvrtke razvile su online zahode koji mjere različite podatke poput indeksa tjelesne mase, temperature urina, biokemijskog sastava, proteina. Na Stanfordu su razvili papirnati tester koji pomoću kamere u mobitelu može detektirati urinarne infekcije. Lindenmayer kaže kako imamo šumu različitih tehnologija umjesto jednog uređaja, a to je konačni cilj - da ljudi sjednu na zahod i preko telefona odmah dobiju sve informacije koje su bitne za zdravlje.

Microsoft founder Bill Gates points at a jar containing human faeces during his speech at the Reinvented Toilet Expo showcasing sewerless sanitation technology in Beijing SAJAM O SANITARIJAMA S teglicom izmeta Bill Gates pričao o naprednim zahodima

ESA i MIT traže partnere koji bi prilagodili tehnologiju i pripremili je za proizvodnju. Istraživači kažu i da bi senzori u javnim zahodima mogli pomoći u praćenju i širenju bolesti u zajednici, što bi moglo poslužiti u ranoj detekciji epidemija.

- Ako imate 1000 pametnih zahoda koji prate određene bolesti na nekom području, uz podatke iz svemira moglo bi se izračunati kolika je vjerojatnost da će se bolest širiti. Razni okolišni faktori utječu na širenje bolesti, a mogu se pratiti iz svemira, poput temperature ili voda stajaćica - rekao je Davide Coppola iz Europske svemirske agencije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message