Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!

Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!

Odrasli bi trebali ići stomatologu dva, a djeca četiri puta godišnje. Zubi se peru iza svakog obroka, osobito ako jedete hranu krcatu šećerima koja se doslovno lijepi za zube, kaže dr. Furtinger

VIDEO

Hrvatski zdravstveni sustav ima jednu od najširih polica osiguranja za stomatologiju. Baš sve što se događa u ustima, može se liječiti u Hrvatskoj. Kako danas dolaze sve noviji zahvati, oni nisu dostupni preko osiguranja, ali se mogu obaviti u Hrvatskoj, kaže stomatologinja. mr. sc. Vesna Barac Furtinger.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Budu li se naši građani redovito kontrolirali spriječit će potrebu za novim, jako skupim zahvatima koji će im nadomjestiti zube, ali im nikada neće dati osjećaj koji imaju ljudi sa svojim vlastitim zubima. Učestalost posjeta stomatologu ovisi o životnoj dobi pa tako djeca trebaju ići na preglede češće od odraslih. Naime danas držimo da djecu treba pregledavati četiri puta godišnje kako bismo u vremenu nicanja i mijene zuba uhvatili eventualne promjene u samom začetku, odnosno spriječili nastanak karijesa, dodaje stomatologinja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odrasli trebaju stomatologa posjetiti dva puta godišnje jer je to dovoljan vremenski razmak za temeljito čišćenje zuba, skidanje zubnog kamenca i poliranje. Uz takvu njegu, možemo sačuvati zdrave zube, odnosno pravovremeno uočiti eventualne promjene. Kako danas uglavnom nema razlike u nepodesnim navikama, a kod Hrvata je to najčešće cigareta, pravilo vrijedi za oba spola. Pojedina stanja, kao trudnoća, zahtijevaju dodatne posjete.

Ako nakon pranja zube ispirete vodicom - radite veliku grešku
Ako nakon pranja zube ispirete vodicom - radite veliku grešku

Pacijenti s kroničnim bolestima poput dijabetesa, posebno su rizična skupina, te sa svojim stomatologom ugovaraju eventualne češće dolaske. Redovitost garantira održavanje zdravih i čistih usta, dok preskakanje dozvoljava posebno razvoj zubnog kamenca koji vrlo brzo uništava potporne strukture, a pacijent promjenu zapravo dugo ne primjećuje. Također, redovitim pregledima lakše uočavamo karijes u samom nastanku.

Naime, karijes u početku nema vidljivih simptoma te pritom nema ni vidljivih promjena boje na zubu. Zub je ponekad osjetljiv na hladno i slatko, a kada dođe do promjene boje, okom vidljive promjene strukture i bola, već se radi o uznapredovalom karijesu. Zato je naviku odlaska stomatologu jako važno usvojiti od malih nogu. 

Teeth smile emotion with dental mirror and dental plaque cleaning tool isolated on white background, With clipping path

- Danas je stav da je prvi pregled i odabir stomatologa važno napraviti u prvoj godini života te se od tada prati nicanje zuba i njihov razvoj - dodaje stomatologinja te napominje kako je, uz stomatološke preglede, važan čimbenik u zdravlju zubi i - higijena. 

- Zube bi trebalo prati iza svakog obroka. Mi, naime, imamo raspored prehrane koji nam ne garantira neke prirodne zaštite, kao što je slučaj sa sirom kod Francuza koji ga jedu na kraju obroka tako da se i dalje držimo upute da je zube potrebno prati barem prije spavanja i ujutro - napominje liječnica koja na pitanje je li za zdravlje zuba dovoljno koristiti pastu ili ih trebamo čistiti i koncem kaže: 

Muškarci, redovito pranje zubi štiti od problema s erekcijom
Muškarci, redovito pranje zubi štiti od problema s erekcijom

- Za zdravlje zuba daleko je važnija zubna četkica nego pasta, jer ona mehanički uklanja ostatke hrane. Uz četkicu, a danas preporučujemo meke četkice, zubni konac je standard u održavanju higijene jer dopire i čisti međuzubne prostore koji su nam četkicom nedostupni. Zbog širokog asortimana higijenskih pomagala najbolje je savjetovati se sa svojim stomatologom, kako s nekim pomagalima ne biste sami sebi štetili - poručuje. 

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror

Njega zubi podrazumijeva i zdravu prehranu te valja izbjegavati svu hranu koja se lijepi za zube, a osobito onu zasićenu ugljikohidratima. Zdrava je sva ona hrana koja zahtijeva žvakanje, a sadrži li veću količinu ugljikohidrata, važno je oprati zube i ona neće štetno djelovati, savjetuje dr. Barać Furtinger i nastavlja: 

- Ne zaboravimo gazirana pića - pića s kolom uništila su više zuba nego kolači!

PET SAVJETA DR. FURTINGER: 

1. Stomatologu odrasli trebaju ići dva a djeca četiri puta godišnje.

2. Zubi se peru iza svakog obroka, a najmanje ujutro i navečer! Osim mekom četkicom i pastom - konac za zube je standard jer čisti uski zubni međuprostor.

3. Zadah mogu izazvati luk i češnjak, ali on može biti znakom promjena koje dolaze iz želuca - dakle, bolesti koje ne treba ignorirati. Danas učimo naše pacijente oprati ne samo zube, već i jezik, jer naslage na jeziku mogu također uzrokovati loš dah.

4. Osim konca, u ponudi su i interdentalne četkice - no o svim pomagalima za njegu zubi najbolje je posavjetovati se sa svojim stomatologom.

5. Za što zdravije zube treba izbjegavati svu hranu bogatu ugljikohidratima te onu koja se lijepi za zube - najbolja je ona koja zahtijeva žvakanje.

JEDNIMA MUKA, DRUGIMA VESELJE: Ovaj tjedan Ovnovima će biti najteži, ali zato Rakove očekuje veliko iznenađenje!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam