Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Otkrili koju kabinu javnih WC-a obavezno trebate izbjegavati

Ljudi imaju predvidiv uzorak ponašanja, pa tako i odabira odjeljka u kojem će obaviti nuždu. Otkrijte koja je kabina najčišća, ali i što u javnom zahodu nikako ne bi trebali dodirivati

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
30 komentara

Bilo da ste u restoranu, shopping centru, u klubu ili pak običnom javnom WC-u, u koju ćete kabinu ući ako vam je hitno? Imate li strategiju ili pak ulazite u prvi koji vam se čini slobodan?

Ako mislite da ćete ugledati najčišći WC i najmanje se izložiti potencijalnim patogenima koji vrebaju na takvim površinama u kabini koja se nalazi u sredini, varate se. 

Ta logika je česta većini ljudi, pa je zapravo predvidivo ponašanje zaputiti se u središnje kabine. Stoga, znatno je pametnije ući u onaj najbliži, na samom početku, kojeg većina izbjegava.

Nema straha od školjke

Upravo to vam može pomoći u izbjegavanju mogućih infekcija, piše The New York Times. I premda je za žene veći rizik toga da 'pokupe' neku infekciju u WC-u, nije loše ni za muškarce da vode računa o tome.

Dreamstime O-OO-OOOOH! Ovisnica je: Ne može prestati masturbirati, najviše na poslu

- Ipak, ne znam nikog da je pokupio neku spolno prenosivu bolest preko WC školjke, osim ako se nije seksao na njoj - kaže Abigail Salyers, bivša predsjednica Američkog udruženja za mikrobiologiju.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Drugim riječima, kako biste sa sjedala uhvatili nešto gadno, klice na njemu moraju proći kroz vaše genitalije ili mokraćni trakt ili ući u vaše tijelo kroz otvoreni ranu ili anus, za što su vjerojatnosti iznimno male. Ako vam se školjka ipak gadi, obrišite je maramicom za dezinfekciju ili obavite ono što imate - čučeći ili stojeći. 

Operite i osušite ruke - i ne dirajte ništa

Vrlo je važno oprati ruke nakon korištenja javnog zahoda. Studija iz 2019. je otkrila fekalne bakterije na drškama u javnim WC-ima, kvakama, pa i vratima. Pronađene bakterije uključuju  stafilokoke i streptokoke, a pronađeni su čak i na dozatorima sapuna. 

UPOZORENJE Nikako ne sa štapićem! Ovo je pravi način za čišćenje ušiju

- Kad operete ruke, nemojte s tim istim rukama dodirivati slavinu da biste ugasili vodu. To je jedno od najkontaminiranijih mjesta - objašnjava Judy Stone, liječnica zaraznih bolesti.

Savjetuje brisanje ruku papirnatim ručnikom, a ako ga nema, osušite ih u automatskom stroju. Laktovima si pomozite da izađete bez dodirivanja kvaka. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message