Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Indijka rodila dijete iako nikad nije vodila ljubav sa suprugom

Udana žena otkrila je da se nikada nije seksala sa svojim mužem zbog primarnog vaginizma. Unatoč tom stanju, prirodnim putem je rodila kćer Evu i nada se da će sad napokon moći biti intimna s mužem

VIDEO

Revati Bordawekar, iz Indije, pati od vaginizma, zbog čega joj se vagina stisne kad god pokuša nešto u nju umetnuti. Međutim, 30-godišnja djevica je prošlog mjeseca prirodno rodila djevojčicu Evu nakon IVF potpomognute trudnoće.

Revati iz Ahmednagara upoznala je svoga muža 2013. godine preko Internet stranice za upoznavanje. U to vrijeme on je živio u SAD-u, ali se kasnije preselio u Indiju.

Tek je prve bračne noći, s 25 godina, Revati otkrila svojem mužu da ima vaginizam, koji pogađa samo jedan posto žena. Posljednji put se pokušala seksati sa suprugom prije nego što su krenuli na umjetnu oplodnju, početkom 2018. godine. Otkrila je da joj je seks 'super neugodan' i da je očajnički željela da bude što prije gotov.

- Vaginizam je nevoljno, refleksno grčenje mišića dna zdjelice u situacijama kada nešto ulazi (penis) ili se umeće (tampon) u rodnicu. Žena osjeća visoki stupanj nelagode i izraženu bol. Razlozi vaginizma su često povezani sa strahom ili neugodnim ranijim seksualnim iskustvom. Nekim ženama se vaginizam događa uvijek prilikom svake vrste penetracije, nekima samo s jednim partnerom, nekima samo prilikom seksualnog kontakta, ali ne i pri umetanju tampona - objasnio je ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što je Revati objasnila svom mužu da ima vaginizam, on joj je rekao da se ne brine i da sad trebaju neko vrijeme posvetiti upoznavanju. 

Prvi put je shvatila da nešto nije u redu kada je prvi put pokušala upotrijebiti tampon, u dobi od 22 godine. Rekla je da joj se svaki put kad bi pokušala umetnuti tampon počela tresti ruka te da bi joj se zatvorio vaginalni otvor. U tom trenutku joj je bilo jako neugodno otići kod doktora ili čak razgovarati o tome kroz što prolazi.

- Iako sam sumnjala da se neću moći seksati, odlučila sam ne baviti se time te vidjeti kako će se stvari odvijati u budućnosti - objasnila je. 

Pronašla je ljubav nakon što joj je bivši lice uništio kiselinom
Pronašla je ljubav nakon što joj je bivši lice uništio kiselinom

Guglajući svoje simptome, saznala je za primarni vaginizam i pročitala da postoji lijek za njezino stanje, što ju je jako razveselilo. Savjetovali su joj da proba seks s dužom predigrom, da pije vino kako bi se opustila, pa čak i da nabavi kremu koja će joj umrtviti genitalno područje kako bi se mogla seksati s mužem. Ništa od toga nije joj pomoglo.

Primarni vaginizam je situacija koja postoji oduvijek, to jest žena nikad nije uspjela ostvariti bezbolni seksualni kontakt. Sekundarni vaginizam nastaje nakon perioda uredne, bezbolne seksualnosti. Moguća je posljedica seksualnog zlostavljanja, emocionalne traume, infekcije, sužene rodnice nakon zračenja pri liječenju maligne bolesti ili u postmenopauzi kada je seksualni kontakt bolan zbog suhoće rodnice uzrokovane nedostatkom estrogena - objasnio je ginekolog Fistonić

Poslije toga doktori su joj operativno smanjili himen i proširili vaginalni otvor u nadi da će riješiti problem, ali ni to joj nije pomoglo. 

Par se naposljetku odlučio na umjetnu oplodnju, koja je isto invazivna metoda. U svibnju 2018. godine, u drugom ciklusu, Revati je ostala trudna. 

- Kad je test na trudnoću pokazao pozitivni rezultat, osjećala sam se tako nestvarno da sam plakala. To je bio dan koji smo dugo čekali - rekla je. 

Tijekom trudnoće Revati je počela krvariti i trebala je vaginalni ultrazvuk - što zahtijeva umetanje sonde. Na pregledu je Revati zamolila da joj dva člana osoblja 'drže ruke' i 'umiruju stopala', a doktor joj je obećao da će polako umetnuti sondu.

Njezina babica je s vremenom primijetila da je Revati sve više tolerirala dodirivanje genitalnog područja, te ju je pitala želi li pokušati prirodno rođenje umjesto carskog reza.

- Otišli smo na niz trudničkih tečajeva gdje su me uvjerili da barem pokušam prirodno roditi - objasnila je Revati. 

Prošli mjesec, nakon 48 sati trudova, Revati je prirodnim putem rodila kćer Evu. Otkrila je da je tražila pet minuta da se pripremi prije nego što je počela tiskati.

- Razmišljala sam o svojoj borbi od tinejdžerskih godina kad su mi govorili da se samo opustim i da će se 'to dogoditi'. Razmišljala sam kako sam bila nesretna što sam lišena nečega što ljudima dolazi sasvim prirodno. I na kraju, pomislila sam si kako je ovo bila moja jedina šansa da iskusim čudo prirodnog vaginalnog poroda. I onda sam počela tiskati - ispričala je Revati. 

-  Liječenje ovisi o tome je li vaginizam primarni ili sekundarni. Ginekološkom konzultacijom i pregledom liječnik će zaključiti o tome postoji li stečena (sekundarna) problematika koju je moguće izliječiti (infekcija, estrogenska ili laserska terapija u menopauzi kojom će se postići dobra lubrikacija i omogućiti uživanje u seksualnosti). Kod primarnog vaginizma je najčešće potrebno ženu savjetovati o fiziologiji seksualnosti, tehnikama relaksacije i samokontrole mišića zdjeličnog dna. Ponekad se pri 'učenju' relaksacije koriste dildoidni vaginalni dilatatori kojima se trenira opuštanje. Kod primarnog vaginizma je dobrodošla konzultacija seksualnog terapeuta - rekao je doktor Fistonić.

Dodala je da je željela pokazati drugim ženama da ih vaginizam ne može spriječiti da rode prirodnim putem

- Ako sam ja to uspjela, koja imam primarni vaginizam, onda to mogu sve žene s ovim stanjem. Još nismo pokušali seks, ali sam uvjerena da nam vaginizam više neće biti prepreka - izjavila je Revati za britanski Daily Mail

- Također, vaginizam je stvaran, on 'nije u tvojoj glavi' i neće nestati ako se opustiš, popiješ vino ili koristiš lubrikant - zaključila je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara