Lifestyle

Komentari 5

Imate viška stvari? Uz ove top savjete organizirajte najbolju dvorišnu rasprodaja u kvartu

Imate viška stvari? Uz ove top savjete organizirajte najbolju dvorišnu rasprodaja u kvartu

Morate osigurati prostor za prodaju. Zamolite susjede za razumijevanje i podršku ili ih pozovite da se i oni pridruže prodaji. Svaki predmet koji se stavlja u prodaju mora biti očišćen, popravljen i s vidljivom cijenom

Imate viška tostera, stara fotelja vam stoji u garaži godinama, cipele s petom su nove, ali previsoke i samo skupljaju prašinu. Vrijeme je za dvorišnu ili garažnu rasprodaju, a možete ju organizirati, čak i u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sigurno ste milijun puta vidjeli takve stvari u američkim filmovima i poželjeli napraviti isto. Puno je jednostavnije nego da odnesete sve vaše stvarčice na sajmište, buvljak, Hrelić, kako god se to u vašem gradu zove.

Dvorišna rasprodaja nije baš toliko strana stvar u Hrvatskoj jer je 2012. godine bila i u Zaprešiću po kvartovima. 

Svaki grad i mjesto ima i mjesne odbore čiji je cilj unaprijediti kvalitetu života u određenom dijelu grada/mjesta. Predložite im organizaciju dvorišne rasprodaje kako biste pozvali i druge susjede da se pridruže pa bi tako mogli napraviti kvartovsku dvorišnu rasprodaju. Time bi ujedno došlo i više potencijalnih kupaca.

Vi bi se riješili starih stvari koje bi ionako bacili, nešto bi zaradili, a kupac vašeg savršeno ispravnog pekača za kruh bio bi zadovoljan jer je dobro prošao.

Ukoliko vam se pokretanje ideje dvorišne rasprodaje preko mjesnog odbora ne čini najbolja ideja, možete djelovati i sami. Dvorišnu rasprodaju ipak morate malo 'oglasiti'.

Trenutno ne postoji zakonsko ograničenje za organiziranje garažne prodaje (prodaja se iznimno može zabraniti po ugovoru o najmu). Važno je voditi računa o susjedima ili kućevlasniku i ne dati im razloga za pritužbe (zbog stvaranja buke, zauzimanja parkirnih mjesta, zakrčivanja prolaza i slično).

Isplanirajte: Potrebno je na vrijeme obavijestiti prijatelje i poznanike o organiziranju garažne prodaje – najmanje mjesec dana prije održavanja. Morate znati da je teško sve izvesti sam pa odaberite nekoga tko će vam pomoći u organizaciji i nekoga tko će vam pomoći za vrijeme prodaje.

Pomoć: Vrlo vjerojatno nećete moći sve sami tako da bi bilo dobro da zamolite nekog iz obitelji ili najboljeg prijatelja da vam pomogne. Ako želite možete pozvati i susjeda pa s njim zajedno dogovoriti rasprodaju.

Oglasite se: Ne morate platiti skupu reklamu u lokalnim novinama, ali mogli bi isprintati obavijesti koje ćete polijepiti po kvartu ili ugurati u poštanske sandučiće. Naravno - i društvene mreže. Ništa bez Facebooka ili Instagrama i pozivanja hrpe vaših prijatelja da podijele event. Na dan rasprodaje stavite i znakove 'rasprodaja'. Možda privuku nekog slučajnog prolaznika.

Prostor: Morate osigurati prostor za prodaju. Zamolite susjede za razumijevanje i podršku ili ih pozovite da se i oni pridruže prodaji. Računajte na loše vremenske uvjete i eventualnu odgodu ukoliko se prodaja održava vani. Većina garažnih rasprodaja održava se tijekom vikenda.

Inventura: Obavezno napravite popis svih stvari u prodaji kako biste poslije mogli napraviti inventuru i vratiti svakom vlasniku ono što nije prodano. Bilo bi dobro tijekom prodaje u taj popis upisivati kada se određena stvar proda, kome je prodana i za koji iznos. Na taj ćete način izbjeći eventualne nesporazume ili nedoumice vezane uz prodane komade.

Pravila: Svaki predmet koji se stavlja u prodaju mora biti očišćen, popravljen i pravilno označen. Za označavanje predmeta korisne su naljepnice na kojima se napiše vlasnik predmeta, opis predmeta i cijena.

Predmete je poželjno izložiti po grupama - odjeća, obuća, dječje stvari, nakit i dr. Pri tome je vrlo važno ono što je na prodaju primjereno izložiti. Knjige na police ili u prikladne kutije, robu na vješalice i sl. Važno je da je roba pregledno i uredno posložena i da se lako vrati na mjesto. Ukoliko su u prodaji električni uređaji potrebno je osigurati utičnicu (produžni kabel) da se na licu mjesta može provjeriti ispravnost uređaja.

Cijene: Cijene premeta ne bi smjele prelaziti 30% od cijene istovrsnog novog predmeta. Hoće li to biti 10%, 20% ili 30% ovisi o starosti i očuvanosti predmeta. Korisno je osigurati sitan novac kako ne bi imali problem vraćanjem ostatka.

Budite razumni i pomno razmotrite svaku ponudu. Ukoliko netko kupi više stvari, budite trgovac – ponudite popust ili neki poklon.
Budite dobar i nasmiješen domaćin, nastojte stvoriti ugodnu atmosferu.

Glazba: Kako biste dodatno poboljšali atmosferu uvijek možete pustiti pozadinsku glazbu kako bi privukla još više ljudi i digla atmosferu i raspoloženje. Naravno sve u granicama - i pazite na kućni red.

Piće: S obzirom na velike vrućine bilo bi super kada biste imali i vrč s vodom ili s limunadom kako bi se gosti dodatno osvježili.

Fotolia

Pokloni: Ako ste u mogućnosti možete kupcu koji kupi više stvari dati neki besplatan poklon po vašoj želji ili ga pustiti da odabere sam, piše How Stuff Works.

OTKRIJTE SAVJETE ZA AUTOSTOP U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

 

Najčitaniji članci