Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I djeca imaju toksične prijatelje: Evo kada djelovati, a kada ne

I djeca imaju toksične prijatelje: Evo kada djelovati, a kada ne
5

Osjećaj koji vas tjera da zaštitite svoje dijete je prirodan, no u nekim situacijama bolje je ne reagirati. Najvažnije je naučiti dijete kako se nositi s time i zajednički osmisliti taktiku rješavanja problema

VIDEO

Djeca mogu namjerno ili nenamjerno štetiti svojim prijateljima, a najvažnije je naučiti svoje dijete kako se nositi s takvim ponašanjam i kako pravilno reagirati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:45

1. Kakvo ponašanje kod djece je toksično?

Iako je sam pridjev 'toksičan' jaka riječ, pogotovo kad se koristi za opisivanje djeteta, neka se njihova ponašanja mogu upravo tako opisati. 

Toksično nije ponašanje djeteta koje jednom kaže ružne riječi prijatelju i ispriča se, već konstantno prakticiranje ponašanja na štetu drugoga. Neka djeca se u prisustvu odraslih primire, no pokazuju okrutnost prema ostaloj djeci kad odrasli nisu prisutni.

- Ako vas prijatelj konstantno omalovažava, vrijeđa i sramoti, je li on zbilja prijatelj? - postavila je pitanje pedijatrijska psihologinja Ann-Louise Lockhart, koja je za HuffPost objasnila da je odgovor jadan odraslima, no ne mora biti i djeci.

Prepoznajte znakove toksičnog ljubavnog odnosa na vrijeme - dok imate snage krenuti iznova
Prepoznajte znakove toksičnog ljubavnog odnosa na vrijeme - dok imate snage krenuti iznova

- Postoji nekoliko razloga zašto se dijete može ponašati toksično. Većinom im nedostaje emocionalne inteligencije - rekla je psihologinja Erin Leonard pa objasnila: 

- Mogu imati poremećaj u ponašanju gdje su neprijateljski orijentirani prema svima s kim su u kontaktu, ili mogu biti jako nesigurni što kompenziraju narcisizmom.

Ponekad kako bi se osjećali sigurno u prijateljstvu, moraju omalovažavati drugo dijete. Kako psihologinja objašnjava, toksično dijete nije svjesno niti se zamara kako njegovo ponašanje utječe na drugu djecu.

Sad little boy sitting on floor beside window

2. Kako dijete treba reagirati na toksičnog prijatelja?

Teško je pravilno reagirati u takvoj situaciji svakome, a posebno djetetu. Nekad djeca krenu u kontranapad, dok se neki potpuno povuku. Donosimo nekoliko savjeta koje možete dati djetetu kako bi se lakše snašlo u toj situaciji.

1. Ignorirajte ponašanje ili otiđite. Sukob prestaje ako vaše dijete odbije sudjelovati u njemu.

2. Postavite granicu. Vaše dijete može jednostavno reći: 'Moraš prestati govoriti zle stvari/ zadirkivati/ zlostavljati me'.

3 načina kako prepoznati gdje prestaje ljubav, a počinje toksičnost u ljubavnom odnosu
3 načina kako prepoznati gdje prestaje ljubav, a počinje toksičnost u ljubavnom odnosu

3. Savjetujte ga da imenuje problem. Može reći toksičnom prijatelju: 'Ti si zločest', 'Ti si ne pristojan' ili 'Vrijeđaš me takvim ponašanjem', što će pokazati da vaše dijete ne želi odgovoriti s više okrutnosti.

4. Neka se slože s njima ili kažu nešto neočekivano. Možda zvuči čudno, ali ovo može biti opcija za stariju djecu koja imaju sofisticiraniji smisao za humor. “Kada netko kaže nešto što vam se ne sviđa, ponekad govorenje i činjenje stvari koje su neočekivane doista može upaliti”, rekao je Lockhart. Ako dijete kaže: 'Zašto čitaš tu knjigu? To je za bebe',  vaše bi dijete moglo reći, 'Kme, kme, ja sam beba'. Klinac koji je dao gadan komentar vjerojatno neće znati kako na to odgovoriti!

3. Kako reagirati kao roditelj i podržati svoje dijete?

Najvažnije je razumjeti dijete i koliko se ono loše osjeća, te mu pokazati podršku. Tako će vam se ono i više otvoriti. Dopustite djetetu da ispriča svoja razmišljanja, a onda zajedno s njim osmislite taktiku kako će se u budućnosti nositi s tim. Ako je potrebno, odvedite dijete kod psihologa, neka djeca lakše će se otvoriti njemu nego roditelju. 

Vaše će dijete odabrati odgovor koji im se najviše svidi u trenutku, a ako ste zajedno smislili taktike, ispričat će vam i kako je prošlo.

4. Što roditelji ne bi trebali činiti

Iako puno roditelja ima poriv otići na školsko igralište i reći djetetu što ga ide, kao i zvati učiteljicu ili roditelje toksičnog djeteta, to zapravo nije dobar način. Dijete neće imati osjećaj da može probleme riješiti samo, i bit će posramljeno pred vršnjacima. Najvažnije je naučiti dijete da se brani u svim situacijama, dok one ne prelaze granicu normalnog dječjeg ponašanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'