Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Indija je top zemlja po broju najzagađenijih gradova, čak 21

Indija je top zemlja po broju najzagađenijih gradova, čak 21
1

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zagađenje zraka uzrokuje oko 7 milijuna prijevremenih smrti godišnje, uglavnom od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i respiratornih infekcija

VIDEO

Prema Izvještaju agencije za praćenje kvalitete zrak IQAirVisuala za 2019. godinu, u Indiji se nalazi čak 21 od 30 najviše onečišćenih gradova na svijetu, a šest je indijskih gradova među najgorih deset. Na prvo se mjesto kao najzagađeniji grad na svijetu smjestio tako Ghaziabad, u kojem je prosječna koncentracija frakcije lebdećih čestica čak devet puta viša od onog što američka Agencija za zaštitu okoliša smatra 'granično zdravim'.

U studenom prošle godine proglašena je u pojedinim dijelovima New Delhija javnozdravstvena izvanredna situacija, nakon što je indeks kvalitete zraka u glavnom gradu Indije čak trostruko premašio 'opasnu' razinu otrovnih čestica u zraku - i to zbog zagađivača poput sulfata, nitrata i ugljika. Izloženost takvim česticama povezana je s bolestima pluća i srca, a može čak narušiti i kognitivne i imunološke funkcije.

Reuters

Health Effects Institute koji uspoređuje stupnjeve zagađenja u zemljama diljem svijeta i objavljuje gdje su kolike posljedice na ljudsko zdravlje, objavio je kartu svijeta na kojoj je prikazana kvaliteta zraka - a po stupnjevima zagađenja područja se dijele na 'dobra' 'umjereno zagađena', 'nezdrava za osjetljive pojedince', 'nezdrava', 'vrlo nezdrava' i 'opasna'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska se na tablici nalazi među zemljama u kojima je zagađenje 'umjereno' unutar kojeg su i sve zemljopisno bliske nam zemlje - osim Bosne i Hercegovine koja je na samom 'rubu' pa je gotovo prešla u područje 'nezdravo za osjetljive pojedince'.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zagađenje zraka uzrokuje oko sedam milijuna prijevremenih smrti godišnje, uglavnom od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i respiratornih infekcija. Procjenjuje se da je više od 80 posto ljudi koji žive u urbanim područjima izložena zraku čija štetnost daleko prelazi smjernice SZO, a zemlje s malim i srednjim dohotkom su i najizloženije. 

Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih
Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih

Zagađenje zraka predstavlja najveći rizik s kojim se suočava stanovništvo cijelog svijeta, stoji u izvješću AirVisuala, a
CNN piše kako je Južna Azija i dalje posebno ugrožena sa čak 27 od 30 najzagađenijih gradova u Indiji, Pakistanu i Bangladešu.

 

Ipak, Indija je od 2018. do 2019. u odnosu na godinu prije nacionalno zagađenje zraka smanjila za nekih 20 posto, pri čemu se u 98 posto tamošnjih gradova ipak osjetilo poboljšanje. Izvješće agencije kaže da su razlozi tog poboljšanja usporavanje naseljavanja, povoljniji vremenski uvjeti, ali i napori koje je zemlja poduzela.

A woman walks along the road on a smoggy morning in New Delhi

Pokrenut je tako i prvi nacionalni programa za čisti zrak (NCAP), kojemu je cilj u čak 102 grada zagađenje zraka smanjiti za 20 do 30 posto u odnosu na razinu iz 2017. godine.

Tetovaže - neškodljivi ukrasi ili nepotreban zdravstveni rizik?
Tetovaže - neškodljivi ukrasi ili nepotreban zdravstveni rizik?

Klimatska kriza i urbanizacija

Emisija stakleničkih plinova je, uz izgaranje fosilnih goriva, ključni pokretač klimatske krize, a ujedno je i glavni uzrok prljavog zraka.
Mnoge su države naime i dalje ovisne o ugljenu za proizvodnju energije, a naporima da se smanji onečišćenost zraka na putu stoji i sve veća urbanizacija u industrijaliziranim gradovima jugoistočne Azije.

- Gradovi koji se brzo razvijaju moraju brzo odlučiti žele li rasti na održiv način - rekao je direktor agencije IQAiru Yann Boquillod, no on kaže i kako ipak 'nije sve negativno.

- Donedavno su rast i razvoj bili važniji od okoliša, ali sad vidimo da ljudi od svojih lokalnih uprava sve više traže da se nešto konkretno poduzme - kaže Boquillod i za primjer navodi stanovnike Jakarte koji su čak i tužili svoju vladu zbog povećanja zagađenja zraka u gradu.

Jakarta je inače najzagađeniji grad jugoistočne Azije i peti je najzagađeniji glavni grad, a kako se navodi u izvješću Euromonitora za 2018. godinu, na putu je da do 2030. godine postane najveći svjetski 'megagrad' - sa nevjerojatnih 35,6 milijuna stanovnika.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru