Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

I vaša beba se muči s pelenskim osipom? Evo kako ga se riješiti i spriječiti razne komplikacije

I vaša beba se muči s pelenskim osipom? Evo kako ga se riješiti i spriječiti razne komplikacije

Pelenski osip je česti problem koji se očituje kao crvenilo, svrbež, osjećaj pečenja u pelenskoj regiji. Najčešće prolazi kroz par dana. Saznajte kako ga se riješiti i kako ga spriječiti

VIDEO

Od 9. do 12. mjeseca najčešće se kod djeteta javlja iritacija kože na guzi koju karakteriziraju crvenilo, svrbež i osjećaj pečenja u pelenskoj regiji, a čak 60 posto dojenčadi dobit će pelenski osip barem jednom. Obično traje 3-4 dana no ako se ne tretira, može potrajati i dulje te se zakomplicirati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jednogodišnji Sonny ima 16 kila i nosi pelene za odrasle: Njegov trbuščić prerastao je obične VIDEO

Zato bi malim bebama trebalo pelenu mijenjati svakih nekoliko sati, pogotovo ako dijete ima učestalu stolicu i osjetljivu kožu. Preporuka je kožu brisati samo vodom i krpicom te izbjegavati trljanje, a nakon pranja osušiti kožu nježnim tapkanjem mekom pamučnom tkaninom. Potom je kožu preporučljivo i zaštititi neutralnom kremom u tankom sloju kako bi se smanjio doticaj sa stolicom i mokraćom. U borbi protiv osipa dobrima su se pokazale kreme koje sadrže cink i bakar, kažu stručnjaci, a namijenjene su bržoj reparaciji kože i smirivanju upale. Ako osip ne prolazi ili se pak pojačava, najbolje se javiti liječniku. 

Nabubrena koža podložnija je iritaciji

Kad je pelenski osip vrlo jak, potreban je neki preparat protiv gljivica, ili čak kratkotrajno i neki kortikosteroidni preparat kako bi se smirila ta koža, ali i neka od suhih masti, odnosno krema koje bi na neki način zaštitile kožu i osigurale da se koža osuši, kažu stručnjaci.

Top savjeti kako naučiti dijete da počne obavljati nuždu u tutu
Top savjeti kako naučiti dijete da počne obavljati nuždu u tutu

Kako ga se riješiti?

Pelenski osip je česti problem koji najčešće prolazi kroz par dana uz češće mijenjanje pelena, prozračivanje pelenskog područja i korištenje zaštitne kreme. Koža novorođenčeta i beba je osjetljiva i majke su neprestano zabrinute njeguju li je pravilno. Pelenski osip je česti problem koji se očituje kao crvenilo, svrbež, osjećaj pečenja u pelenskoj regiji. Najčešće prolazi kroz par dana uz češće mijenjanje pelena, prozračivanje pelenskog područja i korištenje zaštitne kreme.

1. Ne ostavljajte pelenu predugo bez mijenjanja, čak i ako je čista. Mijenjajte ju u pravilnim vremenskim razmacima, obavezno jednom svakih par sati.

2. Ostavite bebu bez pelene par sati dnevno. Njihova osjetljiva koža treba malo zraka. Ako su cijeli dan u peleni, prije će doći do osipa.  

3. Pazite da su higijenski proizvodi koje koristite bez kemikalija, pogotovo vlažne maramice, puder i kreme koje koristite za zaštitu pelenskog područja. 

4. Promijenite pelenu čim vidite da se beba pomokrila ili obavila nuždu. Nemojte čekati, reagirajte odmah.

5. Redovito kupajte bebu, posebno ako su starije od 4 ili 5 mjeseci. Pomoći će da koža bude čista što sprječava osip. 

6. Nakon čišćenja ili kupanja, nemoj ih trljati ručnikom jer previše pritiska može uzrokovati iritaciju na koži i uzrokovati osip.

Simptomi: Jaki pelenski osip i velika žeđ kod male djece mogu biti znak povišenog šećera
Simptomi: Jaki pelenski osip i velika žeđ kod male djece mogu biti znak povišenog šećera

Što još pomaže u njezi i sprečavanju pelenskog osipa?

Djetetova koža je do druge godine njegova života nezrela te lako podliježe iritacijama i sklona je nastanku crvenih mrlja. Zato beba treba svoju kozmetiku od najranijih dana. 

Vazelin

Može se koristiti kao pomoć kod pelenskog osipa. Štiti bebinu kožu od bilo kakve iritacije uzrokovane vlažnim pelenama. Namažite bebinu guzu tankim slojem zaštitne masti ili vazelinom. Kada stavljate čiste pelene, nemojte ih previše pričvrstiti, nego dopustite kruženje zraka

Evo zbog čega su oči pri rođenju plave, a potom promijene boju
Evo zbog čega su oči pri rođenju plave, a potom promijene boju

Lanolinska mast

Nanesite veću količinu kreme za liječenje osipa. Lanolinska mast vam može također poslužiti za mazanje oštećene kože.

Ovi jednostavni savjeti za njegu bebine guze mogu vam biti od pomoći, baš kao i ostali proizvodi koji njeguju bebinu kožu, poput dječjeg pudera, ulja, krema, blagih sapuna i šampona, kao i vlažnih maramica. Sve to možete još ovog vikenda pronaći u drogeriji BIPA, a evo kako te proizvode možete dobiti gotovo besplatno:

24 Oranž daruje svim korisnicima kupon od 20 eura za potrošnju u BIPA-i, gdje možete pronaći široki asortiman najkvalitetnije dječje kozmetike i dječjeg pribora, koja će odgovarati potrebama vašeg djeteta. Stoga, ako već niste dio 24 Oranž kluba, svakako se registrirajte i pretplatite - uštede su i nevjerojatne! Kliknite ovdje!

Oranž akcija: BIPA 20€ 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom