Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Ima li povratka na staro kad se jednom iskuša otvoreni brak?

Ima li povratka na staro kad se jednom iskuša otvoreni brak?

Iskušate li otvorenu vezu i otkrijete kako to nije za vas, postoji način da se vratite na staro, ali to nije nimalo lako. Terapeutkinja Tammy Nelson otkriva tri važne etape na tom putu

VIDEO

- Parovi u otvorenim vezama ili su sretni i ostaju idealistični prema svojoj budućnosti ili jedan/oba partnera izražavaju kronično razočaranje vezano za situaciju u vezi i razočaranje jedno u drugo - kaže Tammy Nelson, terapeutkinja za parove i autorica knjige 'Kad si ti taj koji vara'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Omiljena poza otkriva kakav ste par 00:42

Jednom prilikom je New York Times intervjuirao 25 parova u otvorenim brakovima i ispostavilo se da su većinom žene bile te koje su pokrenule dogovor o takvoj vezi. Također, bile su uspješnije u otvorenim vezama kao i u privlačenju drugih partnera. S druge strane, ispostavilo se da muškarci znaju precjenjivati sami sebe, svoje emocije i svoje sposobnosti pa češće ostaju razočarani. 

Drugo istraživanje pokazalo je da su muškarci seksualno zadovoljniji u dugotrajnim monogamnim vezama u odnosu na žene.

Postoji mnogo razloga zašto se partneri u otvorenim vezama mogu poželjeti vratiti monogamiji. Tammy Nelson kaže da za takve slučajeve postoji procedura u tri koraka.

Prepoznajte ovisnost o ljubavi i lošim vezama, i riješite se toga
Prepoznajte ovisnost o ljubavi i lošim vezama,  i riješite se toga

1. Razgovarajte o ljubomori i drugim teškim emocijama

Jedan od razloga zašto se čini da su žene uspješnije u otvorenim vezama je to što bolje komuniciraju o svojim osjećajima, a otvorene veze to zahtijevaju. Međutim, ova razina transparentnosti je, također, potrebna za povratak u monogamiju. To znači da partneri moraju razgovarati o tome kako su se osjećali zamišljajući partnera/partnericu s nekim drugim u krevetu, a to je nešto što nije lako izgovoriti. 

- Muškarci su socijalizirani tako da su skloni pretvoriti emocije kao što je tuga u manije poput ponosa, bijesa ili agresije. Dakle, za one koji su u otvorenoj vezi osjećali bilo što od navedenog, to bi mogao biti dobar pokazatelj da se zapravo radilo o ljubomori i strahu - pojasnila je Nelson. 

Naglašava da, bez obzira na to koliko je neugodno razgovarati o svemu tome, to je nužno kako bi veza preživjela krizu i nakon otvorenog odnosa ponovno postala monogamska.

- Ako su se uspjeli povezati kao par komunicirajući o svojoj otvorenoj vezi, veće su šanse da će se vratiti tradicionalnoj monogamnoj vezi - dodala je.

Škakljiva realnost: Koji su česti muški, a koji ženski seks snovi?
Škakljiva realnost: Koji su česti muški, a koji ženski seks snovi?

2. Izlazite više iz kuće, kao da ste se tek upoznali

Iskren razgovor o emocijama i željama može biti težak, ali stvara prostor za više spontanosti i noviteta u samom braku, a to je ono što parovima koji se vraćaju u monogamiju treba.

- Prekidanje bilo kakvih vanjskih partnerstava i preusmjeravanje partnera jedno na drugo znači stvaranje novih pustolovina i novog seksualnog života samo za vas dvoje, a to zahtijeva fokus i strpljenje - objašnjava Nelson. 

Višestruki partneri i spojevi mogu biti socijalno vrlo poticajni pa izlazak iz toga može djelovati razočaravajuće. Pronađite nove aktivnosti koje možete zajedno iskušati, nova mjesta za posjetiti... Iako ste u braku, morate izlaziti zajedno na spojeve kao kad ste se upoznali - želite li se uspješno vratiti u monogamsku vezu.

3. Pronađite novi pristup monogamiji

- Prekidajući sekundarne veze i razgovarajući o svemu, parovi počinju sve više vremena provoditi zajedno, a to zajedničko vrijeme postaje kvalitetnije. U tom periodu je presudno surađivati na novom, poboljšanom pristupu monogamnom braku, jer je stari način i doveo do ideje o otvorenoj vezi - objašnjava terapeutkinja.

Važno je da parovi poboljšaju komunikaciju te budu iskreniji i prema sebi samima i jedno prema drugome. Ukoliko je potrebno, nije loša ideja ni zajednički posjet terapeutu. Treba imati na umu da cilj nije jednostavno preživjeti pokušaj otvorene veze, već iz nje nešto naučiti i rasti zajedno.

- Ne možete se vratiti na ono što je bilo prije otvorene veze, a pogotovo ne možete ostati u vezi koja vas guši. Razgovarajte o tome što želite i zajedno odlučite kako to učiniti uzbudljivim i ispunjavajućim za vas oboje - savjetuje Nelson, a prenosi fatherly.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje