Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ideje kako smanjiti otpad vezan za pranje i regeneraciju kose

Ideje kako smanjiti otpad vezan za pranje i regeneraciju kose

Dobar izbor su čvrsti šamponi i regeneratori koji uglavnom dolaze u kartonskim kutijicama. Također, kod kuće možete napraviti vlastite preparate za higijenu i njegu kose

VIDEO

Želite li smanjiti količinu plastičnog otpada, promjena rutine u njezi kose sjajan za početak. Postoji mnogo alternativa bez plastike i bez otpada, a koje djeluju jednako dobro kao i konvencionalno zapakirani proizvodi. Iznenadit ćete se koliko vaša kosa može biti prilagodljiva, rekla je Katherine Martinko, stručnjakinja za održiv način života pa podijelila nekoliko savjeta. 

POGLEDAJTE VIDEO Brašno kao šampon za suho pranje:

Pokretanje videa...

01:32

Koristite čvrsti šampon i regenerator

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na tržištu postoje preparati za pranje i njegu kose u obliku čvrstih sapuna i obično dolaze zapakirani u kartonske kutijice. To je puno bolji izbor za okoliš od proizvoda u plastičnim bocama. Osim toga, često se tu radi o šamponima i regeneratorima koji su napravljeni od dobrog dijela prirodnih sastojaka pa su bolji izbor i za vašu kosu i vlasište od onih u bocama.

Nema potrebe kupovati novu robu: Eko 'trampa' odjeće je hit
Nema potrebe kupovati novu robu: Eko 'trampa' odjeće je hit

Čvrsti šampon za kosu je jednostavno koristiti i jedna pločica traje zbilja dugo. Namočite kosu, protrljajte pločicu po vlasima ostavite da kratko djeluje i isperite. Jednako je i s regeneratorom.

Također, na tržištu su se pojavili šamponi i regeneratori u prahu, i to vrijedi isprobati. Rade na principu aktivacije u dodiru s vodom. Kosa se namoči pa se na nju nanese prah, protrlja se i ispere. Regenerator u prahu se ostavi da djeluje nekoliko minuta i tek potom se ukloni toplom vodom s kose, prenosi treehugger.com.

Napravite vlastiti šampon i regenerator

Imate li volje i vremena, preparate za higijenu i njegu možete napraviti i sami - i to je još jedan doprinos očuvanju prirode. Donosimo vam nekoliko primjera, ali imajte na umu da sami možete napraviti baš sve od kreme za lice, ruke i tijelo, balzama za usne do kuglica za kupanje, deterdženta za pranje rublja... Na internetu postoje brojni recepti.

Šampon

Jedan od jednostavnijih domaćih šampona je onaj od soda bikarbone i vode koji se pomiješaju u omjeru 1:3. Ta se smjesa nanese na suhu ili mokru kosu od korijena prema krajevima te ostavi da djeluje do tri minute. Potom se ispere vodom. 

Evo kako izmasirati vlasište ako želite imati ljepšu i bujniju kosu
Evo kako izmasirati vlasište ako želite imati ljepšu i bujniju kosu

Imate li masniju kosu, tada napravite smjesu od sljedećih sastojaka - sok od limuna (40 ml), vodka (15 ml), bademovo ulje (10 ml) i jedan žumanjak. Nanesite na tjeme i polako ga masirajte. Isperite vodom.

I šampon za suho pranje je lako napraviti u kućnoj radinosti. Usitnite 60 grama zobene kase u mlincu za kavu pato pomiješajte sa 15 grama soda bikarbone. Pospite malo po tjemenu, protrljajte, ostavite kratko pa se počešljajte.

Regenerator

Nema boljeg od domaće maske za kosu koja će je nahraniti i vratiti joj sjaj. Na primjer, možete je napraviti od zrelog avokada, žličice maslinovog ulja, žličica meda i jednog jajeta. Od navedenih sastojaka napravite finu smjesu, nanesite je na kosu pa ostavite da djeluje 20 minuta. 

Koristite četke koje se mogu kompostirati

Kad dođe vrijeme da staru plastičnu četku za kosu zamijenite novom, razmislite o kupovini onih napravljenih od drveta - služit će vas dobro godinama, a na kraju će se vratiti prirodi kroz kompostiranje.

Postoje i vezice za kosu, špange i druge sitnice za ukrašavanje koji su izrađeni od potpuno prirodne organske gume i 100 posto su biorazgradive.

Pojednostavite rutinu pranja kose

Sve više ljudi kosu pere soda bikarbonom, a regenerira je jabučnim octom.

- Isprobala sam oboje i mogu reći da je vrlo učinkovito - rekla je Katherine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru