Lifestyle

Komentari 0

I tri srednje škole u Istri dobit će besplatne higijenske uloške

I tri srednje škole u Istri dobit će besplatne higijenske uloške

Po uzoru na varaždinsku srednju Strojarsku i prometnu školu, u školi u Buju postavljen je dispenzer u ženskom WC-u, a isti primjer slijedit će i gimnazija u Puli, ali i Buzetu

Sredstva za održavanje menstrualne higijene su osnovne životne potrepštine i stoga moraju biti svima dostupne pa kada je već Vlada odbila sniziti porez, počelo se govoriti o inicijativama unutar školskih ustanova koje bi o vlastitom trošku osigurale uloške i tampone za učenice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Učenice Strojarske i prometne škole Varaždin prve su u Hrvatskoj koje u školi mogu dobiti besplatne uloške i tampone, a sada im se pridružuju i tri istarske škole. Srednja škola Vladimir Gortan iz Buja, već provodi ovu inicijativu. Kod nas su se učenice, odnosno maturantice smjera hotelijersko-turistički tehničar, same toga sjetile te došle na ideju da se postavi dispenzer s ulošcima u ženskom WC-u škole i da si djevojke same mogu uzeti higijenske potrepštine kada su im potrebne.

Od 12. travnja kreće provedba istog projekta i u gimnaziji Pula, dok u srednjoj školi Buzet tek pronalaze način za provedbu, no ne planiraju odustati. Prema rezultatima nedavno objavljenog istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im - preskupi, piše Istra IN.

Jedan dio djevojaka i žena, kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine jer su im cijene previsoke, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Iako većina europskih zemalja ima smanjenu stopu poreza na nužne higijenske potrepštine, Vlada Republike Hrvatske unatoč pritiscima koji su porasli nakon istraživanja, ipak ih je odbila smanjiti.

U cijeloj su priči srednjoškolke, pa i studentice prilično osjetljiva skupina, jer jedan dio njih ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze jer si ne mogu priuštiti nešto toliko osnovno kao što su higijenske potrepštine.

Najčitaniji članci