Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Imate previše djece i premali dom? Evo savjeta kako uvesti reda i reorganizirati prostor

Imate previše djece i premali dom? Evo savjeta kako uvesti reda i reorganizirati prostor

Kad planiramo obitelj, rijetko možemo uskladiti broj kvadrata ili soba s brojem djece koji imamo, a ponekad se nije lako preseliti. Uz neke trikove ipak ćete lakše ovladati prostorom i uživati

VIDEO

Djeca su veliko veselje, ali jako mijenjaju život i zahtijevaju brojne kompromise. Jedan od važnijih odnosi se na prostor u stanu: Ma koliko veliki stan imali i ma koliko djece imali, s njima uvijek nedostaje prostora i nikako da se uspostavi red.  Dobro je kad se možete preseliti u veći prostor, no ponekad to nije praktično niti izvedivo, pa se treba prilagođavati, prenosi Real Simple. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pravilno koristiti hladnjak da bi sva hrana ostala svježa i zdrava

Pokretanje videa...

Organizacija hladnjaka 02:01

Evo nekoliko ideja za to, autorice teksta o 10 savjeta za lakši suživot u prostoru s klincima, na portalu Real Simple, Elizabeth Passarella:  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Kupite kauč tamne boje

U malom prostoru ili stanu svaka soba i komad namještaja koriste se stalno. Ne postoji nikad korištena dnevna soba u koju možete staviti sjedeću garnituru presvučenu svilom, ili u svijetlim bojama. Nema 'dječje TV sobe' koja je pregrađena. 

- Naš  kauč je mjesto gdje moja djeca ližu sladoled nakon večere, koji kapa po njemu, a moj suprug i ja većinu večeri tu večeramo. Presvučen je čokoladno smeđim baršunom koji se iznenađujuće dobro briše mokrom krpom i ne vide se mrlje. Ako želite svjetliju boju, odlučite se tkaninu koja se može presvlačiti. 

Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna'
Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna'

2. Sve šljokice odmah idu u - smeće

Živim u stanu sa suprugom i dvoje djece. Kad iz škole donesu umjetnički projekt na kojem ima šljokica,  nasmiješim se, kažem im da je prekrasan i čim napuste sobu, odnesem ga van, ravno u kantu za smeće.

Te svjetlucave pahuljice koje se rastepu posvuda u malom prostoru završit će na vašem stolu i između vaših plahti. Kad pomislite da ste ih sve usisali, sunce koje prodre kroz prozor pokazat će kako vam se stotine svjetlucavih krhotina rugaju iz vašeg tepiha u dnevnoj sobi. Ako se ne možete odvojiti od svjetlucavog umjetničkog djela, stavite ga 'u karantenu', odnosno omotajte plastikom.

 3. Dajte djeci veću spavaću sobu

Tko kaže da veća spavaća soba mora pripadati roditeljima? U malom stanu djeca obično dijele sobe, pa smo sina i stariju kći smjestili u najveću spavaću sobu, dok smo suprug i ja uzeli njihovu. Ranije su dječje igračke uvijek bile u dnevnoj sobi, jer u manjoj spavaćoj sobi nisu imali mjesta za igru. Sada je sve u njihovoj sobi. Igračke su postavljene u ograde, te ih je lakše i brže čistiti.

4. Pobrinite se da sve ima svoje mjesto

Pronalaženje mjesta baš za svaku stvar koju imate u stanu bitno olakšava čišćenje i sprječava da kažete nešto poput: 'Društvene igre baš super izgledaju na polici u kuhinji'. Vraga, nego nemate kud s njima.  Ako vam ponestane mjesta, napravite mjesta (riješite se nečega).

5. Nemojte biti sentimentalni

Donirajte neiskorištene dječje igračke ili bacite. Ne gomilajte umjetnička djela svoje djece, nemate mjesta za to, a čak i ako imate, to još uvijek nije sjajna ideja. Zadržite jednu ili dvije stvari mjesečno, odnosno samo posebne komade. Pregledajte kutiju za uspomene nekoliko puta godišnje i ponovno procijenite. Recimo da je vaše dijete preraslo autosjedalicu za dojenčad, posudite je prijatelju koji vam je može vratiti ako budete imali novu bebu. 

Zabava i u malom stanu može biti odlična uz nekoliko pravila
Zabava i u malom stanu može biti odlična uz nekoliko pravila

6. Pametno oko rođendana

Ne kupujte hrpu stvari stvari djeci za rođendane, njih za to često nije briga, jer im pažnju zaokupi neka sitnica: Slikovnica, plastični pištolj na vodu koji ih veseli zato što ćete se smijati kad vas pošpricaju i slično. Zamolite bake i djedove da kupe samo jedan skuplji predmet, ako već ne mogu odoljeti, poput bicikla ili barbike. Ako netko misli da nije tako, maknite djetetu neke igračke iz vidokruga, neće ni primijetiti da ih nema dok ih ne vratite.  

7. Shvatite svoja ograničenja kad je riječ o prostoru

Moja djeca nisu dobila vlak koji zauzima cijelu sobu. Nemaju puno obuće (zimski par, ljetni par, par cipela za u crkvu i  čizme za kišu). Znate li one plišane, dječje stolice s monogramima s njihovim imenima? E, pa – ne! Još jedna greška: Prošlog Božića sam bila sentimentalna i kupila sam sinu koji obožava životinje punjenu devu visoku 2 metra. Kakva je to pogreška! 

Ovo su stvari koje prvo morate očistiti kada uselite u novi dom
Ovo su stvari koje prvo morate očistiti kada uselite u novi dom

8. Ne kupujte zalihe i viškove 

Dakle, ne treba vam polica krcata šalicama, trebate jednu šalicu po djetetu. Operite ju i ponovno upotrijebite. Jedan ručnik za kupanje je sasvim dovoljan, ili – udahnite! – možete  dopustiti djetetu da koristi jedan od vaših. Osušit će se bez problema, čak i ako ne bude umotan u nježni frotir s kapicom patke na glavi. 

9. Ne pretrpavajte prostor stvarima

Neizmjerno je zabavno tražiti kreativna rješenja za pohranu u malom prostoru, tako da, primjerice, zimski kaputi vise poput umjetničke instalacija u hodniku. No, smanjite doživljaj, to je pretjerano. Potreban vam je prazan prostor bez stvari za odmor. Ako u  kutak pored kauča možete staviti još jednu košaru natrpanu kockama, radije nemojte. 

10. Provedite vrijeme vani

U malom prostoru život se čini glasnijim i pretrpanijim nego što jest. No, možete poslati djecu malo u dvorište, ili na drugi kat? Morate napustiti kuću.  Vaš dom se tako proširuje i uključuje susjedstvo: parkove,  vrt i trgovinu delikatesama na uglu. Postoji nešto u vremenu provedenom izvan malog životnog prostora što može resetirati nervozna raspoloženja, a vaša djeca počnu razgovarati s drugim ljudima umjesto samo s vama. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku