Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Idealan jastuk za što bolji san bira se po položaju spavanja

Idealan jastuk za što bolji san bira se po položaju spavanja
1

Pogrešan jastuk može pogoršati bol u vratu i ramenima, jastuci od paperja lako se namještaju, a modeli od memorijske pjene se oblikuju prema jačini pritiska glave

VIDEO

Osim što utječe na kvalitetu sna, jastuk na kojemu spavate određuje i koliko ćete se zdravo, odmorno i svježe osjećati ujutro, kaže klinički psiholog i stručnjak za spavanje dr. Michael Breus. S druge strane, pogrešan jastuk lako može pogoršati glavobolje, neugodu i bolove u vratu i ramenima, utrnulost ruku te otežano disanje. 

- Loš jastuk neće izazvati te probleme, no ako oni već postoje, svakako ih može pogoršati onemogućujući kvalitetan noćni odmor - objašnjava dr. Andrew Hecht iz njujorškoga medicinskog centra Mt. Sinai. 

Upuštate li se u potragu za “pravim” jastukom, počnite od vlastita položaja spavanja, savjetuju liječnici. Ljudima koji najčešće spavaju na leđima preporučuju tanji jastuk koji će spriječiti da im glava bude podignuta puno više od prirodnog položaja. Kako bi vrat dobio potporu, donji dio njihova jastuka trebao bi biti ponešto zadebljan. Spavanje na boku zahtijeva tvrđi i čvršći jastuk, također debljega donjeg dijela, kako bi se ispunjavanjem praznog prostora između uha i ramena pravilno podložio vrat. Ljudima koji najviše vole spavati na trbuhu treba tek veoma tanak, gotovo plosnati jastuk. 

- Općeniti je cilj korištenja jastuka zadržavanje položaja glave u tzv. neutralnom poravnanju. Odnosno, glava bi trebala biti u pravilnom i opuštenom položaju na ramenima a da puno ne ‘propada’ unatrag ili da nije potisnuta previše unaprijed - zaključuje fizioterapeutkinja Kammi Bernard. 

Sintetika nije zdravija od perja

Najbolja kombinacija punjenja za jastuke ona je sastavljena od 50 posto perja i 50 posto paperja jer djeluje kao prilično dobra potpora vratu, kaže dr. Breus. Izbjegavate li perje ili paperje zbog astme ili alergije, pripazite na čemu spavate - prema istraživanjima, ta punjenja nisu ništa opasnija od sintetičkih jastuka. Štoviše, čak su i pogodnija od sintetike, tvrde stručnjaci.

Podupirač za brisanje bola

Ljudima koji spavaju na trbuhu jastuk za glavu ponekad čak i nije potreban, no kako bi spriječili bol u donjem dijelu leđa, mogli bi razmisliti o postavljanju tanjeg jastuka pod trbuh, ističe dr. Michael Breus.

Trikovi za testiranje jastuka u trgovini

Ako u trgovini možete isprobati jastuk, učinite to, savjetuje dr. Breus. Ako to nije moguće, prislonite ga uza zid, kao uz okomiti madrac, te se, naslonivši glavu na njega, namjestite u položaj u kojem najčešće spavate. Zatim upitajte nekog naginje li vam se vrat previše u koju stranu. On bi, zapravo, trebao pratiti liniju kralježnice, odnosno biti s njom u ravnini.

Posebni modeli protiv hrkanja, znojenja...

Postoje i mnogi jastuci za posebne namjene poput anatomskoga vratnog jastuka, vodenih jastuka, tzv. hladnih jastuka, odnosno onih protiv znojenja, modela koji ublažavaju ili sprečavaju hrkanje te jastuka prilagođenih ljudima alergičnima na grinje (alergene u posteljini i prašini).

Nakon dvije godine - baciti

S vremenom jastuk nakuplja velike količine plijesni, gljivica i grinja, koje čine gotovo polovicu težine starijeg jastuka, tvrdi dr. Michael Breus. Prema općenitoj preporuci, jastuk je stoga poželjno promijeniti svakih 12-18 mjeseci, a nakon dvije godine svakako bi trebalo nabaviti novi. Osim oblikom i namjenom, jastuci se razlikuju prema punjenju, a njihov odabir ovisi o individualnim potrebama. Mnogi stručnjaci tvrde kako će najkvalitetniji noćni odmor osigurati jastuci punjeni perjem i paperjem. 

- Prednost jastuka od paperja je što lako možete pomicati punjenje smještajući ga upravo ondje gdje vam je potpora najpotrebnija - ističe fizioterapeutkinja Kammi Bernard. Popularni prilagodljivi jastuci od elastične ili memorijske pjene reagiraju na pritisak glave i vrata te se oblikuju točno prema njihovim linijama podupirući vrat i smanjujući pritisak na vratnu kralježnicu. Odličnu potporu za vrat pružaju i jastuci od lateksa, prema stručnjacima najčvršća vrsta jastuka. 

- Osim što je čvrsta, lateks pjena je hipoalergeni, antibakterijski materijal koji sprečava nakupljanje plijesni i grinjama - navodi dr. Breus. No neovisno o tome na kakav jastuk ciljate, ne orijentirajte se samo po cijeni. 

- Viša cijena ne jamči kvalitetu. Najvažniji je osjećaj koji dobivate dok ležite na jastuku. Većinom se može pronaći najbolja opcija a da se basnoslovno ne plati - tvrdi Kammi Bernard. 

Prirodni materijali se brzo stanje

Jastuci punjeni prirodnim materijalima poput vune, svile ili pamuka nešto su skuplji, no dobro podupiru vrat. U njima se manje nakupljaju plijesan i grinje te su pogodni za ljude s alergijama. Manjkavost im je što se s vremenom mogu stanjiti, ali i pojačano upijaju znoj i masnoće te ih je nužno češće prati.

Ljuskice heljde za masažu vrata i ramena

Jastuk od heljde uklanja napetost u vratu i ramenima, nesanicu, glavobolju, znojenje, hrkanje i simptome alergije. Punjen je ljuskicama heljde koje “masiraju” te opuštaju mišiće vrata i gornjeg dijela leđa. Ljuskice se pod pritiskom glave ne sabijaju pa su jastuci prozračni, no nekim su ljudima pretvrdi ili “prebučni” (ljuskice šuškaju pri pomicanju).

Svila sprečava jako znojenje

Svila ima hipoalergijska svojstva te održava temperaturu tijela neovisno o vanjskim uvjetima. Osim alergičarima, svileni jastuci preporučuju se ljudima koji spavaju na trbuhu ili leđima, pojačano znoje te onima koji zimi žele topao, a ljeti hladan jastuk. 

Jastuk za svaki zdravstveni problem 

Ljudima koji pate od alergija i astme najpogodniji su svileni, pamučni i vuneni jastuci, kao i oni od heljde te od memorijske pjene. Kod bolova u vratu i ramenima preporučuje se anatomski jastuk od memorijske pjene i onaj od heljde koji također suzbija glavobolju i nesanicu. 

Poliester je raj za grinje

Iako povoljniji, poliesterski jastuci najčešće ne osiguravaju kvalitetnu potporu vratu, a uz to privlače grinje, napominju liječnici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku