Lifestyle

Komentari 38

HZZO daje tri tjedna bolovanja za polaznike škole nepušenja

HZZO daje tri tjedna bolovanja za polaznike škole nepušenja

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu provodi školu nepušenja gdje pacijenti prolaze kroz intenzivnu edukaciju, terapiju te liječnički nadzor. Tijekom škole pacijenti imaju pravo na bolovanje na račun HZZO-a

Pušenje predstavlja veliki javnozdravstveni i gospodarski problem. Danas se obilježava Svjetski dan nepušenja, a cilj je podizanje društvene svijesti o štetnosti pušenja te da pojedinac razmisli što može napraviti za sebe i svoje bližnje, spriječiti bolest i podići kvalitetu života. 

Posljedice pušenja odražavaju se ne samo na zdravlje čovjeka, uzrokujući razne bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih vrsta karcinoma, nego i na društveno-gospodarske prilike svakodnevnog života.  Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine zbog neposrednog pušenja umire više od šest milijuna ljudi, a više od 700.000 umire zbog posljedica pasivnog pušenja.

Fotolia

Dnevna bolnica za ovisnost o duhanu provodi školu nepušenja gdje pacijenti unutar tri tjedna prolaze kroz intenzivnu edukaciju, terapiju te liječnički nadzor. Svim polaznicima ove škole HZZO-o je omogućio bolovanje jer se radi o intenzivnom programu koji zahtijeva od polaznika svakodnevno dolaženje i boravak u dnevnoj bolnici, a svakodnevni stres i opterećenje koje posao sa sobom nosi može umanjiti učinak terapije i konačni rezultat programa škole. 

Škola nepušenja NZJZ “Dr. Andrija Štampar" također provodi školu nepušenja koja se temelji na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja. Program traje pet dana, a nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju u grupu podrške u kojoj razmjenjuju iskustva i međusobno si pomažu. 

Program škole predstavlja modifikaciju američkog programa ‘Breathe free plan to stop smoking’ – 15 koraka do nepušenja. Model odvikavanja temelji se na radu u grupi, ali rad u školi usmjeren je i prema pojedincu. Analiziraju se prednosti prestanka pušenja, važnosti pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača. Polaznike grupe se uči i o pravilnoj prehrani, važnosti tjelovježbe itd. Program ove škole je besplatan, ali broj polaznika je ograničen. 

Ipak, koliko će osoba biti uspješna u svojoj namjeri da prestane pušiti ovisi najviše o njenoj motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama kao i potpori koju dobiva od drugih osoba. 

Da je najvažnija čvrsta odluka pojedinca slaže se i dr. med. Igor Berecki, pedijatar i voditelj Odjela intenzivne njege na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek koji je ovisnik o cigaretama bio 25 godina. 

 

 

- Svi pokušaju smanjivanja i postupnog prekida su propadali. Zato se nisam OSTAVLJAO pušenja, nego sam ga se jednostavno OSTAVIO: ugasio sam napola popušenu cigaretu i rekao: "Sada je zaista dosta! Neću umrijeti bez njih!" - rekao je u svojoj objavi na Facebooku Berecki i dodao da je najveća pobjeda, pobjeda nad samim sobom.

Top 15 najboljih savjeta škole nepušenja NZJZ "Andrija Štampar"

1. Odaberite prednosti nepušenja - fizičke (prestanak kašlja i upala, normalizacija krvnog tlaka…), emocionalne (povećanje samopouzdanja i samopoštovanja) te financijske - kućni budžet će se povećati. 

2. Odredite datum prestanka pušenja

3. Tjelesno se pripremite - za prestanak pušenja treba priprema. Dobro je početi s vježbama disanja i laganim kardiovježbama.

4. Psihička priprema - prisjetite se motiva zbog kojih želite prestati pušiti.

5. Planirajte nagrade - one će vas motivirati.

6. Promatrajte nepušače i oponašajte ih. 

7. Prestanite pušiti uz mali obred - proslavite svoju odluku da prestajete pušiti.

8. Uzimajte više tekućine - u prvom redu vode i prirodnih sokova. Pripazite na prehranu (izbjegavajte grickalice, umjesto njih jedite mrkvicu, celer, voće…).

9. Pronađite vremena za odmor - i opuštajte se na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj bazi. 

10. Probudite sposobnost maštanja - jačajte sposobnost pozitivnog razmišljanja.

11. Koristiti duhovnu snagu (vjerski sadržaji)

12. Smanjivanje žudnje - kad vas uhvati želja za cigaretom, otuširajte se ili izađite na svježi zrak. Možete se posvetiti i omiljenoj fizičkoj aktivnosti kako biste zaboravili na želju.

13. Ako ste posrnuli - ako ste opet zapalili cigaretu, ne treba odustati nego krenuti iznova. Recidiv je dio terapijskog procesa, ali se i on treba proanalizirati. Razmislite zašto ste posegnuli za cigaretom i pokušajte uočiti što drugi put možete učiniti da ne posustanete.

14. Ne zaboravite dvostruku pobjedu: pomozite i drugome da prestane pušiti.

15. Osjećajte se dobro - I to zbog sebe, jer sami gospodarimo svojim ponašanjem.

Prestanak pušenja donosi ova poboljšanja: 

- 20 minuta nakon prestanka pušenja pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak

- 12 sati kasnije razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu

- 2-12 tjedana nakon prestanka cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana

- 1-9 mjeseci nakon prestanka smanjuju se kašalj i kratkoća disanja

- 12 mjeseci nakon prestanka rizik nastanka koronarne srčane bolesti smanjen je upola

- 5 godina nakon prestanka rizik od moždanog udara je smanjen 

- 10 godina nakon prestanka rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je upola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka...

- 15 godina nakon prestanka rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku u nepušača