Lifestyle

Komentari 7

I nakon pranja u perilici posuđe je prljavo? Evo koji su razlozi

I nakon pranja u perilici posuđe je prljavo? Evo koji su razlozi

Zbog čestih grešaka suđe nije dobro oprano te ljudi posumnjaju da nešto nije u redu s uređajem, no zapravo se ne vode pravilima toga što i kako treba stavljati u perilicu, a što nikako ne

Malo je tema koje stvaraju toliko polemika u kućanstvima koliko je naizgled jednostavan zadatak pranja posuđa u perilici. Samo staviš unutra suđe i tabletu, uključiš gumb i gotovo? Baš i ne, jer neprimjerenim slaganjem suđe može ostati prljavo, ali se i oštetiti, objašnjavaju stručnjaci. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ispirati suđe prije stavljanja ili ne?

Dok neki revno ispiru baš svaki komad posuđa prije nego ga stave u perilicu, neki ga ne ispiru nikad. Zapravo, trebalo bi ispirati posuđe koje je uprljano hranom koje bi i kod ručnog pranja išli namočiti ako ga ne peremo odmah. Stoga, sve ono što bi u sudoper stavili da stoji s vodom i deterdžentom, isperite s vodom i ako je potrebno ljepljive mrlje uklonite spužvicom - tako nema rizika da će nešto ostati. 

Isto tako, ako vam u zdjelama nešto zagori, nemojte očekivati da će to perilica čudesno očistiti, već namočite s nekim abrazivnim sredstvom te neka odstoji, pa onda pokušajte ukloniti sa spužvicom.

Kako je ispravno napuniti

Na gornju policu obavezno stavljate čaše, šalice i male zdjele, okrenute naopačke. Ako su dna određenih šalica ili posuđa blago konkavna, pomaže ih nagnuti pod kutom kako ne bi došlo do skupljanja prljave vode.

Također, na gornju etažu obavezno stavljajte i plastično posuđe, jer toplina dolazi s dna i može oštetiti plastiku. Na donju razinu stavite tanjure, lonce i tave, a velike komade posuđa stavite u kuteve perilice, da ne bi blokirali raspršivanje vode po ostatku suđa. 

U dio predviđen za pribor za jelo prvo stavite žlice i vilice tako da zupci vilica budu okrenuti prema gore. Izuzetak od ovog pravila su noževi koji bi trebali biti postavljeni prema dolje kako se ne biste porezali dok ih vadite

Najčešće greške

Preopterećivanje perilice česta je pogreška, jer gomilanje posuđa i slaganje jedno na drugo uzrokuje "gniježđenje" i sprječava ravnomjerno čišćenje posuđa.

Postavljanje velikih lonaca i zdjelica licem prema dolje također je krivo, jer bi oni trebali biti postavljeni bočno. To je posebno važno za starije perilice koje nemaju gornji krak za prskanje vode, piše Huffington Post

Ako sve suđe stavite da gleda u istom smjeru, to će također umanjiti efikasnost perilice - koristite kosine spremnika i sukladno s time postavljajte suđe tako da je sa svake strane nagnuto prema sredini. 

Predmeti koji nikad ne idu u perilicu

Možda ćete biti u iskušenju da uštedite vrijeme i cijeli kuhinjski sudoper bacite u perilicu posuđa. Međutim, neki će se predmeti oštetiti kroz cikluse oštrog sapuniranja i dodatne tople vode. To se ponajprije odnosi na komade od lijevanog željeza kojem se može oštetiti premaz. Isto se odnosi i na teflonsko posuđe, osobito tave.

Drveni predmeti, poput kuhača ili daski za rezanje se uvijek peru ručno, jer je drvo porozno i ​​ne može izdržati količinu vode kojom stroj za pranje posuđa čisti. Delikatni predmeti poput kristala, porculana ili srebrnog pribora također ne smiju ići u perilicu. Također, veliki oštri noževi se trebaju prati ručno, barem tako tvrde vrhunski kuhari, jer ih perilica izlaže prevelikoj količini vode te im skraćuje vijek trajanja i oštrinu.

Što možete prati

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci