Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideja za večeru: Grčka juha s limunom i mesnim okruglicama

Ideja za večeru: Grčka juha s limunom i mesnim okruglicama

Ako volite mesne okruglice, definitivno ćete onda obožavati ovu juhu s pilećim mesnim okruglicama na grčki način. Kopar i limun ovoj juhi daju božanstven okus i sigurno će se svidjeti ukućanima

Limunova grčka juha s mesnim okruglicama

Od ovih sastojaka možete dobiti četiri porcije, a trebat će vam ukupno sat vremena za pripremu.

Sastojci:

  • 450 g mljevene piletine (ili purećeg ili junećeg mesa), neka bude hladno
  • Šaka nasjeckanog svježeg kopra ili peršina (ostavite malu količinu sa strane za ukras)
  • 25 g ribanog žutog luka (otprilike 1 mala glavica luka)
  • 25 g naribane mrkve (otprilike 1 mrkva)
  • 50 g riže dugog zrna (Basmati ili Carolina) dobro isprane i ocijeđene
  • 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
  • 1 žličica morske soli, možete dodati i više po potrebi
  • pola žličice svježe mljevenog crnog papra, možete dodati i više po potrebi
  • pola žličice sitno naribane limunove korice
  • 1,4 l pilećeg temeljca
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 80 ml svježeg limunovog soka (od otprilike 2 limuna)
  • Svježe naribani muškatni oraščić, za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1.  U velikoj posudi pomiješajte mljeveno pileće meso, kopar, luk, mrkvu, rižu, češnjak, sol, papar i koricu limuna. Lagano miješajte rukama dok se smjesa dobro ne sjedini.
  2.  Oblikujte smjesu u 24 mesne okruglice, svaka neka bude promjera oko 3 cm, te ih stavite na tanjur ili u lim. Pokrijte i ohladite najmanje 20 minuta ili do 24 sata. To će pomoći da mesne okruglice zadrže oblik tijekom kuhanja.
  3.  U velikom loncu zakuhajte temeljac na jakoj vatri. Smanjite na srednju vatru i šupljom žlicom pažljivo dodajte mesne okruglice u lonac. Juha bi trebala pokriti vrhove mesnih okruglica za oko 1,5 cm. Ako ne pokriva, dodajte još malo vode. Lagano pirjajte juhu te podesite vatru tako da juha ne proključa dok se okruglice ne skuhaju i riža ne omekša, 25 do 35 minuta (razlomite jednu mesnu okruglicu da je isprobate). Kada je gotovo maknite lonac s vatre.
  4.  U posudi umutite jaja i limunov sok. Polako dodajte grabilicu tople juhe u smjesu jaja i limuna te neprestano miješajte. Umutite još dvije grabilice juhe da se smjesa od jaja temperira.
  5.  Smjesu od jaja i limuna polako ulijevajte natrag u lonac s mesnim okruglicama, lagano miješajući da ne uništite okruglice. Vratite lonac na srednje nisku temperaturu dok juha ne počne ključati (pričekajte da se pojave mjehurići ili dva, ali nemojte dopustiti da juha zakipi). Juha bi trebala biti svilenkasta. Maknite ju s vatre, umiješajte preostali kopar. Kušajte i po potrebi posolite i popaprite (možda će biti potrebno dosta soli ako je u početku juha bila neslana). Po želji ukrasite muškatnim oraščićem i koprom i poslužite.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca: Lav bi mogao osvojiti novac, Ribe će šarmirati nekoga
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca: Lav bi mogao osvojiti novac, Ribe će šarmirati nekoga

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje