Ako volite mesne okruglice, definitivno ćete onda obožavati ovu juhu s pilećim mesnim okruglicama na grčki način. Kopar i limun ovoj juhi daju božanstven okus i sigurno će se svidjeti ukućanima
GASTRO POSLASTICA
Ideja za večeru: Grčka juha s limunom i mesnim okruglicama
Limunova grčka juha s mesnim okruglicama
Od ovih sastojaka možete dobiti četiri porcije, a trebat će vam ukupno sat vremena za pripremu.
Sastojci:
- 450 g mljevene piletine (ili purećeg ili junećeg mesa), neka bude hladno
- Šaka nasjeckanog svježeg kopra ili peršina (ostavite malu količinu sa strane za ukras)
- 25 g ribanog žutog luka (otprilike 1 mala glavica luka)
- 25 g naribane mrkve (otprilike 1 mrkva)
- 50 g riže dugog zrna (Basmati ili Carolina) dobro isprane i ocijeđene
- 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
- 1 žličica morske soli, možete dodati i više po potrebi
- pola žličice svježe mljevenog crnog papra, možete dodati i više po potrebi
- pola žličice sitno naribane limunove korice
- 1,4 l pilećeg temeljca
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 80 ml svježeg limunovog soka (od otprilike 2 limuna)
- Svježe naribani muškatni oraščić, za posluživanje (po želji)
Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte mljeveno pileće meso, kopar, luk, mrkvu, rižu, češnjak, sol, papar i koricu limuna. Lagano miješajte rukama dok se smjesa dobro ne sjedini.
- Oblikujte smjesu u 24 mesne okruglice, svaka neka bude promjera oko 3 cm, te ih stavite na tanjur ili u lim. Pokrijte i ohladite najmanje 20 minuta ili do 24 sata. To će pomoći da mesne okruglice zadrže oblik tijekom kuhanja.
- U velikom loncu zakuhajte temeljac na jakoj vatri. Smanjite na srednju vatru i šupljom žlicom pažljivo dodajte mesne okruglice u lonac. Juha bi trebala pokriti vrhove mesnih okruglica za oko 1,5 cm. Ako ne pokriva, dodajte još malo vode. Lagano pirjajte juhu te podesite vatru tako da juha ne proključa dok se okruglice ne skuhaju i riža ne omekša, 25 do 35 minuta (razlomite jednu mesnu okruglicu da je isprobate). Kada je gotovo maknite lonac s vatre.
- U posudi umutite jaja i limunov sok. Polako dodajte grabilicu tople juhe u smjesu jaja i limuna te neprestano miješajte. Umutite još dvije grabilice juhe da se smjesa od jaja temperira.
- Smjesu od jaja i limuna polako ulijevajte natrag u lonac s mesnim okruglicama, lagano miješajući da ne uništite okruglice. Vratite lonac na srednje nisku temperaturu dok juha ne počne ključati (pričekajte da se pojave mjehurići ili dva, ali nemojte dopustiti da juha zakipi). Juha bi trebala biti svilenkasta. Maknite ju s vatre, umiješajte preostali kopar. Kušajte i po potrebi posolite i popaprite (možda će biti potrebno dosta soli ako je u početku juha bila neslana). Po želji ukrasite muškatnim oraščićem i koprom i poslužite.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku